REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Studiu: Un atac cerebral (AVC) crește semnificativ riscul de demență

Studiu: Un atac cerebral (AVC) crește semnificativ riscul de demență

Replica API 22 ianuarie 2021 | 00:00 924

În cadrul celui mai mare studiu de acest gen, cercetătorii au ajuns la concluzia că un accident vascular cerebral dublează riscul că o persoană să dezvolte, în cele din urmă, demență.

Sursă foto: Shutterstock

Studiile au demonstrat, în trecut, o asociere între un atac cerebral și un risc crescut de a dezvoltă demență. Până acum, însă, nu a fost posibil să se evalueze cu exactitate cât de mult crește acest risc, scrie doc.ro.

Ce asociere există între accidentul vascular cerebral și riscul de demență

Recent, oamenii de știință au analizat un număr mare de studii anterioare, pentru a trage niște concluzii mai clare în legătură cu potențialele legături dintre atacul cerebral și demență.

Oamenii de știință de la University of Exeter Medical School, din Marea Britanie, au publicat în august 2018 rezultatele cercetării lor, în revista "Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association".

Echipa de cercetători a preluat informațiile din 48 de studii, care au inclus date de la aproximativ 3,2 milioane de participanți. Această este considerată cea mai mare meta-analiză de acest gen și a generat asocieri clare între cele două afecțiuni.

Dr. Ilianna Lourida, cea care a condus această cercetare, a declarat: "Am descoperit că un istoric medical de accident vascular cerebral crește riscul de demență cu până la aproape 70%, iar atacurile cerebrale mai recente aproape că au dublat riscul".

Rezultatele cercetătorilor sunt foarte importante, chiar și după ce s-au ținut sub control factorii de risc cunoscuți deja pentru demență, cum ar fi: hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare și diabetul.

"Având în vedere cât de frecvente sunt atât accidentul vascular cerebral și demență, această asociere puternică dintre ele reprezintă o descoperire importantă. Progresele făcute în ceea ce privește prevenția atacului cerebral și îngrijirea post-AVC ar putea, prin urmare, să joace un rol esențial în prevenirea demenței", a mai declarat dr. Ilianna Lourida.

Concluziile au legătură cu regiunea din creier afectată de accidentul vascular cerebral

Autorii studiului au identificat diferențele în riscurile dintre studiile individuale analizate. Ei cred că această concluzie la care au ajuns s-ar putea datora regiunii creierului care a fost afectată de atacul cerebral și de cât de multe daune cerebrale au avut loc în țesutul respectiv.

Echipa mai crede și că riscul crescut de demență că urmare a unui atac cerebral ar putea fi mult mai pronunțat în cazul bărbaților, însă această teorie va trebui cercetată pe viitor, pentru a fi clarificată.

Oamenii de știință vor continuă să identifice și alți factori care ar putea fi implicați în AVC. De exemplu, se știe că etnia și educația joacă un rol în riscul de demență, așa că s-ar putea să fie util modul prin care un AVC ar modifică riscul acesta la diferite populații.

"Se crede că aproximativ o treime dintre cazurile de demență au potențialul de a fi prevenite, deși această estimare nu ia în considerare riscul asociat cu accidentul vascular cerebral", a spus în încheiere un alt autor al studiului, dr. David Llewellyn, citat de medicalnewstoday.com.

Care sunt simptomele demenței

Demență nu este o boală în sine, ci mai degrabă o "colecție" de simptome care rezultă de pe urmă daunelor creierului care au fost provocate de diferite boli, cum ar fi maladia Alzheimer.

Aceste simptome variază, în funcție de partea creierului care a fost deteriorată. Există unele simptome precoce care pot să apară înainte de a se stabili diagnosticul de demență, iar acestea sunt:

pierderile de memorie

probleme de concentrare

pacientului îi este dificil să îndeplinească sarcini zilnice cu care este familiarizat, cum ar fi faptul că este confuz când primește restul corect când merge la cumpărături

pacientului îi este dificil să urmărească șirul unei conversații sau îi este greu să își găsească cuvintele potrivite

pacientul este confuz în legătură cu timpul (momentul zilei) și locul

pacientul are schimbări de dispoziție.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218