REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Studiu: Diabetul de tip 2, diagnosticat înainte de 40 de ani, este asociat cu boli mintale

Studiu: Diabetul de tip 2, diagnosticat înainte de 40 de ani, este asociat cu boli mintale

Replica API 20 octombrie 2020 | 00:00 975

Un studiu recent a descoperit o asociere între diabetul de tip 2 diagnosticat înainte de vârstă de 40 de ani și spitalizările pacienților din motive ce țin de bolile mintale.

Persoanele care dezvoltă diabet de tip 2 înainte de a împlini vârstă de 40 de ani au un risc mai mare de a fi spitalizate pentru boli mintale, la fel că și acei oameni care dezvoltă această afecțiune care le afectează concentrația de glucoză din sânge după 40 de ani, potrivit unui studiu nou.

Aproximativ 37% dintre toate zilele de spitalizare în cadrul grupului de participanți cu vârste sub 40 de ani s-au datorat afecțiunilor mintale, au observat cercetătorii de peste hotare. Tulburările psihotice și tulburările de dispoziție (afective) au fost printre cele mai frecvente afecțiuni.

Tulburările afective sau de dispoziție includ depresia, depresia bipolară (care face parte dintr-o condiție mult mai amplă, numită tulburare afectivă bipolară) și auto-vătămarea (în termeni de auto-mutilare, când persoană se taie singură și vrea să își facă rău). Tulburările psihotice includ: tulburările iluzionale, halucinațiile și schizofrenia, potrivit experților.

În mod deloc surprinzător, bolile fizice au făcut că persoanele din acest grup de vârstă să ajungă la spital mai des. Studiul a arătat că procentele asociate bolilor renale au fost de aproape 7 ori mai mari în cazul persoanelor tinere cu diabet de tip 2. Riscul de spitalizare pentru afecțiuni cardiace (boli de inima) sau pentru accident vascular cerebral (AVC) a fost de două ori mai mare, iar riscul de spitalizare de pe urmă infecțiilor a fost aproape dublu în grupul de persoane cu debut precoce (înainte de 40 de ani) al diabetului.

Care este explicația?

Autorii studiului suspectează că există un număr mare de motive pentru care grupul de persoane tinere, diagnosticate cu diabet de tip 2, au un risc mai mare de a fi spitalizate pentru boli fizice și afecțiuni mintale.

"Debutul precoce al unei afecțiuni, durata îndelungată a bolii, controlul precar al factorilor de risc "în parte din cauza intensificării întârziate a tratamentului) și îngrijirea acordată de pacient propriei persoane, care nu este tocmai optimă, sunt câțiva dintre factorii care contribuie la acest risc mai mare de spitalizare în cazul persoanelor diagnosticate de tinere cu diabet", a explicat unul dintre co-autorii acestui studiu, dr. Juliana Chan.

Ea a mai explicat și că povara psihologică ce vine la pachet odată cu tot ce înseamnă controlul diabetului poate activă hormonii responsabili de stres, care pot agrava modul în care o persoană își ține glicemia sub control, pot să fie factori ce contribuie la obezitate și care cauzează inflamație în corp.

Inflamatia, la rândul ei, poate afecta sistemul nervos central și poate "agrava starea psihologică" a pacientului, mai explică dr. Juliana Chan, director la Hong Kong Institute of Diabetes and Obesity, de la Chinese University of Hong Kong, citează doc.ro.

Există o legătură între diabet și depresie

Coautoarea studiului spune că există o legătură știută între diabet și depresie, doar că nu este clar care dintre aceste afecțiuni apare prima. Totodată, este posibil că depresia să contribuie la diabet și invers.

Alți oameni de știință, precum dr. Joel Zonszein, de la Montefiore Medical Center din New York, spun că acest studiu este un semnal de alarmă. El subliniază că "Diabetul de tip 2 a devenit tot mai prevalent la persoanele mai tinere și că este mai agresiv și mai greu de tratat decât era în trecut. Era un lucru extrem de rar să vezi un diagnostic de diabet la cineva cu vârstă sub 65 de ani".

Detalii despre cercetare

Pentru acest studiu, dr. Chan și colegii ei au analizat informațiile referitoare la starea de sănătate a peste 400.000 de oameni cu diabet de tip 2, din Hong Kong. Aproape 21.000 dintre aceștia au fost diagnosticați cu diabet de tip 2 înainte de a împlini vârstă de 40 de ani. Peste 200.000 de oameni au fost diagnosticați când aveau între 40 și 59 de ani și sub 200.000 de oameni au fost diagnosticați la vârstă de 60 de ani sau când au depășit acest prag.

Cercetătorii au descoperit că cineva diagnosticat cu diabet înainte de vârstă de 40 de ani s-ar putea aștepta să petreacă aproape 100 de zile în spital până când va împlini vârstă de 75 de ani, scrie medicalxpress.com.

Dacă boală este bine ținută sub control, iar factorii de risc modificabili (glicemia, nivelul colesterolului, tensiunea arterială) sunt și ei ținuți sub control, atunci se observă o scădere și se ajunge la 65 de zile estimate, petrecute în spital până la vârstă de 75 de ani.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102