REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Studiu: Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați scade riscul de boli oculare

Studiu: Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați scade riscul de boli oculare

Replica API 23 ianuarie 2021 | 00:00 884

O dietă cu conținut scăzut de carbohidrați și cu conținut mai mare de grăsimi sănătoase și de proteine vegetale, menținută pe termen lung, poate scădea riscul celui mai comun subtip de glaucom, potrivit unui nou studiu demarat în cadrul New York Eye and Ear Infirmary of Mount Sinai (NYEE).

Cercetătorii au vrut să afle dacă persoanele cu risc crescut de afecțiuni oculare, odată supuse la o dietă mai restrictivă, pot manifesta îmbunătățiri în simptome sau un risc mai scăzut de glaucom. Rezultatele au fost publicate în 2 martie, în revista de specialitate Eye, scrie doc.ro.

Acest studiu este important deoarece glaucomul este cauza principală a orbirii în multe țări, iar glaucomul primitiv cu unghi deschis (GPUD) este cea mai des întâlnită formă a bolii, ceea ce face și obiectului studiului de față.

Care este legătura dintre glaucom și dieta săracă în carbohidrați

Glaucomul cu unghi deschis este ceea ce cauzează degenerarea nervului optic și are legătură cu nivelul de presiune oculară, dar există și alți factori care contribuie la această afecțiune. Pacienții cu glaucom primitiv cu unghi deschis sunt, de obicei, asimptomatici sau manifestă foarte puține simptome, ceea ce fac ca boala să rămână nediagnosticată mult timp. Odată ce e depistată, de regulă, glaucomul se află în stadiu avansat, iar riscul de pierdere a vederii este foarte mare.

Potrivit oamenilor de știință, o dietă săracă în carbohidrați și bogată în grăsimi și proteine duce la generarea de metaboliți favorabili pentru mitocondriile de la nivelul nervului optic, ceea ce favorizează sănătatea oculară, mai ales în lupta cu glaucomul cu unghi deschis. Acest stil alimentar s-a dovedit, deja, benefic în ameliorarea simptomelor epilepsiei și arată rezultate promițătoare în ceea ce privește gestionarea simptomelor neplăcute ale bolilor Parkinson și Alzheimer.

Este important de reținut faptul că o dietă săracă în carbohidrați nu va opri progresul glaucomului, dacă boala este, deja, instalată, dar poate fi o modalitate eficientă de a preveni apariția acesteia în categoriile de populație cu risc crescut, adică cei cu istoric de glaucom în familie. Așadar, persoanele cu risc de glaucom sunt încurajațe să adere la o dietă de tip low-carb pentru șanse mai mari de a evita această boală.

Studii din trecut au demonstrate faptul că dieta ketogenică, de asemenea bogată în grăsimi și cu un conținut scăzut de carbohidrați are un efect de protecție împotriva bolilor neurologice. Compușii ketonici (compuși de energie produși de corp atunci când acesta metabolizează grăsimi) iau locul glucozei ca sursă principal de energie pentru creier și acest proces are ca rezultat, printre altele, o îmbunătățire a funcțiilor cognitive și o scădere a ratei de degenerescență neuronală.

Cu toate acestea, studii mai recente sugerează faptul că dietele cu un conținut mai sărac de cabohidrați, care nu restricționează aportul de protein sau un număr total de calorii pot avea proprietăți neuroprotective asemănătoare cu dieta ketogenică. Acest tip de dietă este recunoscută ca fiind o alternativă mai practică a dietei ketogenice, deoarece este mai ușor de urmat și nu prezintă reacțiile adverse ale dietei ketogenice (cum ar fi durerile de cap recurente, starea de slăbiciune generalizată, contipație, greață cu sau fără stare de vomă și stare de irascibilitate).

Cercetătorii din spatele studiului prezent au dorit să afle în ce măsură o dietă săracă în carbohidrați poate impacta în mod pozitiv nervul optic. Acesta se află situate în spatele ochiului, iar rolul său este de a transfera informație vizuală dinspre retină către creier, prin intermediul unor impulsuri electrice. Nervul optic prezintă o concentrație ridicată de mitocondrii, care sunt sursa principală de energie a celulelor, fără de care acestea nu ar putea supraviețui. Prin urmare, nervul optic are nevoie de un aport energetic mare.

Din moment ce glaucomul este o afecțiune care poate fi asociată cu disfuncția mitocondrială, cercetătorii și-au propus să afle dacă, prin substituirea carbohidraților cu proteine și grăsimi, în alimentație, se poate stimula activitatea mitocondrială, menține buna funcționare a nervului optic și, nu în ultimul rând, prevenirea degenerescenței acestuia.

Studiul este unul observational, fiind preluate și analizate date din trei studii de anvergură demarcate în Statele Unite ale Americii pe un eșantion total de 185.000 de subiecți, între anii 1976 și 2017. Majoritatea participanților erau, la momentul respectiv, cadre medicale, cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani. O dată la 2, respectiv 4 ani, aceștia erau solicitați să completeze un chestionar cu privire la stilul lor alimentar, pentru a se evalua cu exactitate preferințele de consum. În paralel subiecții au furnizat și informații cu privire la starea lor de sănătate, boli cronice și alte afecțiuni.

Echipa de cercetători americani a centralizat datele privitoare la pacienții cu glaucom și au analizat preferințele lor în materie de alimente, pentru a identifica o posibilă legătură între consumul de carbohidrați și glaucomul cu unghi deschis. De asemenea, aceștia au calculat media de risc pentru GPUD în raport cu mai mulți factori legați de stiluri de alimentație diferite, care includ și parametri precum vârstă, rasă și indicele de masă corporală.

Așadar, pacienții care urmau o dietă săracă în carbohidrați și bogată în proteine de origine vegetală și grăsimi au fost asociați cu un risc cu 20% mai scăzut de glaucom cu unghi deschis, în comparație cu cei care preferau o dietă bogată în carbohidrați. Cu toate acestea, oamenii de știință nu au găsit nicio legătură între glaucomul cu unghi deschis și dietele low-carb fără a lua în calcul sursa de proteine sau de grăsime (au fost evaluate doar grăsimile și proteinele de origine vegetală), așadar nu se poate face nicio precizare cu privire la dietele bogate în grăsimi și proteine de origine animală și riscul de GPUD.

Descoperirile acestora sugerează, deci, faptul că sursele vegetale de grăsimi și de proteine pot fi mai benefice decât sursele de proveniență animală în ceea ce privește dieta săracă în carbohidrați și riscul de glaucom cu unghi deschis. De asemenea, aceștia recomandă înglobarea exercițiului fizic regulat și respectarea orelor de somn, pentru un stil de viață cât mai echilibrat și cât mai puțin expus riscurilor de boală. Pentru menținerea sănătății oculare la nivel optim, se recomandă și consumul unui supliment alimentar pe bază de acizi grași Omega-3, biotină și luteină, alături de consumul de surse naturale de Omega-3, cum ar fi peștii grași și semințele de in.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920