REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Studiu: Riscul de diabet, preconizat de o bacterie din intestine?

Studiu: Riscul de diabet, preconizat de o bacterie din intestine?

Replica API 22 iulie 2020 | 00:00 993

Modificările florei intestinale au un efect asupra bolilor legate de nutriție, sugerează un nou studiu¹ realizat de cercetătorii de la Universitatea Tehnică din München (TUM).

Compoziția microbiană a intestinelor este complexă și variază mult de la o persoană la alta. Mulți factori, cum ar fi cei de mediu, stilul de viață, genetica sau bolile afectează ecosistemul bacteriilor intestinale bune.

Dirk Haller, profesor de nutriție și imunologie la TUM și echipa sa de cercetare au examinat importanța fluctuațiilor de peste zi ale microbiomului intestinal în raport cu diabetul de tip 2 într-un studiu care a inclus peste 4000 de persoane, primul studiu în acest domeniu bazat pe o cohortă umană extinsă, scrie doc.ro.

Care este relația dintre flora intestinală și boli

Pentru a observa dacă modificările microbiomului intestinal permit elaborarea unor concluzii cu privire la diverse afecțiuni, sunt necesare așa-numitele studii prospective de cohortă, spun oamenii de știință. În aceste studii, se observă o secțiune transversală a populației; cu toate acestea, niciunul dintre participanții la studiul de față nu a arătat semne de boală. Această populație este reexaminată de-a lungul timpului și, în acest fel, cercetătorii pot afla dacă o anumită observație poate fi tipică pentru aparițiile viitoare ale bolilor.

Atunci când anumite bacterii intestinale nu respectă un ritm de zi-noapte, deci dacă numărul și funcția lor nu se schimbă pe parcursul zilei, acesta poate fi un indicator pentru o posibilă boală diabetică. Știind acest lucru, s-ar putea îmbunătăți diagnosticul și perspectivele în diabetul de tip 2, consideră cercetătorii.

Aceste bacterii aritmice - cele care nu se schimbă de la zi la noapte - sunt un indicator pentru o potențială boală. Cercetătorii se referă la acest lucru ca la o „semnătură de risc”. Modelele matematice arată, de asemenea, că această semnătură de risc microbiană constând din bacterii aritmice ajută la diagnosticarea diabetului, mai spun cercetătorii.

Diagnosticul și perspectivele diabetului de tip 2 pot fi îmbunătățite

În primul rând, oamenii de știință au analizat datele dintr-o cohortă independentă existentă. Rezultatele legate de diabet au fost validate folosind cohorte suplimentare din Germania. Comparând datele analizate în acest studiu cu cohorte din Anglia, se poate confirma că există, printre altele, un factor regional puternic care afectează ecosistemul microbian. Prin urmare, există o cerere de a găsi semnături de risc aritmic specificate local.

Oamenii de știință implicați în studiu subliniază că în afară de bacterii și de variațiile lor de-a lungul zilei, alți parametri, cum ar fi indicele de masă corporală, joacă un rol în a putea prezice mai bine viitoarele potențiale afecțiuni ale unei persoane.

Ritmul de zi și de noapte al bacteriilor intestinale poate fi un punct de plecare pentru cercetări suplimentare. Înregistrarea momentului zilei în care se prelevează probe fecale umane în scopuri de cercetare poate influența puternic diagnosticul bolii.

Această cercetare fundamentează ipoteza că modificările microbiomului au un efect asupra bolilor legate de nutriție. Modul în care bacteriile intestinale care se schimbă (sau nu se schimbă) în timpul zilei afectează alte boli asociate microbiomului, cum ar fi boala Crohn sau cancerul intestinal, poate fi supus unei examinări științifice suplimentare.

Rezultatele acestui studiu sunt de o importanță deosebită pentru lucrări ulterioare, deoarece studiile de cohortă oferă posibilități valoroase de comparare a datelor obținute atât de la participanți sănătoși, cât și de la participanți bolnavi, în special în contextul studiilor clinice.

Cum se pot reduce șansele de a dezvolta diabet de tip 2

Diabetul poate cauza alte probleme grave de sănătate, cum ar fi boli de inimă, accident vascular cerebral și afecțiuni ale ochilor și ale picioarelor. Chiar și prediabetul poate cauza probleme de sănătate. Vestea bună este că instalarea diabetului de tip 2 poate fi amânată sau chiar prevenită.

Cu cât o persoană are diabet pe termen mai lung, cu atât este mai probabil să dezvolte și alte probleme de sănătate, astfel încât întârzierea instalării diabetului chiar și cu câțiva ani contribuie la prelungirea stării de sănătate.

Prevenirea sau întârzierea diabetului de tip 2 se poate face, în principiu, prin pierderea kilogramelor suplimentare, urmând un plan alimentar bazat pe reducerea numărului de calorii și efectuând exerciții fizice în majoritatea zilelor săptămânii.

Cercetările de până acum arată că o persoană poate să întreprindă suficiente acțiuni pentru a-și reduce șansele de a dezvolta diabet de tip 2. Iată câteva lucruri de care trebuie ținut cont în încercarea de a reduce riscul pentru această afecțiune:

Scapă de kilogramele în plus și menține o greutate normală. Studiile arată că prevenirea diabetului este posibilă prin menținerea unei greutăți în limitele normale, adică indicele de masă corporală (IMC) https://doc.ro/indice-de-masa-corporala trebuie să fie între 18,50 și 24,99. De exemplu, la o înălțime de 1.70 cm și o greutate de 65 kg, IMC-ul este 22.49, adică în limitele unei greutăți normale, fără risc de boală.

Consumă cu preponderență alimente sănătoase. Pentru a reuși să slăbești se recomandă consumul unor porții mai mici, pentru a reduce cantitatea de calorii pe care o consumi în fiecare zi și. Alegerea alimentelor cu mai puține grăsimi este un alt mod de a reduce caloriile. De asemenea, bea apă în loc de băuturi îndulcite. În plus, poți lua și un complex nutraceutic alcătuit din ingrediente precum castravetele amar, schinduful, turmericul, scorțișoara, pericarpul, care să echilibreze nivelul glucozei și să reducă pofta de dulce.

Obișnuiește-te să te miști mai mult. E indicat să ai 30 de minute de activitate fizică 5 zile pe săptămână, deci un minim de 150 de minute de mișcare săptămânal. Dacă până în prezent ai fost sedentar și mai ales dacă te confrunți cu diverse afecțiuni, e bine să ceri indicații medicului despre ce fel de mișcare e mai bun pentru început.

Pentru scăderea riscului de diabet de tip 2, e important ca aceste schimbări ale stilului de viață să fie făcute treptat și personalizate pentru a putea fi respectate pe termen lung. Dacă nu știi de unde să începi și simți că ai nevoie de îndrumări specifice, e bine să discuți cu medicul de familie sau cu un nutriționist.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369