REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Studiu: Consumul excesiv de cafea poate crește riscul de glaucom

Studiu: Consumul excesiv de cafea poate crește riscul de glaucom

Replica API 5 august 2021 | 00:00 561

Consumul zilnic excesiv de cafea poate crește riscul de glaucom de mai mult de trei ori la persoanele care au predispoziție genetică la presiune oculară mai mare, potrivit unui studiu internațional.

Sursă foto: Shutterstock

Glaucomul reprezintă un grup de tulburări oculare caracterizate prin afectarea progresivă a nervului optic (adesea, dar nu întotdeauna, asociată cu creșterea presiunii oculare) care poate duce la pierderea ireversibilă a vederii. Glaucomul este a doua cea mai frecventă cauză de orbire la nivel mondial; boala poate apărea la orice vârstă, dar este de 6 ori mai frecventă în rândul persoanelor de peste 60 de ani, scrie doc.ro.

La majoritatea oamenilor, cauza glaucomului nu este cunoscută (glaucom primar). Când se cunoaște cauza bolii, se numește glaucom secundar. Cauzele glaucomului secundar includ infecții, inflamații, tumori, cataractă, intervenții chirurgicale pentru cataractă, medicamente sau alte afecțiuni. Aceste cauze împiedică scurgerea liberă a umorii apoase, ceea ce duce la creșterea presiunii oculare și a afectării nervului optic.

Presiunea intraoculară crescută este un factor de risc integral pentru glaucom, dar și alți factori contribuie la această afecțiune. Persoanele afectate de glaucom prezintă de obicei puține simptome sau niciun simptom până când boala nu progresează și nu se ajunge la pierderea vederii.

Un studiu¹ internațional, condus de Școala de Medicină Icahn de la spitalul Mount Sinai, este primul care demonstrează o interacțiune genetică dietetică în glaucom. Rezultatele studiului, care au fost publicate în jurnalul medical Ophtalmology, sugerează că pacienții cu antecedente familiale de glaucom ar trebui să reducă consumul de cofeină pentru a scădea riscul de boală.

Legătura dintre riscul de glaucom și cafea

Autorii studiului afirmă că au publicat anterior și alte lucrări care sugerează că aportul ridicat de cofeină poate crește riscul de glaucom cu unghi deschis de înaltă tensiune în rândul persoanelor cu antecedente familiale de boală. În studiul de față au arătat că o relație nocivă între aportul ridicat de cofeină și glaucom a fost evidentă doar în rândul pacienților cu cel mai mare scor de risc genetic pentru presiunea crescută a ochilor.

Echipa de cercetători a folosit date din Biobank, o bază extensivă de date biomedicale de la populație. Ei au analizat informații adunate de la peste 120.000 de participanți între anii 2006 și 2010. Participanții au avut între 39 și 73 de ani și și-au furnizat dosarele de sănătate împreună cu probe de ADN, colectate pentru a genera date.

Aceștia au răspuns la chestionare dietetice repetate, concentrându-se pe numărul de băuturi pe bază de cofeină pe care le consumau zilnic, ce cantitate de alimente care conțineau cofeină mâncau, tipurile specifice și dimensiunea porției. De asemenea, au răspuns la întrebări despre starea vederii lor, oferind inclusiv informații legate de glaucom (dacă au sau nu) și antecedente familiale de glaucom. La trei ani de la studiu, participanților li s-a verificat presiunea intraoculară și li s-au făcut și alte măsurători oculare.

Cercetătorii au analizat mai întâi relația dintre consumul de cofeină, presiunea intraoculară și glaucomul auto-raportat, efectuând analize multivariabile. Apoi, au evaluat dacă datele genetice au modificat aceste relații. Ei au atribuit fiecărui participant un scor de risc genetic de presiune intraoculară și au efectuat analize de interacțiune.

Astfel, investigatorii au constatat că aportul ridicat de cofeină nu a fost asociat cu un risc crescut de presiune intraoculară mai mare sau de glaucom în general; cu toate acestea, printre participanții cu cea mai puternică predispoziție genetică la presiunea intraoculară crescută, un consum mai mare de cofeină a fost asociat cu o presiune mai mare și cu o prevalență mai mare a glaucomului.

Mai precis, cei care consumau cea mai mare cantitate zilnică de cofeină - mai mult de 480 miligrame, adică aproximativ patru căni de cafea - au avut o presiune intraoculară cu 0,35 mmHg mai mare. În plus, cei din categoria cu cel mai mare scor de risc genetic care au consumat mai mult de 321 miligrame de cofeină zilnic - aproximativ trei căni de cafea - au avut o prevalență a glaucomului de 3,9 ori mai mare în comparație cu cei care nu beau cafea sau beau puțină și aveau un scor de risc genetic mai scăzut.

Potrivit oamenilor de știință, mulți dintre pacienții diagnosticați cu glaucom și alte persoane care vin la controale oftalmologice întreabă dacă își pot proteja vederea prin schimbări de stil de viață, însă până acum această zonă nu fusese foarte studiată. Studiul de față sugerează că persoanele cu cel mai mare risc genetic de a dezvolta glaucom ar putea beneficia de pe urma micșorării aportului de cofeină.

Trebuie subliniat că legătura dintre riscul de glaucom și cofeină a fost observată doar la persoanele cu un consum excesiv de cafea și la cele care avea cel mai mare risc genetic de a dezvolta glaucom.

Cum se poate preveni glaucomul?

Examenele oculare regulate sunt cea mai bună formă de prevenire împotriva afectării semnificative a vederii cauzate de glaucom. Detectarea timpurie și tratamentul atent, pe tot parcursul vieții, pot menține vederea majorității oamenilor. În general, trebuie efectuată o verificare a glaucomului:

înainte de 40 de ani, la fiecare doi până la patru ani

între 40 și 54 de ani, la fiecare la trei ani

între 55 și 64 de ani, la fiecare la doi ani

după vârsta de 65 de ani, la fiecare 6-12 luni

Orice persoană cu risc ridicat de glaucom ar trebui testată în fiecare an sau o dată la doi după vârsta de 35 de ani. Persoanele cu risc mai mare de a dezvolta glaucom includ pacienții cu diabet zaharat și pe cei cu antecedente familiale de glaucom (un părinte, un frate).

Un program regulat de mișcare moderată aduce beneficii sănătății generale, iar studiile au arătat că exercițiile fizice moderate, cum ar fi mersul pe jos sau alergarea ușoară de trei sau mai multe ori pe săptămână, pot avea un efect de scădere a presiunii intraoculare. Și purtarea ochelarilor de protecție este importantă atunci când se fac unele lucrări în casă ori anumite activități sportive.

De reținut este că, deși nu există multe modalități de prevenire a glaucomului, orbirea sau pierderea semnificativă a vederii din glaucom pot fi prevenite dacă boala este recunoscută în stadiile incipiente. În forma sa cea mai răspândită - glaucom primar cu unghi deschis - pierderea vederii este silențioasă, lentă și progresivă. De obicei afectează mai întâi vederea laterală și, pe măsură ce progresează, vederea centrală se pierde.

Medicamentele pentru glaucom încetinesc progresia bolii prin reducerea presiunii intraoculare crescute pentru a preveni deteriorarea nervului optic. De asemenea, sunt disponibile și tratamente chirurgicale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920