REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Studiu: Consumul de alimente bogate în grăsimi saturate scade atenția și concentrarea

Studiu: Consumul de alimente bogate în grăsimi saturate scade atenția și concentrarea

Replica API 6 martie 2021 | 00:00 939

Consumul de grăsimi saturate este cunoscut pentru multiplele riscuri de sănătate, inclusiv obezitate și afecțiuni cardiovasculare, dar, potrivit unui nou studiu, acesta este asociat și cu scăderea randamentului de concentrare. Așadar, în orele următoare unei mese bogate în grăsimi saturate, capacitatea de concentrare a unei persoane este redusă.

Sursă foto: Shutterstock

Studiul a fost publicat în revista The American Journal of Clinical Nutrition, și oferă informații privitoare la legătura dintre sistemul gastrointestinal și creier, precum și un motiv în plus pentru a reduce aportul de grăsimi saturate în alimentație, scrie doc.ro.

De ce este recomandată limitarea grăsimilor saturate

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, Statele Unite ale Americii, recomandă limitarea grăsimilor saturate provenite din surse animale în dietă, precum carnea grasă (porc, miel, vită) și lactatele (smântână, unt, iaurt bogat în grăsimi).

Discuțiile cu privire la consumul de grăsimi și sănătatea individului sunt contradictorii, în contextul în care grăsimile sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului, dar multe persoane nu fac distincția dintre grăsimi saturate și nesaturate sau nu reușesc să își controleze consumul zilnic de grăsimi.

Cu toate acestea, conform unui articol2 publicat în 2018, în revista BMJ, care are ca scop revizuirea informațiilor de specialitate cu privire la grăsimi și sănătate, o bună parte din cercetări sugerează faptul că riscul de afecțiuni cardiovasculare este redus semnificativ de înlocuirea grăsimilor saturate cu cele polinesaturate (inclusiv grăsimile vegetale), dar nu și atunci când sunt înlocuite de carbohidrați.

În plus, există numeroase cercetări care demonstrează legătura dintre sistemul gastrointestinal, în special stomacul și intestinele, și creier, respectiv funcțiile cognitive. Această legătură este supranumită de oamenii de știință ”axa stomac-creier”.

Ce efecte au grăsimile saturate asupra concentrării

În studiul amintit mai sus, cercetătorii au analizat diferitele efecte ale grăsimilor saturate asupra capacității de concentrare, pe termen scurt, a unei persoane. Pentru acest lucru, oamenii de știință au colectat informații din studii separate, în care se analizau consecințele meselor bogate în grăsimi saturate asupra nivelului de inflamație și a celui de oboseală resimțit de femei bolnave de cancer.

Următorul pas a fost testarea clinică. Pentru aceasta, au fost selectați 51 de subiecți care, în prima zi a studiului, au fost supuși unui test de măsurare a puterii de concentrare, a atenției susținute și a vitezei de reacție.

Participanții au mâncat, apoi, o masă din două bogată în grăsimi saturate, cuprinzând crenvurști din carne de curcan, ouă, chifle și sos. Ambele mese conțineau 60 de grame de grăsimi, mai precis una dintre mese era bogată în grăsimi saturate (administrate primului grup), în timp ce a doua conținea mai multe grăsimi nesaturate sau cantități mai mici de grăsimi saturate (administrate grupului de control).

După 5 ore, participanții au fost supuși unui nou test de aptitudini cognitive. Timp de 4 săptămâni, aceștia au dat mai multe asemenea teste, iar mesele, respectiv conținutul de grăsimi saturate, a alternat. Înainte de evaluarea finală, participanții au consumat 3 mese standard, după care au postit timp de 12 ore înaintea ultimei mese bogate în grăsimi.

Dieta bogată în grăsimi slăbește capacitatea cognitivă

În urma studiului, cercetătorii au descoperit că participanții la studiu care au fost supuși unei diete bogate în grăsimi au avut rezultate semnificativ mai slabe la testele de performanță cognitivă față de grupa de control.

Cercetătorii au analizat și efectele asupra sistemului gastrointestinal, mai precis al barierei naturale de protecție a acestuia, a regimului bogat în grăsimi saturate. Pentru acest lucru, au fost analizate nivelurile de endotoxine la fiecare participant – acești markeri cresc atunci când o persoană are probleme gastrointestinale.

Potrivit cercetătorilor, s-au remarcat niveluri mai crescute de endotoxine la femei decât la bărbați, în contextul în care rezultatele acestora la testele cognitive au fost mai scăzute. Deși studiul nu explică de ce mâncărurile bogate în grăsimi saturate pot afecta capacitățile cognitive ale unei persoane, autorii susțin că ceea ce se poate afirma, cu siguranță, este că grăsimile saturate stimulează procesul inflamator din organism, ceea ce poate afecta, în mod indirect, creierul.

O ipoteză este că acizii grași interacționează cu funcțiile creierului, dar este nevoie de studii ulterioare pentru ca aceasta să fie confirmată. Cu toate acestea, studiul de față reprezintă o nouă confirmare a legăturii strânse dintre stomac, respectiv alimentație, și performanța cerebrală a individului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920