REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Studiu CIES Footbal Observatory: ierarhia importantă în care Liga 1 e la coada Europei. Am furat chiar și pentru a fi în poziția asta?

Studiu CIES Footbal Observatory: ierarhia importantă în care Liga 1 e la coada Europei. Am furat chiar și pentru a fi în poziția asta?

Replica API 1 noiembrie 2019 | 00:00 452

Într-un studiu realizat de CIES Football Observatory, timpul efectiv de joc în Liga 1 e de numai 53%, procentaj cu care ne clasăm printre ultimele dintre cele 35 de campionate luate în calcul.

Suntem la coada Europei din perspectiva echipelor de club, în ierarhia coeficienților, iar ultimul studiu realizat de CIES Football Observatory ne demonstrează și nivelul scăzut din propriul campionat.

Respectivul site de analiză a calculat cât e timpul efectiv de joc în 35 de campionate din Europa, inclusiv câteva ligi secunde.

Unde se plasează Liga 1? E la retrogradare. Cu un procent de numai 53,1%, ceea ce înseamnă că media de joc efectiv în campionatul nostru e de 47,8 minute. Suntem foarte departe de primele locuri, pe care se clasează, surprinzător, campionate din țările nordice: Suedia e lider, Finlanda și Danemarca sunt și ele în top 5. Lider e Suedia, care atinge aproape 60%. Olanda (59,5%) și Germania (57,1%) stau și ele foarte bine.

Peste Liga 1 la acest capitol sunt chiar și ligile secunde din trei țări cu un fotbal extrem de dezvoltat: Franța, Germania și Italia. Suntem chiar și sub anumite campionate peste care ar trebui să fim, măcar la nivel de drepturi TV și de achiziții. Exemple: Slovacia, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Slovenia.

Există însă și surprize. Liga 1 e vecină de clasament cu poate cel mai bun campionat din lume. Spania are un timp efectiv de joc de numai 53,3%, iar sub România se regăsește și Portugalia, în vreme ce pe ultimul loc în clasament e Cehia, cu puțin peste 50%!

Am scăzut față de sezonul trecut

În aceeași perioadă din 2018, studiul a demonstrat că în Liga 1 timpul efectiv de joc era un pic mai mare. 53,7% era procentul atunci, cu 0,6 peste cel din prezent. Totuși, față de perioada de dinainte de 2014, Liga 1 e într-o creștere. Într-un studiu asemănător realizat în 2013, timpul de joc era de numai 50%.

Dinamo e cea mai leneșă

Dintre echipele care acum se află pe prima scenă, Astra e formația cu cel mai mult timp efectiv de joc. La polul opus e Dinamo. Trupa din Ștefan cel Mare e singura care nu atinge nici măcar pragul de 50%.

5 de întreruperi ale meciului au fost în timpul derby-ului Viitorul - CFR 3-1, în care au existat 44 de aruncări de la margine și 31 de faulturi, în timp ce media în campionatele mari, la jocuri importante, e de 40-45 de întreruperi pentru auturi și faulturi

DILEMĂ: Sunt viciate cifrele firmelor de monitorizare?

Rezultatele studiului nasc o întrebare majoră: datele firmelor care monitorizează partidele din Liga 1 sunt corecte? Au fost multe cazuri în care cluburile și antrenorii acestora anunțau că anumiți fotbaliști parcurgeau aproape meci de meci câte 12-13 kilometri.

Cum e posibil ca într-un meci în care timpul efectiv de joc e chiar și cu aproape 10 minute mai mic decât în alte campionate bune, un fotbalist să alerge la fel de mult ca și cei de top, la acest capitol, de afară.

„Deci la noi sunt de două ori mai multe auturi și de două ori mai multe faulturi, adică întreruperi, iar un fotbalist aleargă la fel de mult precum cei din străinătate? Nu poate exista așa ceva, n-are cum”, s-a întrebat și Basarab Panduru în studioul Telekom Sport.

sursa: gsp.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614