REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Studiu: Pastilele de somn pot să nu fie utile pentru femeile de vârsta a doua

Studiu: Pastilele de somn pot să nu fie utile pentru femeile de vârsta a doua

Replica API 22 iulie 2021 | 00:00 511

Administrarea pe termen lung a medicamentelor eliberate pe bază de rețetă pentru insomnie nu pare să amelioreze tulburările de somn la femeile de vârstă mijlocie, sugerează cercetări publicate în revista științifică BMJ Open, citează doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Somnul deranjat, constând în dificultăți de adormi seara sau trezit de mai multe ori în timpul nopții sau trezit prea devreme dimineața, este frecvent. Deși nu se cunoaște numărul persoanelor cu insomnii, se știe că milioane de adulți din întreaga lume iau pastile de somn eliberate pe bază de rețetă în încercarea de a dormi mai bine. Somnul de slabă calitate este asociat cu cu o stare de sănătate precară, inclusiv risc de diabet, hipertensiune arterială și depresie.

Printre medicamentele prescrise pentru obținerea unui somn bun se numără benzodiazepinele, zolpidemul, zaleplona și eszopiclona, precum și alți agenți destinați în principal altor afecțiuni, cum ar fi calmarea anxietății și a simptomelor depresive (ceea ce se numește utilizare „off-label”).

Datele studiilor clinice indică faptul că multe dintre aceste medicamente funcționează pe termen scurt, mai puțin de jumătate de an, dar insomnia poate fi cronică, iar mulți oameni iau aceste pastile de somn pentru mai mult timp, spun oamenii de știință. Prin urmare, o echipă de cercetare¹ a dorit să evalueze eficacitatea medicamentelor utilizate pentru combaterea insomniei pe termen lung în rândul unui grup de femei de vârstă mijlocie cu tulburări de somn.

Cum diferă calitatea somnului la femeile care iau somnifere și la cele care nu iau?

Participantele au fost incluse în Studiul sănătății femeilor în întreaga națiune (SWAN), un studiu multicentric pe termen lung care analizează modificările biologice și psihosociale care au apărut în timpul menopauzei. Vârsta medie a femeilor a fost de 49,5 ani, iar jumătate dintre ele făceau parte din rasa caucaziană.

Tulburările de somn au fost definite ca dificultatea de a adormi, trezire frecventă în timpul nopții și trezire prea devreme și evaluate pe o scară de 5 puncte, variind de la nicio tulburare de somn în orice noapte (1) la tulburări în cinci sau mai multe nopți din săptămână (5) pe o perioadă medie de 21 de ani de monitorizare.

Tulburările de somn, măsurate pe scara de evaluare, au fost comparate între cele care au luat și cele care nu au luat medicamente eliberate pe bază de rețetă pentru a-și îmbunătăți somnul după unul și 2 ani. Aproximativ 238 de femei care au început să utilizeze medicamente pentru a combate insomnia în timpul perioadei de monitorizare au fost analizate împreună cu 447 de femei care nu au luat astfel de medicamente.

Ambele grupuri de femei au raportat dificultăți de a adormi în una din 3 nopți, treziri frecvente în două din 3 nopți și trezire prea devreme în una din 3 nopți pe săptămână. Mai mult de 70% dintre femeile din ambele grupuri au raportat tulburări de somn de cel puțin trei ori pe săptămână.

Pentru început, evaluările tulburărilor de somn au fost similare între cele două grupuri de femei. Cele care au luat medicamente pe bază de prescripție medicală pentru problemele lor de somn au avut scoruri medii pentru dificultatea de adormire, trezire frecventă și trezire prea devreme de 2,7, 3,8 și respectiv 2,8. În comparație, evaluările echivalente pentru cele care nu luau medicamente eliberate pe bază de rețetă pentru a dormi bine au fost de 2,6, 3,7 și, respectiv, 2,7.

După un an, evaluările medii dintre participantele care luau pastile de somn au fost de 2,6, 3,6 și respectiv 2,8. Scorurile medii echivalente pentru femeile care nu utilizau medicamente eliberate pe bază de rețetă pentru problemele lor de somn au fost de 2,3, 3,5 și respectiv 2,5.

A lua sau a nu lua pastile de somn?

Niciuna dintre modificările observate la analiza de la un an nu a fost semnificativă statistic și nici nu a diferit între cele două grupuri. Nici după doi ani nu au existat reduceri semnificative statistic ale tulburărilor de somn în rândul celor luau medicamente pe bază de prescripție medicală, comparativ cu cele care nu luau.

Acesta este un studiu observațional și, ca atare, nu poate stabili cauza, ci doar corelația, afirmă cercetătorii. Mai mult decât atât, aproximativ jumătate dintre femei erau fumătoare actuale sau foste fumătoare și una din 5 participante consuma băuturi alcoolice în cantități moderate sau mari, ambele situații fiind în măsură să afecteze calitatea somnului.

Informațiile obținute cu privire la medicamentele eliberate pe bază de rețetă au fost, de asemenea, colectate numai la vizitele de studiu anuale și este posibil să fi existat perioade de utilizare intermitentă a pastilelor de somn sau perioade fără utilizare între vizite, spun cercetătorii.

Ce se poate spune cu certitudine este că tulburările de somn sunt frecvente și cresc în prevalență, iar utilizarea medicamentelor pentru somn a crescut. Acestea sunt adesea utilizate pe o perioadă lungă de timp, în ciuda lipsei de dovezi serioase legat de funcționarea lor.

Este adevărat că unele pastile de somn pot funcționa bine la unii oameni cu tulburări de somn pe parcursul mai multor ani, dar concluziile acestui studiu ar trebui să le dea de gândit și medicilor care le prescriu, și pacienților care se gândesc să ia medicamente pe bază de rețetă pentru tulburări de somn la vârsta a doua.

Ce se recomandă pentru a dormi bine la vârsta a doua?

Stabilește-ți un ritual înainte de culcare, pe care să-l repeți în fiecare seară. De exemplu, cu o oră înainte de culcare lași deoparte telefonul, faci un duș călduț, bei un ceai care induce relaxarea cum ar fi cel de mușețel sau de lavandă ori iei un supliment alimentar pe bază de plante care stimulează somnul (roiniță, passiflora etc.).

Apoi, eviți activitățile care te pot energiza sau te pot supăra (mâncat, fumat, discuții în contradictoriu cu membrii gospodăriei sau cu alte persoane la telefon etc.) și te concentrezi pe o activitate ușoară, cu efect calmant: citești câteva pagini dintr-o carte sau faci exerciții de respirație ori stai pe balcon sau în curte și te gândești la ceva plăcut (de exemplu, la viitoarea vacanță). În acest mod, îi dau corpului răgazul să încetinească ritmul și să se pregătească pentru un somn odihnitor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367