REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Studiu: O simplă respiraţie poate transmite tuberculoza

Studiu: O simplă respiraţie poate transmite tuberculoza

Replica API 21 octombrie 2021 | 00:00 448

Simplul act de a respira ar putea fi un mod major de transmitere a tuberculozei, sugerează un studiu dat publicităţii marţi, care ar putea modifica profund strategiile de luptă împotriva acestei boli, tradiţional centrate pe tuse, principalul său simptom, informează AFP, citată de Agerpres.

Această dezbatere aminteşte de cea care a animat oamenii de ştiinţă la începutul pandemiei de COVID-19: dacă se confirmă ipoteza transmiterii tuberculozei prin respiraţie, aceasta înseamnă că tratarea persoanelor care au dezvoltat deja simptomele este insuficientă pentru a bloca răspândirea bolii.

Într-adevăr, "acest lucru lasă loc pentru o transmitere ne-neglijabilă înainte ca persoanele infectate să fie tratate", a declarat pentru AFP Ryan Dinkele, unul dintre autorii studiului, de la Universitatea din Cape Town (Africa de Sud).

Potrivit acestuia, o nouă abordare în lupta împotriva bolii ar consta în detectarea persoanelor infectate cu tuberculoză fără a aştepta ca acestea să fie tratate.

"Dacă transmiterea este posibilă în absenţa simptomelor, acest lucru ne face sarcina extrem de complicată ", recunoaşte el.

Cercetarea, care nu a fost încă analizată de alţi oameni de ştiinţă, a fost prezentată la o conferinţă online internaţională dedicată sănătăţii pulmonare.

Tuberculoza, care afectează cel mai frecvent plămânii, este o boală infecţioasă cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis, numită şi "bacilul Koch", după numele descoperitorului său.

Cercetătorii sud-africani au evaluat transmiterea acestei bacterii la 39 de persoane infectate. Pentru aceasta, ei au măsurat în ce măsură această bacterie a pătruns în aer de la persoanele infectate atunci acestea respirau normal, profund şi când tuşeau.

După 5 minute, în toate cele trei cazuri s-au produs nori de particule care conţineau bacteria.

Tusea a produs de trei ori mai multe bacterii decât respiraţia, însă, potrivit cercetătorilor, faptul că respirăm continuu ar putea implica ideea că 90% dintre bacteriile care pătrund în aer de la o persoană infectată sunt transmise pe această cale.

De aici şi importanţa locurilor bine ventilate, potrivit cercetătorilor.

La începutul pandemiei de COVID-19, acest mod de transmitere prin nori de particule virale (aerosoli) a fost subestimat. De atunci însă a apărut un consens cu privire la faptul că acesta reprezintă un mod major de transmitere a bolii.

OMS estimează că 1,5 milioane de persoane mor de tuberculoză în fiecare an la nivel mondial, ceea ce face din tuberculoză cea mai letală boală infecţioasă (cu excepţia COVID-19).

Potrivit OMS, aproape un sfert din populaţia lumii este infectată cu bacteria tuberculozei, însă doar 5% din aceste persoane fac boala, majoritatea trăind în ţări cu venituri mici şi medii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920