REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Studiu: Medicamentele antiinflamatoare pot afecta grav auzul

Studiu: Medicamentele antiinflamatoare pot afecta grav auzul

Replica API 23 iunie 2020 | 22:19 967

Pacienții diagnosticați cu artrită i-au făcut pe oamenii de știință să descopere legătură dintre medicamentele antiinflamatoare și problemele de auz.

Statistic vorbind, suferinzii de artrită au un risc mai mare să dezvolte probleme ale auzului, comparativ cu persoanele care nu au artrită.

Artrită este boală care apare atunci când articulațiile sunt inflamate. Există peste 100 de tipuri de artrită, 1 din 2 persoane de peste 60 de ani dezvoltând o formă a acestei boli.

Cele mai comune forme de artrită sunt osteoartrită și artrită reumatoidă. Prima apare din cauza inflamării articulațiilor, în timp ce a două este o afecțiune autoimună ce apare în urmă inflamației membranei sinoviale, membrană care delimitează articulațiile, scrie doc.ro.

Legătură dintre artrită și problemele de auz

Majoritatea persoanelor care suferă de artrită dezvoltă și probleme cu auzul. Specialiștii au ajuns la concluzia că nu artrită în sine este de vină pentru pierderea auzului, ci medicamentele antiinflamatoare pe care le iau pacienții pentru calmarea durerilor specifice acestei boli.

Antiinflamatoarele joacă un rol important în tratarea artritei, iar un număr de peste 20 de studii făcute recent au concluzionat că medicamentele cu proprietăți antiinflamatoare precum cele pe baza de substanțe că ibuprofenul ori acetaminofenul cresc cu 23% șansele de pierdere a auzului.

Cercetătorii încă studiază această problema, însă până acum au descoperit că medicamentele antiinflamatoare afectează celulele și vasele de sânge din urechea internă. Studiile de laborator au sugerat și că acetaminofenul (pe care îl regăsim în paracetamol) poate atacă celulele urechii așa cum atacă și celulele ficatului.

Rolul reacțiilor autoimune în pierderea auzului

Artrită reumatoidă este o boală autoimună, care apare pentru că celulele imune atacă membrană sinovială. Cu toate că de regulă durerile apar la inchieturile mâinilor, la genunchi și la încheieturile de la laba piciorului, acestea pot apărea la orice articulație.

Urechea internă conține 3 oase de dimensiuni reduse, al căror rol este să amplifice și să transmită vibrația sunetelor în urechea internă. Aceste oase sunt prinse unul de celălalt tot printr-o membrană sinovială, exact că și în cazul celorlalte oase din corp. Așadar, această membrană ar putea fi și ea atacată de către celulele imune, această fiind cauza pierderii auzului asociată artritei.

Pierderea auzului, dar și artrită pot fi genetice

Gena care poartă numele de KIAA1199 a fost identificată recent de către cercetători. Această este implicată în procesul de distrugere a fibrelor din membrane sinovială. Această gena este asociată atât cu surzirea ereditară, dar și cu artrită reumatoidă. Și această gena ar putea avea legătură cu conexiunea dintre pierderea auzului și artrită.

Remedii naturale pentru durerile provocate de artrită

Pentru a evita efectele secundare ale medicamentelor antiinflamatoare, poți folosi ingrediente naturale cu aceleași proprietăți. Spre exemplu, turmericul este la fel de eficient că și medicamentele din farmacie atunci când vine vorba despre durerile articulare. Poți introduce turmericul în dietă ta, însă poți consumă și suplimente pe baza de turmeric.

Consulta-te cu medicul tău cu privire la modul în care folosești turmericul pe post de antiinflamator. Curcumina, substanță activă din turmeric, are efecte rapide în ceea ce privește reducerea inflamației, însă poate interacționa cu anumite medicamente pe care le iei la indicațiile medicului specialist.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102