REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Studiu: Dieta vegană afectează sănătatea oaselor?

Studiu: Dieta vegană afectează sănătatea oaselor?

Replica API 8 aprilie 2021 | 00:00 889

Deși dieta vegană aduce o mulțime de beneficii organismului, se pare că poate avea și efecte negative. Potrivit unui studiu apărut în martie 2021, dieta vegană poate afecta sănătatea oaselor.

Sursă foto: Shutterstock

Dieta vegană este un program de alimentație cu tot mai mulți adepți, deci nu este de mirare că acest tip de dietă face obiectul unor studii științifice, care încearcă să afle cum influențează veganismul sănătatea. În timp ce unele cercetări arată beneficiile majore ale acestui stil alimentar, altele arată și neajunsurile pe care le poate avea veganismul, scrie doc.ro.

Dieta vegană, asociată cu o sănătate osoasă mai slabă?

Într-un mic studiu¹ realizat de Institutul Federal German pentru Evaluarea Riscurilor, a fost analizată sănătatea oaselor a 36 de vegani, precum și a 36 de persoane care urmau o dietă mixtă. Tuturor participanților li s-a făcut o măsurare cu ultrasunete a osului călcâiului. Rezultatele au arătat că, în medie, persoanele care urmau o dietă vegană aveau valori ecografice mai mici comparativ cu celălalt grup, ceea ce indică o sănătate osoasă mai slabă.

În studiu, oamenii de știință au analizat, de asemenea, biomarkeri din sânge și urină, având ca scop identificarea substanțelor nutritive care ar putea avea legătură cu dieta și sănătatea oaselor. Dintre cei 28 de parametri ai stării nutriționale și metabolismului osos, a fost posibil să se identifice 12 biomarkeri cel mai puternic asociați cu sănătatea oaselor - de exemplu, aminoacidul lizină și vitaminele A și B6.

Rezultatele arată că, în majoritatea cazurilor, combinația acestor biomarkeri a fost prezentă în concentrații mai mici la vegani. Aceasta ar putea fi o posibilă explicație pentru sănătatea osoasă mai slabă. O dietă vegană este adesea considerată a fi benefică pentru sănătate, dar se pare că poate să afecteze sănătatea oaselor, potrivit savanților germani.

Luând în considerare și alte studii științifice, rezultatele indică faptul că veganii au în alimentație mai puțini nutrienți care sunt relevanți pentru schelet și care se găsesc în principal în alimentele de origine animală, dar sunt necesare studii suplimentare pentru clarificare.

Acest lucru nu înseamnă că dieta vegană nu merită adoptată, ci pur și simplu că este nevoie ca persoanele vegane să aibă o diversitate de alimente vegetale în dietă și să ia în calcul și administrarea unor suplimente alimentare. Pentru a beneficia de toți nutrienții de care are nevoie, e bine ca persoana care dorește să devină vegană să se ceară sfatul medicului de familie sau al unui nutriționist acreditat pentru a vedea exact care sunt nevoile organismului și cum pot fi îndeplinite.

De asemenea, la fel ca orice persoane preocupate de sănătate, este nevoie ca și veganii să-și facă analizele uzuale de sânge o dată pe an, pentru a afla dacă există anumite carențe de vitamine sau minerale (oricine poate suferi de diverse carențe, inclusiv persoanele care consumă produse animale).

O dietă vegană adecvată ajută la slăbit

Multe studii observaționale arată că veganii tind să fie mai slabi și să aibă indici de masă corporală (IMC) mai mici decât vegetarienii sau persoanele care consumă carne. În plus, mai multe studii controlate randomizate (standardul de aur în cercetările științifice) raportează că dietele vegane sunt mai eficiente pentru pierderea în greutate decât alte programe alimentare. Într-un studiu din 2013, o dietă vegană a ajutat participanții să piardă cu 4,2 kg mai mult decât o dietă de control pe o perioadă de analiză de 18 săptămâni. Important este ca dieta să se bazeze pe mai multe legume, fructe, leguminoase, oleaginoase, cereale integrale, ulei de măsline și pe mai puțini înlocuitori de carne sau alimente prăjite ori bogate în aditivi nocivi.

Dieta vegană poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ o treime dintre toate tipurile de cancer pot fi prevenite prin modificarea unor factori de risc, inclusiv dieta. De exemplu, consumul regulat de leguminoase² poate reduce riscul de cancer colorectal cu aproximativ 9-18%. Cercetările sugerează, de asemenea, că aportul a șapte porții de fructe și legume proaspete pe zi poate reduce riscul de deces din cauza cancerului cu până la 15%.

Veganii mănâncă în general mult mai multe leguminoase, fructe și legume decât non-veganii, ceea ce poate explica de ce o revizuire recentă a 96 de studii a constatat că veganii pot avea un risc cu 15% mai mic de a dezvolta un tip de cancer sau de a-și pierde viața din cauza unui tip de cancer. Mai mult, dietele vegane conțin în general mai multe produse din soia, care pot oferi o oarecare protecție împotriva cancerului de sân.

Dieta vegană poate scădea nivelul zahărului din sânge

Veganii tind să aibă niveluri mai scăzute de zahăr din sânge, sensibilitate mai mare la insulină și un risc cu 50–78% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2. Acest stil alimentar este benefic și pentru diabetici: într-un studiu randomizat controlat, 43% dintre participanții care au urmat o dietă vegană au reușit să-și reducă doza de medicamente care scad zahărul din sânge, comparativ cu doar 26% din grupul care a urmat un alt tip de dietă.

Veganismul, asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă

Consumul de fructe proaspete, legume, leguminoase și fibre (care stau la loc de cinste în dietele vegane bine planificate) este asociat cu un risc mai mic de boli de inimă. Studiile observaționale care compară veganii cu vegetarienii și cu populația generală raportează că veganii pot avea un risc cu până la 75% mai mic de a dezvolta hipertensiune. Veganii pot avea, de asemenea, un risc cu până la 42% mai mic de deces din cauza bolilor de inimă.

Mai multe studii randomizate controlate raportează că dietele vegane sunt mult mai eficiente în reducerea glicemiei, a colesterolului LDL și a nivelului total de colesterol decât alte stiluri alimentare.

Dieta vegană poate reduce durerile articulare

Câteva studii au raportat că o dietă vegană are efecte pozitive la persoanele cu diferite tipuri de artrită. Un studiu³ a alocat în mod aleatoriu 40 de participanți artritici, fie să-și continue dieta omnivoră, fie să treacă la o dietă vegană cu alimente integrale timp de 6 săptămâni. Participanții care au urmat dieta vegană au raportat niveluri mai ridicate de energie și o funcționare generală mai bună decât cei care nu și-au schimbat felul de a se alimenta.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218