REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.9° Constanța Mie., 17 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6702
17.9° Constanța Miercuri, 17 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6702
 

Studiu: Uleiul de măsline te protejează de un posibil accident vascular cerebral

Studiu: Uleiul de măsline te protejează de un posibil accident vascular cerebral

Replica API 10 aprilie 2021 | 00:00 939

Cercetările recente arată că uleiul de măsline joacă un rol important în prevenirea infarctului miocardic și a accidentului vascular cerebral (AVC).

Sursă foto: Shutterstock

Specialiștii spun că în sângele nostru există o proteină, iar nivelul acesteia crește după ce mâncăm, în special atunci când consumăm alimente precum uleiul de măsline, care sunt bogate în grăsimi nesaturate (numite și grăsimi "bune"). Iar acum, o nouă cercetare scoate la iveală că această proteină joacă un rol important în prevenirea unei cauze majore a infarctului miocardic și a accidentului vascular cerebral.

Proteina de care amintesc oamenii de știință se numește apolipoproteina A4 sau A-IV (ApoA-IV) și există deja dovezi care sugerează că un nivel mai mare în sânge al acestei proteine este asociat cu un risc mai scăzut de boală cardiovasculară.

Recent, pentru prima dată, oamenii de știință de la Spitalul St. Michael's din Toronto, Canada, au arătat că ApoA-IV împiedică plachetele sangvine (trombocitele) să se coaguleze și să formeze cheaguri de sânge.

Cercetătorii sugerează și că proteină ApoA-IV ar putea funcționa pentru a încetini afecțiunile inflamatorii, cum ar fi cele care înfundă arterele în timp îndelungat, fără să împiedice sau să stanjeneasca în vreun fel agregarea plachetara (când trombocitele se aglomerează și se unesc) care oprește sângerarea.

Cercetătorii și-au publicat rezultatele într-o lucrare, în jurnalul "Nature Communications", în toamna lui 2018 și spun că "Agregarea plachetara poate salva vieți, deoarece acest proces poate opri sângerarea în vasele de sânge deteriorate. Dar, de regulă, noi nu ne dorim că plachetele sanguine să blocheze circulația sângelui în vase", după cum declara autorul senior al studiului, Heyu Ni, citat de medicalnewstoday.com, scrie doc.ro.

Dacă vasul de sânge blocat de o aglomerare de trombocite se află la creier sau în inima, de exemplu, cheagul de sânge poate cauza un atac de cord, un atac cerebral sau decesul persoanei.

Ce legătură există între această proteină și grăsimile nesaturate

Cercetătorii sugerează că, prin creșterea nivelului proteinei ApoA-IV în sânge, după mesele care conțin ulei de măsline și alte grăsimi nesaturate, se reduce "hiperactivitatea și îmbinarea plachetelor sangvine", lucru care, la rândul sau, reduce inflamația și riscul de infarct miocardic și pe cel de accident vascular cerebral.

Proteină ApoA-IV blochează trombocitele

Pentru a formă un cheag de sânge, plachetele sangvine trebuie să se lipească unele de celelalte, iar acest lucru se întâmplă prin intermediul unei punți făcute dintr-o proteină, numită fibrinogen, care leagă trombocitele.

Folosindu-se de mostre de sânge de la oameni și de la șoareci, Heyu Ni și colegii săi au descoperit că ApoA-IV poate reduce agregarea plachetara din vasele de sânge, prin faptul că le blochează anumiți receptori și, prin urmare, împiedicându-le să se lege/să se atașeze de fibrinogen.

Cercetătorii au mai descoperit și că apolipoproteinele ApoA-IV pot să ajute la prevenirea blocajelor din vasele de sânge, prin faptul că le schimbă formă, ceea ce ușurează circulația sângelui. Aceste rezultate explică și de ce faptul că avem concentrații mai mari de ApoA-IV în sânge poate încetini ateroscleroza, spun oamenii de știință, deoarece acest proces este, de asemenea, asociat cu funcționarea trombocitelor (plachetelor sanguine).

Cum interacționează ApoA-IV cu alimentele

Echipa de cercetători și-a propus să examineze modul în care apolipoproteinele ApoA-IV interacționează cu alimentele. Este un lucru normal că, după o masă, activitatea trombocitelor să crească. De asemenea, atunci când mâncăm alimente care sunt bogate în grăsimi nesaturate (grăsimi bune), valorile serice ale apolipoproteinelor ApoA-IV încep să crească.

Există o asociere și cu somnul din timpul nopții

O investigație mai amănunțită a oamenilor de știință a arătat că există o asociere și cu somnul. Se pare că apolipoproteinele ApoA-IV sunt cele mai "ocupate" atunci când dormim, noaptea, iar nivelul cel mai scăzut de activitate al acestora este dimineață.

Așa că cercetătorii au concluzionat că suntem protejați de această proteină în timp ce dormim și probabilitatea ce mai mare de a suferi un eveniment cardiovascular este după ce ne trezim, dimineață.

Aceste concluzii susțîn ideea că un consum de alimente bogate în grăsimi nesaturate, în combinație cu un tipar adecvat de somn, reprezintă condițiile ideale pentru a ajută apolipoproteinele ApoA-IV să scadă riscul de ateroscleroza, accident vascular cerebral și infarct miocardic.

Așa că acum ai un motiv în plus pentru a consumă ulei de măsline și alte surse de grăsimi bune de origine vegetală (grăsimi mononesaturate sau polinesaturate), pentru a-ți reduce riscul de AVC și atac de cord.

Ai suferit un infarct sau un accident vascular și te temi de o recidivă? Valorile mari ale colesterolului favorizează riscul de reapariție a evenimentelor cardiovasculare majore!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369