REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° ConstanÈ›a Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.9° ConstanÈ›a Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Studiu: Vârstnicii diagnosticați cu prediabet au un risc mai mic de a dezvolta boala

Studiu: Vârstnicii diagnosticați cu prediabet au un risc mai mic de a dezvolta boala

Replica API 16 iunie 2021 | 00:00 554

Vârstnicii diagnosticați cu prediabet din cauza valorilor ușor crescute ale zahărului din sânge de obicei nu ajung să dezvolte diabet zaharat, potrivit unui studiu condus de cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Diabetul de tip 2 conduce la un exces de glucoză în sânge, care pune presiune asupra organelor, slăbește sistemul imunitar și distruge vasele de sange, crescând riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Prevalența diabetului de tip 2, cauzată printre altele de îmbătrânirea populației și de rata crescută de obezitate, este tot mai mare. Boala poate fi anunțată de prezența prediabetului, dar se pare că acest lucru nu este valabil pentru toate grupele de populație.

Medicii consideră încă prediabetul un indicator util al riscului de diabet viitor la adulții tineri și de vârstă mijlocie. Cu toate acestea, un studiu¹ publicat în JAMA Internal Medicine, care a urmărit aproape 3.500 de adulți mai în vârstă (vârsta medie de 76 de ani), timp de aproximativ șase ani și jumătate, sugerează că prediabetul nu este un marker util al riscului de diabet pentru persoanele cu vârste mai înaintate.

Rezultatele acestui studiu sugerează că, dintre adulții în vârstă cu nivelurile glicemiei în intervalul de prediabet, puțini vor dezvolta de fapt diabet. În acest caz, existența prediabetului nu pare să-i ajute pe medici să identifice persoanele cu risc ridicat să dezvolte boala. Medicii ar trebui să se concentreze pe a recomanda modificări ale stilului de viață pentru a reduce factorii de risc precum tensiunea arterială crescută și colesterolul ridicat.

La vârstnici, prediabetul nu este un bun indicator pentru dezvoltarea diabetului

Medicii au folosit conceptul de prediabet - care implică niveluri de glucoză din sânge care sunt mai mari decât în mod normal, dar care nu se află încă în intervalul diabetic - ca indicator al riscului crescut de diabet la persoanele mai tinere și la cele de vârstă mijlocie. Cu toate acestea, utilitatea conceptului la adulții în vârstă - în special la cei de 70 de ani și peste - a fost mai puțin clară.

Se întâmplă foarte frecvent ca adulții în vârstă să aibă niveluri ușor crescute de glucoză în sânge, dar cât de susceptibili sunt aceștia să progreseze către diabet a fost o întrebare fără răspuns.

Pentru a obține o imagine mai bună a modului în care evoluează adulții în vârstă cu prediabet, echipa de cercetare de la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg a analizat date dintr-un studiu extins privind riscul aterosclerozei în comunități. Acest mare proiect de cohortă epidemiologică se desfășoară în patru centre medicale din SUA, inclusiv Johns Hopkins, din 1987.

Pentru analiza prediabetului, cercetătorii au selectat 3.412 participanți care au participat la o vizită de urmărire în perioada 2011-2013, pe când aveau între 71 și 90 de ani și nu aveau antecedente de diabet. Cercetătorii au analizat apoi modul în care nivelul glicemiei participanților s-a modificat până la următoarea vizită de urmărire în perioada 2016-2017.

Așa cum era de așteptat, cercetătorii au descoperit că prediabetul a fost foarte frecvent în rândul participanților la vizita din 2011-2013. Cu toate acestea, rezultatele au arătat că doar un număr mic de participanți care au avut prediabet între acei ani au dezvoltat diabet până la vizita a doua, din 2016-2017, restul revenind cu glicemia la normal.

În concluzie, se poate spune că adulții diagnosticați cu prediabet la vârste de peste 70 de ani au risc mic de a dezvolta mai târziu diabet de tip 2. Dimpotrivă, e mai probabil ca nivelurile de zahăr din sânge să le revină la normal într-un interval relativ scurt de timp.

Autorii studiului afirmă că aceste descoperiri susțin accentul care ar trebui pus pe mici îmbunătățiri ale stilului de viață, cum ar fi recomandarea unor exerciții fizice și a unei alimentații sănătoase pentru adulții în vârstă cu prediabet, deoarece aceste schimbări au beneficii pe termen lung. Pentru adulții mai în vârstă, sunt de părere cercetătorii, medicii ar trebui să își concentreze eforturile de screening asupra detectării altor factori de risc, cum ar fi hipertensiunea, mai utilă în prezicerea mortalității la această categorie de populație.

Ce persoane sunt la risc de prediabet?

Prediabetul apare mai frecvent la persoanele supraponderale sau obeze, la cele cu vârste de 45 de ani sau mai mult, care au un părinte, un frate sau o soră cu diabet. De asemenea, nivelul ușor mărit al zahărului din sânge poate apărea la oameni care nu sunt activi fizic, au hipertensiune arterială și colesterol mărit, au sindrom metabolic sau antecedente de boli de inimă sau accident vascular cerebral. De asemenea, pot fi diagnosticate cu prediabet femeile care au avut diabet gestațional (diabet în timpul sarcinii) sau care suferă de sindromul ovarelor polichistice.

Chiar dacă o persoană este diagnosticată cu prediabet, este posibil să poată preveni sau cel puțin să poată întârzia instalarea diabetului de tip 2 prin modificări ale stilului de viață:

pierdere în greutate, dacă persoana este supraponderală sau obeză; medicul va recomanda cele mai potrivite metode de slăbire în funcție și de starea de sănătate generală a pacientului;

activitate fizică regulată; adulții ar trebui să facă măcar o jumătate de oră de mișcare de 5 ori pe săptămână (mers pe jos în pas alert, mers cu bicicleta, înot etc.);

urmarea unui plan de alimentație sănătos, cu număr mai redus de calorii și accent pus pe consumul de legume neamidonoase, fructe, proteine slabe și cu evitarea zahărului, a produselor din făină albă și a grăsimilor nocive.

ÃŽn unele cazuri, medicul poate recomanda medicamente pentru diabet.

Valoarea normală a glicemiei măsurată pe nemâncate este cuprinsă între 70 și 100 mg/dL. La pacienții cu prediabet, nivelurile de glucoză din sânge sunt mai crescute, undeva între 110-125 mg/dL. Pentru că aceste niveluri nu îndeplinesc criteriile necesare pentru diagnosticarea diabetului zaharat, milioane de oameni nu sunt conștienți de faptul că trăiesc cu prediabet.

Pe lângă riscul de a dezvolta diabet de tip 2, prediabetul este un factor de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare și a accidentului vascular cerebral. Odată diagnosticați cu prediabet, pacienții ar trebui să meargă la controale medicale care să implice și analiza glicemiei o dată pe an.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614