REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Studiu: Oxitocina poate ajuta la prevenirea osteoporozei

Studiu: Oxitocina poate ajuta la prevenirea osteoporozei

Replica API 28 august 2020 | 00:00 990

Oxitocina, produsă de hipotalamus și cunoscută și sub numele de „hormonul iubirii”, poate fi un aliat puternic în controlul și prevenirea osteoporozei, potrivit unui studiu recent.

Studiul a arătat că, atunci când oxitocina a fost administrată la șobolani de sex feminin la sfârșitul perioadei fertile, hormonul a inversat precursorii osteoporozei, cum ar fi densitatea osoasă redusă, scăderea rezistenței osoase și lipsa substanțelor care promovează formarea oaselor, scrie doc.ro.

Cercetările se concentrează pe prevenirea osteoporozei primare, astfel încât oamenii de știință investighează procesele fiziologice care apar în perioada de premenopauză. În această perioadă, se pot lua măsuri pentru prevenirea fragilității osoase și a fracturilor, probleme care duc la o calitate mai scăzută a vieții și poate scurta speranța de viață a unei femei.

Potrivit autorului studiului, reperele hormonale importante în viața unei femei sunt pubertatea și perimenopauza, o perioadă de tranziție care are loc cu câțiva ani înainte de menopauză, când ovarele încep treptat să producă mai puțin estrogen. Aceste repere marchează începutul și respectiv sfârșitul fertilității.

Există o mulțime de cercetări privind faza de postmenopauză, care apare după ultima menstruație a unei femei, dar schimbările hormonale din perimenopauză sunt deja mari și asociate cu o scădere treptată a densității osoase, afirmă echipa de cercetare. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a sprijini prevenirea osteoporozei în timpul perimenopauzei, deoarece perioada de după menopauză reprezintă aproximativ o treime din viața unei femei și ar trebui să aibă cea mai bună calitate posibilă.

Oxitocina împiedică pierderea densității osoase

În cadrul studiului, cercetătorii au administrat două doze de oxitocină la 12 ore distanță la zece șobolani femele în vârstă de 18 luni, o vârstă neobișnuit de avansată pentru șobolanii de laborator, care au o speranță medie de viață de trei ani. Majoritatea experimentelor in vivo implică femele tinere, care au fost ovariectomizate, adică au avut ovarele îndepărtate chirurgical. Acest studiu a implicat șobolani aflați în „peri-estropauză”, considerată echivalentul perimenopauzei la oameni, care au trecut printr-un proces natural de îmbătrânire.

La 35 de zile de la administrarea oxitocinei, cercetătorii au analizat probele de sânge și probele de țesut din colul femural (porțiunea superioară a femurului, aflată chiar sub articulația șoldului și cea mai frecventă zonă în care au loc fracturile de șold), comparând rezultatele cu cele ale unor șobolani de aceeași vârstă cărora nu li s-a administrat hormonul.

Nu a existat nicio dovadă de osteopenie (pierderea densității osoase) la animalele tratate cu oxitocină, în contrast cu grupul martor. Rezultatele studiului au demonstrat că oxitocina ajută la modularea ciclului de remodelare osoasă la șobolanii în vârstă, spun cercetătorii. Animalele care au primit hormonul au afișat o creștere a markerilor biochimici asociați cu reînnoirea oaselor și a expresiei proteinelor care susțin formarea și mineralizarea oaselor.

Analiza probelor de sânge a arătat o activitate crescută a markerilor-cheie de formare a oaselor, cum ar fi fosfataza alcalină. Această substanță este produsă de celulele osteogene și asociată cu mineralizarea. De asemenea, s-a observat o activitate redusă a fosfatazei de acid rezistent la tartrat, un marker al resorbției osoase.

Șobolanii tratați cu oxitocină aveau la finalul experimentului oase mai dense. Regiunea femurală asociată în general cu riscul de fractură de șold ajunsese să fie mai puternică și mai puțin poroasă. Răspunsul la compresiunea biomecanică a fost mai bun și a avut proprietăți fizico-chimice care garantează o densitate mai mare, mai spun cercetătorii.

Și celulele osoase secretă oxitocină

Oxitocina este produsă de hipotalamus și eliberată de glanda hipofiză. Oamenii de știință au descoperit la începutul secolului al XX-lea că eliberarea sa este asociată mai ales cu nașterea și alăptarea. Studii mai recente au arătat că multe alte celule secretă și oxitocină.

Oamenii de știință afirmă că oxitocina este secretată și de celulele osoase, iar acest studiu a demonstrat asocierea acestui hormon cu metabolismul osos al femelelor în timpul procesului de îmbătrânire. Osteoporoza este mai frecventă în rândul femeilor aflate în postmenopauză, care, în general, tind să aibă niveluri plasmatice mai mici de oxitocină în plasmă.

Grupul de cercetare de la Universitatea de Stat São Paulo din Brazilia studiază de zece ani implicarea oxitocinei în metabolismul osos. În această perioadă lungă, echipa de cercetare a reușit să caracterizeze modele de animale care simulează perimenopauza la femei.

Numărul fracturilor de șold va crește în următorii ani

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), numărul de fracturi de șold asociate cu osteoporoza este prevăzut să crească cu 630% în Brazilia până în anul 2050, comparativ cu o creștere de 50% în țările dezvoltate. Creșterea are legătură cu îmbătrânirea populației braziliene, spun cercetătorii, adăugând că dieta, exercițiile fizice și calitatea vieții sunt toți factori importanți de prevenire a acestei boli.

În studiul de față, cercetătorii s-au concentrat pe colul femural, deoarece este cea mai frecventă zonă pentru fracturile de șold, care sunt de trei ori mai frecvente la femei decât la bărbați. Consecințele acestor fracturi sunt foarte grave, inclusiv pierderea de mobilitate și comorbiditățile. Fracturile de șold sunt asociate cu rate mari ale mortalității: 24% dintre pacienți mor în primele 12 luni după ce au suferit o fractură de șold , iar riscul crescut de mortalitate poate persista cel puțin cinci ani din momentul fracturii.

Pierderea funcționalității și a independenței este profundă în rândul supraviețuitorilor. Aproximativ 40% dintre ei nu se pot deplasa independent, iar aproximativ două treimi dintre aceștia încă au nevoie de ajutor un an mai târziu. Mai puțin de jumătate dintre persoanele cu fracturi de șold își recuperează nivelul de funcționalitatea pe care l-au avut anterior.

În viitor, cercetătorii intenționează să studieze efectele oxitocinei asupra prevenirii osteoporozei la oameni. Hormonul este produs în mod natural în organismul nostru și a fost sintetizat în laborator, însă, chiar și așa, va fi necesar un studiu extensiv pentru a evalua siguranța și eficacitatea acestuia și pentru a estima doza adecvată, concluzionează savanții.

Pentru a preveni osteoporoza, este recomandat exercițiul fizic moderat, minim 150 de minute pe săptămână (exerciții de forță, rezistență, echilibru și flexibilitate), o alimentație bogată în legume verzi cu frunze, iaurt, tofu, pește (sardine, hering, macrou, somon), ouă și administrarea unor suplimente de vitamina D și de ulei de pește. De asemenea, este utilă renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614