REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Studiu - COVID-19: Stopul cardiac, frecvent la pacienții în terapie intensivă

Studiu - COVID-19: Stopul cardiac, frecvent la pacienții în terapie intensivă

Replica API 3 iulie 2020 | 00:00 1070

Un nou studiu arată că bolnavii cu COVID-19 din secțiile de terapie intensivă au un risc crescut să sufere stopuri cardiace sau să se confrunte cu aritmii cauzate de răspunsul inflamator sistemic.

În timp ce infecția cu SARS-CoV-2 continuă să se răspândească la nivel global, existând, la această oră peste 10 milioane de bolnavi diagnosticați cu COVID-19, oamenii de știință încearcă să strângă cât mai multe date despre modul în care noul coronavirus afectează persoanele care îl contractă.

Colectarea acestor date este esențială pentru a ajuta oamenii de știință să găsească tratamentele eficiente care ar putea să distrugă coronavirusul sau să reducă la minimum efectele sale asupra organismului uman, scrie doc.ro.

Infecția cu SARS-CoV-2 provoacă evenimente cardiace majore

Noul coronavirus se transmite prin picături de salivă de la o persoană infectată care tușește, strănută sau vorbește; sau prin atingerea suprafețelor contaminate, deoarece SARS-CoV-2 poate supraviețui câteva ore sau chiar zile pe anumite suprafețe, cum ar fi mese, scaune, mânerele de la ferestre și clanțe.

Odată ce noul coronavirus pătrunde în organism, acesta provoacă leziuni la nivelul plămânilor și declanșează un răspuns inflamator, care afectează sistemul cardiovascular în două moduri. În primul rând, prin infectarea plămânilor, nivelul de oxigen din sânge scade, și în al doilea rând, efectele inflamatorii ale noului coronavirus provoacă scăderea tensiunii arteriale.

Se pare că implicațiile pe care le are noul coronavirus asupra sistemului cardiovascular nu se opresc aici. Potrivit unui studiu recent, bolnavii cu COVID-19 din secțiile de terapie intensivă au un risc crescut să sufere stopuri cardiace sau să se confrunte cu aritmii cauzate de răspunsul inflamator sistemic.

Cercetătorii spun că rezultatele acestui studiu arată că stopurile cardiace și aritmiile suferite de unii pacienți cu COVID-19 sunt probabil declanșate de o formă severă, sistemică a bolii și nu sunt singura consecință a infecției virale. Rezultatele - care diferă semnificativ de cercetările preliminare care au arătat o incidență ridicată de aritmii la toți bolnavii cu COVID-19 - oferă mai multă claritate cu privire la rolul noului coronavirus, SARS-COV-2, și a bolii pe care o provoacă, COVID- 19, în apariția aritmiilor, incluzând frecvența cardiacă neregulată (fibrilație atrială), ritmuri cardiace lente (bradiaritmie, adică inima bate într-un ritm încetinit - mai puţin de 60 de bătăi/minut),) sau ritm cardiac accelerat care se oprește de la sine în termen de 30 de secunde (tahicardie ventriculară susținută).

Studii recente din China au sugerat că COVID-19 este asociată cu o incidență ridicată a aritmiilor cardiace, în special în rândul pacienților în stare critică - rapoartele preliminare au arătat că 44% dintre pacienții internați în secțiile de terapie intensivă au suferit aritmii. Problemele de ritm cardiac apar atunci când impulsurile electrice care coordonează bătăile inimii nu funcționează corect, făcând ca inima să bată prea repede, prea lent sau neregulat. Dacă nu sunt tratate, aritmiile cardiace pot duce la afecțiuni medicale grave, inclusiv accident vascular cerebral și stop cardiac.

Potrivit specialiștilor, pentru a proteja și trata mai bine pacienții care dezvoltă COVID-19, este esențial să se înțeleagă modul în care boala afectează diferite organe din organism - inclusiv anomalii ale ritmului cardiac.

În urma studiului 1, publicat în revista Heart Rhythm, oamenii de știință au ajuns la concluzia că stopul cardiac și aritmiile în secțiile de terapie intensivă au fost consecința unei forme sistemice a COVID-19, mai degrabă decât efectul direct al infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2, care provoacă boala.

Acestea sunt principalele concluzii ale noilor cercetări efectuate de oamenii de știință de la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania, Statele Unite ale Americii. Studiul îi poate ajuta pe medici să trateze și să gestioneze mai bine pacienții care se află în secțiile de terapie intensivă cu COVID-19, cred oamenii de știință.

Pacienții din secțiile de terapie intensivă, risc mai mare de probleme cardiace

Pentru a determina riscul de stopuri cardiace, aritmii și alte probleme grave cardiace la bolnavii cu COVID-19, cercetătorii au studiat datele de la 700 de persoane diagnosticate cu COVID-19 și internate la Spitalul Universității Pennsylvania, timp de nouă săptămâni, în intervalul începutul lunii martie până la mijlocul lunii mai..

Cercetătorii au colectat foarte multe date, inclusiv vârsta, sexul, rasa, indicele de masă corporală, boli cardiovasculare prevalente, diabet, hipertensiune, boli renale ca factori de risc potențial pentru fiecare aritmie în parte.

Cohorta de pacienți a avut o vârstă medie de 50 de ani, pacienții afro-americani reprezentând peste 70% dintre bolnavii incluși în studiu. Cercetătorii au identificat un număr de 53 de evenimente cardiace: nouă pacienți au intrat în stop cardiac, 25 de pacienți s-au confruntat cu fibrilații atriale care au necesitat tratament, nouă pacienți au avut bradiaritmii semnificative și au existat și 10 bolnavi cu tahicardie ventriculară nesusținute. Echipa de cercetători nu a identificat cazuri de blocaj cardiac, tahicardie ventriculară susținută sau fibrilație ventriculară.

Din cei 700 de pacienți internați, aproximativ 11% au fost internați la secția de terapie intensivă. Niciunul dintre ceilalți pacienți spitalizați nu a suferit un stop cardiac. După ce au analizat factorii demografici și clinici, cercetătorii au descoperit că există un risc crescut de apariție a stopului cardiac și aritmiilor în rândul pacienților de la terapia intensivă în comparație cu ceilalți pacienți spitalizați.

Există totuși o limitare a studiului, care a fost făcut pe pacienții internați într-un singur spital urban. Aceasta înseamnă că este posibil ca aceste concluzii să nu se poată aplica tuturor bolnavilor cu COVID-19 internați la terapie intensivă. De asemenea, cercetătorii nu au putut determina consecințele pe termen lung ale aritmiilor la pacienții cu COVID-19.

De aceea, este nevoie de alte studii pentru a evalua cele mai eficiente și mai sigure strategii de gestionare a ritmului cardiac pe termen lung la acești pacienți, susțin specialiștii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920