REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Studiu: Persoanele vaccinate sunt mai puțin predispuse să răspândească COVID-19

Studiu: Persoanele vaccinate sunt mai puțin predispuse să răspândească COVID-19

Replica API 16 octombrie 2021 | 00:00 793

Oamenii de știință britanici au examinat modul în care vaccinurile Pfizer-BioNTech și AstraZeneca au afectat răspândirea virusului dacă o persoană contractă virusul după vaccinare. Astfel, cercetările au arătat că cei care sunt vaccinați împotriva COVID-19 sunt mai puțin predispuși să răspândească virusul chiar dacă sunt infectați, scrie doc.ro.

Sursa foto: Shutterstock

Aceasta este încă o dovadă că vaccinurile pot reduce transmiterea variantei Delta, extrem de contagioasă, care este predominantă în acest moment.

Cercetătorii britanici de la Universitatea din Oxford au examinat înregistrările de sănătate a aproape 150.000 de contacte, care au fost urmărite după ce au avut legături cu aproximativ 100.000 de cazuri inițiale. Probele au inclus persoane care au fost complet sau parțial vaccinate fie cu vaccinurile Pfizer-BioNTech, fie cu vaccinurile AstraZeneca, precum și persoane care nu au fost vaccinate. Cercetătorii au analizat apoi modul în care vaccinurile au influențat răspândirea virusului, dacă o persoană a avut o infecție descoperită fie cu varianta Alpha, fie cu varianta Delta, ambele extrem de contagioase.

Atât vaccinul de la Pfizer/BioNTech, cât și cel AstraZeneca, reduc riscul de transmitere

Ambele vaccinuri, atât cel Pfizer/BioNTech, cât și cel AstraZeneca, au redus transmisia, deși au fost mai eficiente în cazul variantei Alpha, comparativ cu varianta Delta. La expunere la varianta Delta, un contact a fost cu 65% mai puțin predispus să fie testat pozitiv dacă persoana infectată cu care a fost în contact a fost complet vaccinată cu două doze de vaccin Pfizer/BioNTech. Cu AstraZeneca, un contact a fost cu 36% mai puțin susceptibil să aibă un test pozitiv, dacă persoana la care a fost expus a fost complet vaccinată.

Riscul de transmitere de la cineva infectat la un contact a fost mult mai mare dacă cel infectat primise doar o singură doză, din oricare dintre vaccinuri.

Studiul a fost publicat online și nu a fost încă evaluat de colegi, dar oamenii de știință care nu au fost asociați la cercetare au declarat că descoperirile sunt relevante.

Studiul este cel mai complex despre infecțiozitatea persoanelor vaccinate, care au contractat tulpina Delta

„Este cel mai complex studiu pe care îl avem până acum cu privire la infecțiozitatea persoanelor vaccinate infectate cu tulpina Delta”, a spus dr. Aaron Richterman, medic pentru boli infecțioase de la Universitatea din Pennsylvania, care nu a fost implicat în cercetare.

Susan Butler-Wu, microbiolog clinic de la Universitatea din California de Sud, a numit studiul unul „bine realizat”, mai ales pentru că reflectă transmiterea din viața reală, prin monitorizarea contactelor.

Analizând valorile încărcăturii virale, cercetătorii au descoperit un nivel similar de încărcare virală la persoanele nevaccinate și la cele vaccinate care au fost infectate cu varianta Delta. Concluziile sunt similare celor din studiile anterioare. Chiar și așa, persoanele care au fost complet vaccinate au fost mai puțin susceptibile să-i infecteze pe alții.

„Transmiterea este mult mai complexă”, a spus Butler-Wu, ceea ce înseamnă că valoarea încărcăturii virale este doar temporară și nu reflectă întregul parcurs al bolii.

Cei vaccinați elimină mai rapid virusul infecțios din corp

Este probabil ca persoanele care au fost vaccinate să elimine mai repede virusul infecțios din organism, cred cercetătorii. Un studiu anterior din Singapore a constatat că, deși nivelurile virusului erau inițial aceleași la cei infectați cu varianta Delta, indiferent de starea de vaccinare, până în ziua a șaptea, nivelurile virusului au scăzut rapid la cei care au fost vaccinați. Astfel, prin vaccin, se poate reduce semnificativ riscul de a răspândi boala.

Există dovezi care arată că, deși valorile pragului ciclului Ct pot fi aceleași, indiferent de starea de vaccinare, persoanele care sunt vaccinate pot avea mai puțin virus infecțios în corpul, reducând potențial transmisia. Dr. Richterman a citat o cercetare recentă din China, care a constatat o reducere semnificativă a transmisiei la cei care au primit două doze de vaccin, comparativ cu cei nevaccinați.

Vaccinurile au capacitatea de a preveni transmiterea virusului în două moduri, a explicat el. Primul este prin prevenirea completă a infecției. Cealaltă este prin reducerea cantității de virus infecțios în cazul în care cineva vaccinat se îmbolnăvește.

Oamenii care au fost vaccinați vor avea sisteme imune mai puternice, care pot combate virusul cu anticorpi mult mai rapid decât persoanele nevaccinate, la care corpul trebuie să lupte să construiască un răspuns imun, a mai spus dr. Richterman.

Protecția împotriva transmisiei scade în timp, dar rămâne puțin probabilă dezvoltarea unei infecții severe

Noul studiu a arătat de asemenea că protecția împotriva transmisiei pare să scadă în timp. După trei luni, persoanele care au avut infecții descoperite după ce au fost vaccinate cu AstraZeneca sau Pfizer au fost la fel de susceptibile să răspândească varianta Delta ca și cele nevaccinate. Totuși, chiar dacă protecția împotriva transmiterii a scăzut la persoanele care au fost inoculate în urmă cu mai multe luni, cei vaccinați au prezentat un beneficiu în comparație cu persoanele care nu au fost vaccinate - riscul foarte mic de a dezvolta o formă gravă de COVID-19.

"Deoarece nivelurile de anticorpi tind, de asemenea, să scadă în timp după vaccinare, era de așteptat o reducere a protecției împotriva transmiterii”, precizează dr. Richterman.

„Știm că cantitatea de anticorpi care circulă în sânge scade în timp, după vaccinare, chiar dacă memoria sistemului imunitar rămâne durabilă și este în continuare capabilă să prevină infecțiile, în special infecțiile severe”, a spus el. „Acești anticorpi care sunt disponibili imediat joacă un rol în prevenirea transmiterii dacă survine infectarea, așa că nu cred că este surprinzător să constatăm o protecție redusă împotriva transmisiei, în timp”.

Medicii recomandă în continuare purtarea măștilor, păstrarea distanței sociale și testarea

Medicii Richterman și Butler-Wu au fost de acord că, deși transmiterea în interiorul comunității rămâne ridicată, măștile și testele sunt elemente extrem de importante pentru reducerea infectărilor.

„Trebuie să combinăm vaccinurile cu alte măsuri pentru a reduce cantitatea de virus la care suntem expuși, prin măsuri simple precum purtarea măștilor, păstrarea unei distanțe de siguranță și testarea”, a spus Butler-Wu, adăugând că „Măsurile suplimentare fac regulile jocului aici, indiferent de stadiul în care se găsește campania de vaccinare”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614