REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Studiu: Imunoterapia cu „celule tinere”, opțiune promițătoare împotriva cancerului

Studiu: Imunoterapia cu „celule tinere”, opțiune promițătoare împotriva cancerului

Replica API 8 martie 2021 | 00:00 996

Un nou studiu sugerează că vârsta anumitor celule imunitare utilizate în imunoterapie joacă un rol în cât de eficient este tratamentul.

Sursă foto: Shutterstock

Aceste celule - numite „natural killers” (NK) - par a fi mai eficiente cu cât acestea se află într-un stadiu de dezvoltare mai timpuriu, oferind posibilitatea apelării la un gen de imunoterapie în care să nu se utilizeze celulele de la pacient sau de la un donator potrivit. În schimb, acestea ar putea fi dezvoltate pe baza depozitelor existente de celule stem pluripotente umane.

Prin acest studiu, spun cercetătorii, s-a încercat îmbunătățirea eficacității imunoterapiei pentru mai mulți pacienți. Această sursă specială de celule NK are potențialul de a umple o parte dintre golurile rămase în ceea ce privește terapia cu celule NK adulte. Există dovezi anterioare cum că acestea sunt mai consistente în ceea ce privește eficiența și deci nu ar trebui să se prelucreze celule de la un donator sau de la un pacient. Aceste „celule tinere” ar putea fi fabricate din proviziile de celule existente, de câte ori un pacient ar avea nevoie de ele, citează doc.ro.

Spre deosebire de versiunile adulte ale celulelor NK utilizate în cele mai multe terapii de investigație, versiunile anterioare ale unor astfel de celule nu provin din măduva osoasă. Mai degrabă, aceste celule NK sunt un tip special de celule imunitare cu durată scurtă de viață, care se formează în sacul gălbenușului din embrionul mamiferelor aflat la începutul dezvoltării.

Însă, în scop terapeutic, astfel de celule nu trebuie să provină din embrioni - ele pot fi dezvoltate din celule stem pluripotente umane, care au capacitatea de a da naștere la multe tipuri de celule diferite, inclusiv la aceste celule NK specializate. Fabricarea unor astfel de celule - pe care multe centre medicale academice au deja capacitatea de a le produce - le-ar face disponibile rapid, eliminând timpul necesar procesării celulelor pacientului sau donatorului, care poate dura săptămâni întregi.

Studiind celulele stem pluripotente induse, provenite de la șoareci, dar și umane care au fost utilizate în formarea acestor celule NK unice, cercetătorii au arătat că celulele NK sunt mai potrivite pentru eliberarea de substanțe chimice anti-tumorale specifice - un proces numit degranulare - decât omoloagele lor adulte. Nici chiar celulele NK derivate din sângele cordonului ombilical nu răspund la fel de puternic. Celulele NK de origine adultă eliberează, de asemenea, diferite substanțe chimice care declanșează inflamații dăunătoare, dar acest răspuns nu este neapărat eficient împotriva cancerului.

Lucrările anterioare ale altor grupuri de cercetători au sugerat că celulele NK timpurii ar putea fi mai eficiente, dar cum și de ce s-ar putea întâmpla acest lucru a rămas o necunoscut. Originea specifică a acestor celule a fost, de asemenea, un mister.

Acum, oamenii de știință știu de unde provin aceste celule speciale NK și știu că nu se pot obține niciodată de la un donator adult, doar dintr-o celulă stem pluripotentă. Pe baza comportamentului lor unic, există un mic studiu clinic asupra acestor celule care este în desfășurare. Acum, când se cunoaște procesul de fabricare a acestor celule și cum funcționează ele, există speranțe pentru mai multe încercări și pentru îmbunătățirea funcției lor.

Potrivit cercetătorilor, astfel de celule ar putea fi produse din liniile existente de celule stem pluripotente care nu ar trebui să provină de la un donator potrivit, deoarece, în general, celulele NK nu atacă puternic țesuturile sănătoase ale corpului, așa cum pot face multe terapii cu celule T. Celulele T sunt un alt tip de celule imunitare utilizate deseori pentru tratarea cancerului de sânge ca parte a unui transplant de celule stem, denumit în mod obișnuit un transplant de măduvă osoasă. Chiar și atunci când celulele NK pot genera daune, acestea nu rămân în corp pentru perioade lungi de timp.

Oamenii de știință consideră că este nevoie de cercetări aprofundate pentru a înțelege de ce aceste celule sunt prezente în embrionul timpuriu în primul rând și spre ce se îndreaptă ele în dezvoltarea ulterioară și după naștere. În prezent, concluzionează ei, se pot face doar speculații, dar nu este exclus ca, în timpul dezvoltării embrionare timpurii, atunci când diviziunea celulară este extrem de rapidă, aceste celule să fie acolo ca un fel de mecanism de supraveghere pentru a proteja nou-născuții împotriva cancerelor sau a infecțiilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920