REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Studiu: O substanță din laptele matern poate influența benefic greutatea copilului

Studiu: O substanță din laptele matern poate influența benefic greutatea copilului

Replica API 5 februarie 2021 | 00:00 964

Un metabolit lipidic numit 12,13-diHOME care se află în laptele matern uman pare a fi asociat cu creșterea benefică în greutate a sugarului și compoziția corporală adecvată la începutul perioadei postnatale.

Sursă foto: Shutterstock

Alăptarea este un proces care poate începe imediat după naștere și, dacă se face pentru minimum 6 luni, poate avea avantaje atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

Pentru cel mic, există avantaje nutriționale și cognitive, precum și oferirea unei protecții împotriva infecțiilor, a alergiilor, a obezității, a bolii Crohn și a diabetului. În ceea ce o privește pe mamă, alăptarea o ajută să revină mai repede la starea normală prepartum (de exemplu, alăptarea contribuie la scăderea în greutate) și îi oferă protecție împotriva osteoporozei, a obezității și a cancerelor mamar și ovarian, scrie doc.ro.

Laptele matern poate oferi protecție împotriva obezității copilului

Rezultatele unui studiu¹ recent arată că un metabolit lipidic din laptele uman, numit 12,13-diHOME, are un efect protector împotriva dezvoltării obezității la copiii alăptați. De asemenea, aceștia se pot bucura și de alte beneficii în ceea ce privește creșterea și dezvoltarea. Metabolitul este derivat în mod natural din acidul linoleic obșinut din alimentație,. Acesta este un acid gras esențial (Omega-6) care poate fi regăsit în uleiuri derivate din vegetale, precum și în nuci și semințe.

Deși s-a susținut de-a lungul timpului că laptele matern este o modalitate de a reduce riscul de obezitate infantilă, datele nu au fost în totalitate consistente, afirmă autorii studiului de față. Literatura științifică este contradictorie și, în multe cazuri, efectele protectoare ale alăptării dispar după ce sunt analizați alți factori materni cum ar fi obezitatea, fumatul sau statutul socio-economic.

Oamenii de știință spun că variațiile compoziției laptelui de la o mamă la alta pot explica unele dintre discrepanțele care au fost observate în ceea ce privește obezitatea copiilor și riscul de diabet. Cu alte cuvinte, unele mame pot avea cantități mai mari de factori de protecție în laptele lor.

Analiza s-a concentrat pe un studiu prospectiv de cohortă, care a implicat inițial 58 de perechi mamă-sugar, recrutați în perioada 2015-2019. Sugarii au fost evaluați pentru diferiți parametri antropometrici legați de creștere pe o perioadă de șase luni de urmărire. Mamele au furnizat probe de lapte în aceeași perioadă de evaluare. Probele de lapte matern au fost analizate cu o varietate de tehnici, inclusiv spectrometrie de masă țintită, abordări lipidomice și metabolomice.

Într-o parte separată a studiului, cercetătorii au recrutat, de asemenea, 16 perechi mamă-sugar pentru a evalua efectele unei sesiuni ușoare de exerciții fizice asupra abundenței de 12,13-diHOME din lapte.

Pe lângă identificarea acestui metabolit în laptele matern uman, autorii raportează că abundența lui a fost asociată pozitiv cu IMC-ul bebelușului la naștere, dar a fost asociată negativ cu masa de grăsime șase luni postpartum.

Pentru studiul pilot mai mic, autorii au constatat că la o lună postpartum, creșterea generală a 12,13-diHOME în lapte a fost de 1,39 ori după o perioadă de 90 de minute de exerciții. Bebelușii cu greutate normală au înregistrat o creștere de 1,50 ori după exercițiile fizice ale mamelor.

Faptul că mișcarea a dus la diferențe măsurabile în compoziția laptelui matern se adaugă literaturii în creștere cu privire la multitudinea de efecte pe care exercițiul fizic le are asupra corpului uman. O mamă care face exerciții fizice are potențialul de a-și îmbunătăți nu numai propria sănătate, ci poate oferi și beneficii metabolice pentru copilul ei.

Recomandări pentru alăptare

În general, femeile nu trebuie să evite anumite alimente în timpul alăptării, ci să aibă o dietă sănătoasă și diversă. Cu toate acestea, anumite tipuri de pește și fructe de mare ar trebui consumate într-o cantitate limitată, iar cantitatea de cofeină ar trebui micșorată în timpul alăptării. Majoritatea peștilor conțin o cantitate de mercur, care poate trece de la mamă la sugar prin laptele matern. De asemenea, s-au raportat iritabilitate, tulburări de de somn, agitație și nervozitate la la bebelușii ale căror mame beau multă cafea sau își iau cofeină în cantități mari din alte surse (ciocolată, energizante etc.)

Poate fi necesar ca mama să ia un supliment de multivitamine. Unele persoane, cum ar fi cele cu diete restrictive (de exemplu, diete care limitează numărul de calorii pe zi și diete vegetariene), este posibil să nu obțină nutrienți adecvați doar din alimentație și pot prezenta un risc mai mare de deficiențe nutriționale. În plus, dozele recomandate pentru unii nutrienți (cum ar fi iodul) cresc în timpul alăptării. În aceste cazuri, mamele care alăptează pot beneficia de administrarea unui supliment multivitaminic.

Copiii alăptați de mame vegane sau vegetariene pot avea cantități foarte limitate de vitamina B12 în corp, care le cresc riscul de carență, ceea ce poate duce la deteriorarea neurologică. De aceea, se recomandă suplimentarea cu vitamina B12 în timpul sarcinii și în timpul alăptării pentru mamele care au diete vegane sau lacto-ovo vegetariene.

Deși multe medicamente trec în laptele matern, majoritatea au un efect redus sau nu au niciun efect asupra sugarilor. Un raport clinic din 2013 al Academiei Americane de Pediatrie indică faptul că majoritatea medicamentelor și vaccinurilor sunt sigure de utilizat în timpul alăptării. Cu excepția vaccinurilor împotriva variolei și a febrei galbene, nici vaccinurile inactivate, nici cele cu virusuri vii administrate unei femei care alăptează nu afectează siguranța alăptării pentru ea sau pentru sugar.

În timpul alăptării se va evita fumatul, pentru ca nicotina să nu ajungă în laptele matern. Fumatul poate inhiba, de asemenea, producția de lapte și poate reduce nivelul de vitamina C pe care bebelușul îl primește prin laptele matern. De asemenea, fumatul poate să crească riscul sugarului de alergii respiratorii și riscul de sindrom de moarte subită.

Femeia care alăptează nu va bea alcool, deoarece o parte din acesta va trece la bebeluș.

Contrar unor obiceiuri, nu e necesar ca mama să bea foarte multă apă în timpul alăptării. O hidratare zilnică obișnuită cu 8 pahare de apă (sau puțin mai mare dacă așa este obișnuită mama) este suficientă.

Copilul trebuie lăsat să se alăpteze până când nu mai dorește. Dacă alăptarea durează mai mult de 30 de minute în mod constant, se va cere sfatul medicului

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102