REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Studiu: Disruptorii endocrini afectează calitatea lichidului seminal

Studiu: Disruptorii endocrini afectează calitatea lichidului seminal

Replica API 11 mai 2021 | 00:00 620

Tinerii expuși in utero la perturbatori endocrini au un risc de două ori mai mare să aibă valori sub cele de referință stabilite de OMS, atât în ceea ce privește volumul de material seminal, cât și numărul total de spermatozoizi per ejaculare.

Sursă foto: Shutterstock

Disruptorii endocrini sunt substanțe chimice de origine naturală sau sintetică, care pot interfera cu sistemul endocrin și pot avea efecte negative asupra sănătății unui organism sau a descendenților acestuia, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), serie doc.ro.

Un număr tot mai mare de studii arată că factorii de mediu și obiceiurile de viață ale femeilor însărcinate joacă un rol important în sănătatea viitorilor copii. Însă s-a discutat mai puțin despre calitatea materialului seminal al tinerilor și conexiunea cu disruptorii endocrini.

Cercetătorii de la Universitatea din Geneva, Elveția, au arătat într-un studiu mai vechi că doar 38% dintre bărbații elvețieni aveau parametrii de spermă peste pragurile stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru bărbații fertili. Epidemiologii de la IRSET, un institut dedicat sănătății din Rennes, Franța, în colaborare cu echipa din Geneva, au analizat impactul potențial al perturbatorilor endocrini asupra calității materialului seminal al bărbaților ale căror mame lucrau în stadiile incipiente ale sarcinii.

Rezultatele studiului¹ lor, publicate în revista științifică Human Reproduction, arată că bărbații care au fost expuși in utero la produse care conțineau perturbatori endocrini aveau un risc de două ori mai mare de a avea volumul de material seminal și numărul total de spermatozoizi per ejaculare sub valorile de referință stabilite de OMS.

Oamenii de știință spun că mai multe studii pe animale au arătat deja că expunerea la anumiți perturbatori endocrini în timpul sarcinii poate influența dezvoltarea sistemului reproducător masculin, precum și producția de spermă și calitatea materialului seminal la vârsta adultă.

Având în vedere rezultatele trecute obținute de cercetători cu privire la calitatea materialului seminal al tinerilor elvețieni, lucrarea de față a avut scopul de a studia efectul potențial al expunerii la perturbatori endocrini în timpul sarcinii ca fiind unul dintre motivele posibile din spatele tendințelor observate.

Expunerea la disruptorii endocrini, asociată cu o calitate mai slabă a spermei

Astfel, savanții au evaluat calitatea materialului seminal de la aproximativ 3000 de participanți la studiu, dintre care 1045 au avut mame care au lucrat în stadiile inițiale ale sarcinii. Pentru fiecare dintre ei, a fost efectuată o analiză a calității materialului seminal pentru a determina volumul acestuia, precum și concentrația spermei, motilitatea și morfologia. Un chestionar detaliat a fost, de asemenea, trimis părinților înainte de efectuarea analizei materialului seminal, pentru a obține date despre locurile de muncă ale mamelor în timpul în care au fost însărcinate cu participanții la studiu.

Aceste elemente au permis analiza parametrilor materialului seminal al bărbaților ale căror mame erau angajate în timpul sarcinii. Potrivit cercetătorilor, locurile de muncă ale fostelor gravide au fost clasificate în conformitate cu Clasificarea Internațională a Ocupațiilor. Expunerea în timpul sarcinii la produse care conțineau perturbatori endocrini a fost definită folosind o matrice de expunere la locul de muncă. În acest mod, epidemiologii au putut să să stabilească probabilitățile de expunere la una sau mai multe categorii de produse care ar fi putut conține perturbatori endocrini în funcție de ocupația mamei.

Rezultatele acestui studiu au arătat că tinerii expuși in utero la perturbatori endocrini au un risc de două ori mai mare să aibă valori sub cele de referință stabilite de OMS, atât în ceea ce privește volumul de material seminal (prag la 2 ml), cât și numărul total de spermatozoizi pe ejaculare (40 de milioane). În acest studiu, precizează cercetătorii, produsele cele mai asociate cu aceste anomalii ale lichidului seminal au fost pesticidele, ftalații și metalele grele.

Aceste observații nu susțin că fertilitatea viitoare a bărbaților tineri este în pericol, ci reprezintă doar o monitorizare care, în timp, va face posibilă evaluarea consecințelor. Cu toate acestea, rezultatele ar putea explica, cel puțin parțial, calitatea scăzută a materialului seminal al unor bărbați tineri. Un studiu suplimentar este deja planificat la aceeași grupă de populație pentru a analiza legătura dintre expunerea profesională a mamei la perturbatori endocrini și modificările hormonilor sexuali la bărbații maturi.

Gravidele ar putea încerca să evite expunerea la perturbatori endocrini

Având în vedere că rezultatele acestui studiu sugerează o asociere între expunerea profesională a mamei la perturbatori endocrini și o scădere a mai multor parametri în ceea ce privește lichidul seminal al fiilor acestora la maturitate, gravidele ar trebui informate despre posibilele pericole ale expunerii la aceste substanțe în primele luni de sarcină, deoarece ar putea modifica fertilitatea urmașilor.

Oamenii de știință concluzionează că ar fi interesant să se efectueze un studiu similar la femei, pentru a evalua dacă există un impact al perturbatorilor endocrini și asupra sistemului reproductiv feminin, deși acest lucru este mult mai complex de realizat. Datele pe care s-a bazat studiul de față se referă la mame care au fost gravide în urmă cu 25 de ani, iar de atunci, profesiile exercitate de femei au evoluat foarte mult, la fel și prezența perturbatorilor endocrini în diverse produse utilizate.

Cum se poate evita contactul cu disruptorii endocrini?

Având în vedere că disruptorii endocrini se găsesc în multe produse, pot fi dificil de evitat întru totul. Multe substanțe chimice, fie naturale, fie produse de om, numite disruptori endocrini, pot să imite hormonii sau să interfereze cu funcțiile lor. Aceste substanțe chimice sunt corelate cu probleme de reproducere, creier, imunitate și multe altele.

Disruptorii endocrini pot fi găsiți în multe produse utilizate zilnic, inclusiv în unele recipiente de plastic, garnituri de conserve, detergenți, alimente, jucării, produse cosmetice și pesticide. Unele substanțe chimice care afectează sistemul endocrin se descompun extrem de încet în mediul înconjurător, ceea ce le face potențial periculoase în timp.

Pentru a evita impactul negativ al disruptorior endocrini este indicat să folosim cât mai puțin plastic, să filtrăm apa pe care o bem de la robinet, să curățăm casa cu produse fabricate din ingrediente cât mai naturale și să utilizăm produse de îngrijire și cosmetice naturale, care să conțină, de exemplu, apă de origine marină, vitaminele A, C și E, și să nu aibă pe etichetă parabeni, ftalați și alte substanțe chimice cu potențial nociv.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920