REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Studiu: Tratament nou pentru pacienții cu retinopatie diabetică

Studiu: Tratament nou pentru pacienții cu retinopatie diabetică

Replica API 23 iulie 2020 | 18:14 1098

Retinopatia diabetică este una dintre principalele complicații vasculare ale diabetului de tip 2 și cea mai frecventă cauză de deteriorare a vederii la adulți. Un studiu¹ recent sugerează eficacitatea unui nou tratament.

Un nou studiu apărut în The American Journal of Pathology raportează eficacitatea unui nou medicament, posibil candidat pentru tratamentul retinopatiei diabetice. Medicamentul a arătat efecte antiinflamatorii și neuroprotectoare asupra retinei și capului nervului optic în retinopatia diabetică de tip 2 precoce folosind un model de șoarece diabetic, scrie doc.ro.

Retinopatia diabetică este cauzată de deteriorarea vaselor de sânge ale țesutului sensibil la lumină situat în spatele ochiului. Cauza este de obicei atribuită glicemiei ridicate, dar mai multe studii au arătat că inflamația este, de asemenea, un factor important în progresia acestei tulburări.

Inflamația provoacă neurodegenerare, precum și anomalii microvasculare la retină, spun oamenii de știință implicați în proiect. Neurodegenerarea retinei diabetice poate apărea înainte de debutul anomaliilor microvasculare ale retinei diabetice clinice. Prin urmare, terapeutica pentru neurodegenerare poate oferi o nouă strategie intervențională în perioada de fereastră între diagnosticul diabetului de tip 2 și debutul retinopatiei diabetice manifestate clinic, mai adaugă aceștia.

Lixisenatida, promițătoare în tratamentul retinopatiei diabetice

Autorii studiului au analizat și au comparat efectele antiinflamatorii și neuroprotectoare ale lixisenatidei, agonist al receptorului GLP-1RA, la nivelul retinei și al capului nervului optic cu cele ale insulinei la un model de șoarece cu diabet de tip 2. Șoarecii diabetici au fost împărțiți în trei grupuri: GLP-1RA (LIX); insulină (INS) cu hiperglicemie controlată pe baza concentrației de glucoză a LIX și un grup de control (D-CON). Șoarecii fără diabet din grupul de control au fost, de asemenea, caracterizați pentru comparație.

După opt săptămâni de tratament, neuroinflamarea cauzată de diabetul de tip 2 a fost redusă semnificativ în retinele și capetele nervilor optici tratați cu GLP-1RA în comparație cu retinele netratate sau chiar tratate cu insulină ale șoarecilor cu diabet de tip 2 precoce, arătând că rezultatele sunt independente de efectul de reducere a glucozei GLP-1RA.

Acest studiu poate oferi o posibilă strategie terapeutică pentru a preveni deteriorarea vizuală prin utilizarea GLP-1RA în retinopatia diabetică de tip 2 timpurie, sunt de părere oamenii de știință implicați în studiu. GLP-1RA a suprimat în mod semnificativ neuroinflamarea asociată cu retinopatia diabetică precoce, în timp ce insulina a avut un efect suprimant mic sau nu a avut niciun efect în acest studiu.

Celulele ganglionului retinian încep să moară chiar înainte de apariția unor modificări clinice, cum ar fi hemoragiile în retinopatia diabetică. Astfel, concluzionează cercetătorii, pentru un prognostic vizual mai bun, e nevoie ca specialiștii să se concentreze pe tratamentul retinei în diabetul zaharat de tip 2, înainte de debutul clinic al retinopatiei diabetice.

Orice persoană cu diabet de tip 1 sau 2 riscă să dezvolte retinopatie diabetică

Retinopatia diabetică este o complicație a diabetului, cauzată de nivelurile ridicate de zahăr din sânge care afectează spatele ochiului (retina). Dacă este lăsată nediagnosticată și netratată, retinopatia diabetică poate duce la orbire. Cu toate acestea, în general, durează câțiva ani până când retinopatia diabetică ajunge într-un stadiu în care poate amenința vederea persoanei afectate.

Pentru a reduce riscul apariției acestei tulburări, persoanele cu diabet ar trebui:

Să se asigure că nivelul glicemiei este în limitele admise, la fel tensiunea arterială și colesterolul.

Să respecte programările de testare pentru ochiul diabetic - screeningul anual ar trebui făcut de toate persoanele cu diabet zaharat pentru a descoperi și trata din vreme orice probleme ar apărea.

Oricine are diabet de tip 1 sau diabet de tip 2 riscă să dezvolte retinopatie diabetică, dar există un risc mai mare pentru persoanele care:

au diabet de multă vreme

au frecvent un nivel mare al glicemiei

au hipertensiune arterială

au colesterolul mărit

sunt însărcinate

sunt de origine asiatică sau afro-caraibiană.

Prin menținerea glicemiei, a tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol sub control, se pot reduce șansele de a dezvolta retinopatie diabetică.

De asemenea, prevenirea acestei probleme de sănătate se poate face prin: controlul glicemiei, al tensiunii arteriale și al nivelului de colesterol, prin administrarea medicației pentru diabet conform prescripțiilor, prin respectarea programărilor la screening, prin solicitarea sfatului medicului dacă se observă modificări ale vederii și, nu în ultimul rând, prin menținerea unei greutăți sănătoase, cu respectarea unei alimentații echilibrate, exerciții fizice efectuate regulat și renunțarea la fumat.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369