REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Studiu: Coronavirusul dă complicații grave pe termen lung

Studiu: Coronavirusul dă complicații grave pe termen lung

A.F. 23 noiembrie 2022 | 00:00 452

Coronavirusul dă complicațiile grave pe termen lung, chiar și la câteva luni după vindecare. Cercetătorii au găsit anomalii la creier la 6 luni de la recuperare, anunță Mediafax.

Simptomele neurologice asociate includ dificultăți de gândire sau de concentrare, dureri de cap, probleme de somn, amețeli, senzație de înțepături, alterarea simțului olfactiv sau gustativ, depresie sau anxietate.

Cercetătorii au folosit un tip special de imagistică prin rezonanță magnetică pe 46 de pacienți vindecați de virus și 30 de pacienți sănătoși, notează agenția ANSA.

RMN-urile au fost efectuate în termen de 6 luni de la recuperare.

În rândul pacienților cu COVID lung, cele mai des raportate simptome au fost oboseala, dificultățile de somn, lipsa de atenție și problemele de memorie. Rezultatele RMN au arătat că pacienții vindecați prezentau anomalii la nivelul lobului frontal și al trunchiului cerebral în comparație cu cei sănătoși, citează stiripesurse.ro.

„Aceste regiuni ale creierului sunt legate de oboseală, insomnie, anxietate, depresie, dureri de cap și probleme cognitive”, au spus cercetătorii.

Lobul frontal este, de asemenea, legat de înțelegerea și producerea limbajului, de atenție, de inhibiția motorie și de imaginație, precum și de procesele cognitive sociale.

Cecetătorii au constatat, de asemenea, o diferență semnificativă în regiunea diencefalică a trunchiului cerebral. Această regiune este asociată cu multe funcții corporale esențiale, inclusiv coordonarea cu sistemul endocrin pentru eliberarea de hormoni, transmiterea semnalelor senzoriale și motorii către cortexul cerebral și reglarea ritmurilor circadiene (ciclul somn-veghe).

„Studiul evidențiază complicațiile grave pe termen lung care pot fi provocate de coronavirus, chiar și la câteva luni după recuperarea după infecție”, au spus aceiași cercetători.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
publicati degeaba astfel de informatii; peste 80% sau 90% din populatie este lipsita de educatie si nu vrea sa mai auda nimic de covid; iar sanatatea si vietile celor cel putin 5 - 7 milioane de batrani si bolnavi cronici nu intereseaza pe nimeni - adesea nici pe ei insisi - in primul rand nu ii intereseaza pe cei de la guvernare si parlament care isi vad numai de propriile interese electorale dar mai ales banesti si lupta absurda si dezgustatoare dintre ei pentru putere
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102