REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Studiu: Europenii au băut mai puțin alcool în primele luni ale pandemiei

Studiu: Europenii au băut mai puțin alcool în primele luni ale pandemiei

Replica API 30 iulie 2021 | 00:00 446

Un studiu apărut în revista AddictionTrusted Source arată că, în timpul pandemiei, a scăzut consumul de alcool. În medie, băutorii europeni chestionați au raportat reducerea consumului de alcool în primele luni ale pandemiei.

Sursa foto: Shutterstock

La sondaj au participat un total de 31.964 adulți din 21 de țări europene

Cercetătorii au adunat date de la aproape 32.000 de consumatori de alcool din 21 de țări europene de la sfârșitul lunii aprilie până la sfârșitul lunii iulie 2020. Răspunsurile au indicat că a scăzut consumul de alcool în Europa, în aceste prime luni ale pandemiei. Cele mai semnificative scăderi s-au produs în Albania, Finlanda, Grecia, Italia, Slovacia și Spania, scrie doc.ro.

Modificările consumului de alcool au fost măsurate întrebând respondenții despre modificările din luna precedentă ale frecvenței de consum, cantitatea pe care au consumat-o și incidența evenimentelor unde se consumă alcool. Cercetătorii cred că scăderea consumului de alcool de către europeni este asociată, în general, cu o scădere a frecvenței evenimentelor unde obișnuiau să bea alcool.

Rezultatele au indicat o scădere medie a consumului de alcool de -0,14. Scăderi semnificative statistic ale consumului s-au constatat în toate țările, cu excepția Irlandei (-0,08) și Regatului Unit (+0,10). Scăderile consumului de alcool au fost determinate în principal de o frecvență redusă a consumului ocazional intens de alcool (-0,17). Scăderile consumului au fost mai puțin semnificative în rândul celor cu venituri mici sau medii și al celor care suferă din cauza stresului.

Concluziile relevă că, în medie, consumul de alcool pare să fi scăzut în primele luni ale pandemiei COVID-19 în Europa. Atât disponibilitatea redusă de alcool, cât și stresul crescut pot influența consumul, deși primul factor pare să fi avut un impact mai mare în ceea ce privește efectele imediate.

Cum influențează situația financiară consumul de alcool

Sondajul le-a cerut, de asemenea, să-și menționeze obiceiurile de consum de alcool înainte de pandemie, venitul net lunar al gospodăriei pre-pandemice și dacă au avut dificultăți financiare sau alți factori de stres asociați pandemiei.

Unul din cinci respondenți la sondaj a raportat că se confruntă cu dificultăți financiare din cauza pandemiei și mai mult de jumătate au raportat creșterea stresului din cauza schimbărilor din viața de zi cu zi. Respondenții care au raportat creșterea stresului au avut mai puține șanse să-și reducă consumul de alcool.

Consumul de alcool a scăzut în general în rândul băutorilor cu venituri mici, indiferent dacă au avut sau nu probleme financiare.

Dintre cei cu venituri medii sau mari, cercetătorii precizează că modificările consumului de alcool depind de faptul dacă indivizii au avut probleme cu banii în timpul pandemiei.

Totuși, respondenții cu venituri mari și fără dificultăți financiare au fost cel mai probabil să raporteze reduceri ale consumului de alcool. În schimb, participanții cu venituri ridicate care au avut probleme financiare nu au avut tendința de a raporta un consum redus.

Mai multe studii au analizat consumul de alcool în timpul pandemiei

Studiul menționat se adaugă unei serii de cercetări privind consumul de alcool din întreaga lume în timpul pandemiei. Cercetările au dat rezultate contradictorii.

O scădere a frecvenței evenimentelor unde se consumă alcool se pare că a dus la scăderea consumului general de alcool printre majoritatea europenilor.

De exemplu, un studiu realizat în Bergen, Norvegia, după primele 6 săptămâni ale unui lockdown impus pentru a încetini răspândirea COVID-19 a constatat că mai mult de jumătate dintre respondenți au raportat un consum periculos de mare de alcool. Aproximativ 1 din 13 persoane au raportat un consum crescut de alcool .

Un alt sondaj transversal online a chestionat mai mult de 800 de adulți americani, în luna mai 2020 și a constatat că 60% au raportat că au băut mai mult decât obișnuiau să o facă înainte de pandemie.

Un alt sondaj, menționat în revista Alcohol and Alcoholism, a constatat că din cei 2.102 de participanți germani, 37,7% au raportat că nu li s-a modificat comportamentul de consum de alcool, 19,4% au raportat că au consumat mai puțin, iar 34,7% au raportat că au consumat mai mult alcool în timpul lockdownului. Un alt procent de 8,2% a raportat că nu consumă deloc alcool.

Dr. Michael Fingerhood, profesor asociat de medicină și sănătate publică la Universitatea Johns Hopkins, care studiază dependența de alcool, este convins că băutul de alcool în SUA a crescut în timpul pandemiei. „Fără îndoială”, a declarat el pentru Medical News Today.

Consumul de alcool este asociat stresului

Oamenii consumă adesea alcool ca strategie de adaptare la stres. Într-un articol care a apărut în Journal of General Internal Medicine în octombrie 2020, un psiholog de cercetare și un psihiatru de dependență a avertizat că mai multe persoane din SUA ar putea să apeleze la alcool ca o modalitate de a face față cu „nenumărații factori de stres” ai pandemiei de COVID-19.

"Alcoolul, evident, este o strategie de apărare pentru persoanele care se simt stresate", a declarat dr. Fingerhood pentru MNT. „La o vârstă fragedă, învățăm să ne relaxăm cu alcool, să mergem vinerea la Happy Hour în baruri, ca o modalitate de a ne relaxa după o săptămână grea”.

Cercetătorii sugerează un alt motiv pentru schimbări în comportamentul consumului de alcool în timpul pandemiei în studiul lor despre sondajul lor: șomajul și nesiguranța financiară din timpul crizei COVID-19.

În plus, explică ei, distanțarea socială din timpul pandemiei a redus numărul locurilor în care oamenii puteau bea. Multe restaurante și baruri au închis, ceea ce, mai adaugă ei, ar fi putut reduce consumul de alcool.

Cercetătorii subliniază, de asemenea, că multe evenimente, precum petreceri și concerte, au fost anulate din cauza pandemiei. Acestea sunt evenimente în care oamenii beau adesea. „Cred că este foarte probabilă explicația”, a spus dr. Fingerhood pentru MNT.

Respondenții sunt adesea subiectivi cu privire la consumul de alcool

Potrivit cercetătorilor, femeile, adulții mai tineri, cei cu studii superioare superioare și persoanele cu venituri mari au fost supra-reprezentați în eșantionul sondajului.

Aceștia au avertizat că sondajul ar putea să nu fi reprezentat suficient persoanele în vârstă, în special. De asemenea, cercetătorii au avertizat că subraportarea consumului de alcool de către respondenți este o limitare frecventă a sondajelor privind consumul acestor băuturi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218