REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Studiu: Un nou test de sânge ar putea depista alergia la arahide fără riscuri

Studiu: Un nou test de sânge ar putea depista alergia la arahide fără riscuri

Replica API 26 septembrie 2020 | 19:11 1197

Oamenii de știință dezvolta un nou test de sânge pentru alergiile la arahide, care ar putea elimina nevoia de a se efectua testul de provocare orala la alimente, care uneori este riscant și costisitor.

O analiza nouă de sânge ar putea face că diagnosticarea alergiilor la arahide să devina un proces mai sigur și mai ieftin. Oamenii de știință de la Medical Research Council, din Marea Britanie, au dezvoltat în 2018 un test care, spun ei, nu prezintă riscul de a oferi rezultate fals pozitive și care nu îi determina pe pacienți să intre în soc anafilactic, scrie doc.ro.

Metoda actuala prin care se diagnostichează alergia la arahide întrebuințează un test alergologic cutanat, prin înțepare (prick test) sau un test la imunoglobulina E (IgE) pentru a verifica prezenta anticorpilor specifici, însă aceste examinări ar putea avea drept rezultat un diagnostic exagerat sau rezultate fals pozitive.

Când astfel de teste sunt neclare, medicii efectuează testul de provocare orala la acești pacienți. În aceste situații, pacienții sunt hrăniți cu arahide în cantități din ce în ce mai mari, într-un mediu controlat, în spital.

Desi testul de provocare orala este o metoda pe care specialiștii se bazează pentru diagnosticarea alergiilor alimentare, exista riscul că acesta să provoace reacții alergice severe.

Oamenii de știință din Marea Britanie spuneau, însă, în 2018 că noul lor test prezinta mai puține riscuri și că este de 5 ori mai eficient din punct de vedere al costurilor decât testul de provocare orala.

"Testele de provocare orala sunt standardul de aur pentru diagnosticarea alergiilor alimentare... însă acestea prezintă riscul de a cauza reacții alergice, inclusiv anafilaxie. Ele necesita mult timp, adică o zi în spital. Este nevoie de echipament și de personal medical cu experiență în tratarea reacțiilor alergice și, prin urmare, sunt foarte costisitoare și în prezent exista perioade lungi de așteptare pentru aceasta procedura în centrele medicale care oferă posibilitatea aceasta pacienților", a declarat dr. Alexandra Santos, medic alergolog pediatru la King’s College London și autorul principal al studiului, pentru healthline.com.

Ce presupune noua metodă

Noul test de sânge, numit MAT, ar putea acționă că o unealta secundara în diagnosticul alergiilor, daca rezultatele testelor alergologice prin înțepare sunt neclare.

"Testul MAT poate să vina în completarea testelor alergologice existente, cum ar fi testul prin înțepare și testul care depistează IgE în sânge, care au adeseori rezultate pozitive în cazul indivizilor care nu sunt alergici. Testul MAT este extrem de specific, ceea ce înseamnă că atunci când este pozitiv, el confirma alergia la arahide cu o certitudine extrem de mare, reducând numărul de pacienți care au nevoie de teste de provocare orala și reducând în special numărul de pacienți care au reacții alergice în timpul testelor de provocare orala", a explicat dr. Alexandra Santos.

Spre ce fel de celule își îndreaptă atenția oamenii de știință

Noul test de sânge dezvoltat de britanici analizează celulele mastocite, care joaca un rol important în declanșarea unei reacții alergice. În dezvoltarea acestui test, cercetătorii au folosit mostre de sânge de la 174 de copii care făceau analize pentru diagnosticarea alergiilor. Dintre aceștia, 73 de copii erau alergici la arahide, iar 101 nu erau alergici.

Oamenii de știință au adăugat proteine din arahide la celulele mastocite și apoi le-au analizat, pentru a vedea daca a avut loc activarea celulelor mastocite. Ei spun că testul MAT (celulele mastocite activate) a identificat alergiile la arahide cu o precizie de 98%. De asemenea, testul a arătat și severitatea alergiei la arahide. Cu cât au fost mai multe celule mastocite activate, cu atât mai severa a fost reacția.

Este posibil să mai dureze câțiva ani până când acest test MAT vă fi folosit că metoda de diagnosticare "de rutina". Cercetătorii dezvolta acest test și în direcția altor alergii alimentare, cum ar fi cea la lapte, oua, alte nuci și semințe. "Pe lângă faptul că poate fi aplicat în zona de diagnostic, testul MAT ar putea fi folosit pentru a monitoriza îmbunătățirile pacienților care urmează un tratament pentru o alergie alimentara și poate detecta prezenta alergenilor alimentari în unele alimente", a mărturisit dr. Alexandra Santos.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920