REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Studiu: Greutatea la naștere și diabetul: cum sunt conectate?

Studiu: Greutatea la naștere și diabetul: cum sunt conectate?

Replica API 7 aprilie 2021 | 00:00 887

O greutate de peste 2,5 kg la naștere și sexul masculin au fost asociate cu un risc mai mare de diabet de tip 2 la maturitate într-un studiu apărut în martie 2021.

Sursă foto: Shutterstock

Riscul mai mare de boală este corelat cu niveluri circulante mai mici de factor de creștere asemănător insulinei (IGF-1), un hormon similar insulinei care influențează creșterea copilului și metabolismul energetic la adulți, scrie doc.ro.

Dovezi convingătoare indică faptul că susceptibilitatea la diabetul de tip 2 pe parcursul vieții este determinată de îmbinarea atât a unor factori de risc din copilăria timpurie, cât și a unora care apar la vârsta adultă, spun oamenii de știință.

Diabetul de tip 2, corelat cu nivelurile unui hormon similar insulinei

Pentru a afla dacă ar putea exista vreo asociere între nivelurile IGF-1 circulante pentru adulți, greutatea la naștere și riscul de a dezvolta diabet de tip 2, cercetătorii au folosit datele de la 112.736 femei și 68.354 bărbați care au luat parte la studiul Biobank din Marea Britanie, un studiu amplu care și-a recrutat participanții cu vârste între 37 și 73 de ani între anii 2006 și 2010, pentru a urmări impactul potențial al factorilor genetici și ai stilului de viață asupra unei game largi de boli obișnuite ale vârstei mijlocii și ale bătrâneții.

La recrutare, participanții au furnizat detalii sociale și demografice, precum și informații despre dieta lor obișnuită, stilul de viață (dacă erau fumători, dacă și cât alcool consumau, care era durata somnului și ce activitate fizică obișnuită aveau), factorii de viață timpurie (greutatea pe care au avut-o la naștere și dacă mama era fumătoare sau nu) și istoricul medical personal.

De asemenea, cei înscriși au furnizat probe de sânge, urină și salivă și le-au fost măsurate înălțimea, greutatea, indicele de masă corporală (IMC-ul), circumferințele corpului (talie, șold și membre) și grosimea pliului pielii.

Sângele a fost verificat pentru IGF-1, colesterol, trigliceride și un indicator al inflamației, proteina C reactivă. Măsurile repetate ale IGF-1 au fost disponibile de la 17.699 de participanți. Informații privind dezvoltarea diabetului de tip 2 au fost obținute din auto-raportare, dosare spitalicești și certificate de deces.

În timpul unei perioade medii de monitorizare de aproape 10 ani, 3299 persoane au dezvoltat diabet de tip 2. Participanții cu niveluri mai scăzute de IGF-1 au avut tendința de a fi mai în vârstă și mai probabil să locuiască într-o zonă defavorizată. De asemenea, erau mai susceptibili să aibă un stil de viață și să aibă factori de risc clinic care să favorizeze apariția diabetului.

Cu toate acestea, a apărut o asociere inversă clară între nivelurile de IGF-1 și diabetul de tip 2: cu cât nivelul IGF-1 este mai mic, cu atât riscul de diabet de tip 2 era mai mare. Dar greutatea la naștere a modificat semnificativ această asociere, deși numai pentru cei a căror greutate a fost de 2,5 kg sau mai mult la naștere și numai la bărbați. În comparație cu cei care aveau cel mai scăzut dintre nivelurile de IGF-1, riscul de diabet de tip 2 au fost cu 14% mai mici pentru cei din grupul următor și cu până la 36% mai mici pentru cei din următorul.

Acesta este un studiu observațional și, ca atare, nu poate stabili cauza. Nu au existat informații nici cu privire la faptul dacă nașterile au fost premature sau la termen și nici asupra etniei - factori care ar putea avea o influență mare, spun cercetătorii.

Cu toate acestea, constatările lor se potrivesc cu ale unor studii epidemiologice, evidențiind importanța factorilor de risc din viața timpurie în dezvoltarea strategiilor de prevenire a bolilor la maturitate.

Care sunt factorii de risc pentru diabetul de tip 2?

Prevalența globală a diabetului în rândul adulților a crescut de la 4,7% în 1980 la 8,5% în 2014. Între anii 2000 și 2016, a existat o creștere cu 5% a mortalității premature cauzate de diabet. În timp, diabetul poate afecta inima, vasele de sânge, ochii, rinichii și nervii, din acest motiv este important ca boala să fie diagnosticată, iar persoanele afectate să respecte tratamentul indicat de medic, fie că e vorba de schimbări în stilul de viață, fie că e vorba de tratament medicamentos.

Potrivit Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), o persoană este expusă riscului de a dezvolta diabet de tip 2 dacă:

A fost diagnosticată cu prediabet (nivelurile zahărului din sânge sunt mai mari decât cele normale, dar nu suficient de mari încât medicul să pună diagnosticul de diabet)

Este supraponderală sau obeză

Are 45 de ani sau mai mult

Are un părinte, un frate sau o soră cu diabet zaharat de tip 2

Are valori prea mari ale tensiunii arteriale și niveluri prea ridicate de colesterol și trigliceride

Este sedentară sau activă fizic de mai puțin de 3 ori pe săptămână, mai puțin de 150 de minute în total

În cazul femeilor, dacă persoana a avut diabet gestațional (adică diabet în timpul sarcinii) sau a născut un copil care cântărea mai mult de 4 kg, ori dacă suferă de sindromul ovarelor polichistice

Este afro-americană, hispanică / latino-americani, indian american sau nativă din Alaska (unii insulari din Pacific și asiatici americani au, de asemenea, un risc mai mare)

Dacă are boala ficatului gras non-alcoolic ori un istoric de boală de inimă sau accident vascular cerebral

Diabetul de tip 2 se poate întârzia sau chiar se poate preveni cu totul prin efectuarea unor modificări simple, dovedite, ale stilului de viață, cum ar fi pierderea în greutate în cazul persoanelor supraponderale sau obeze, adoptarea unei alimentații mai sănătoase și activitate fizică regulată:

E bine să se consume mai multe legume neamidonoase, fructe, cereale integrale, oleaginoase și proteine slabe și mai puțin sau deloc grăsimi animale, zahăr și dulciuri, cărnuri ultraprocesate etc.

E indicat să se desfășoare cel puțin 150 de minute de activități fizice săptămânal, împărțite în măcar 4-5 zile (plimbări în pas alert, alergare, mers pe bicicletă, înot, yoga, grădinărit, în funcție de starea de sănătate și de preferințele fiecăruia)

E recomandat să se încerce obținerea și menținerea unei greutăți sănătoase pentru vârsta și înălțimea fiecăruia.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367