REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Stupefiantul "Fantoma" care sparge vasele de sânge din creier a apărut şi la Constanţa? Ce spun specialiştii antidrog

Stupefiantul "Fantoma" care sparge vasele de sânge din creier a apărut şi la Constanţa? Ce spun specialiştii antidrog

Replica API 24 iulie 2014 | 00:00 228

Directorul CIADO a pus paie pe foc!

Directorul CIADO a pus paie pe foc!

Un zvon s-a răspândit cu repeziciune, fiind lansat de către Gigel Lazăr, directorul exectiv al CIADO, o asociaţie neguvernamentală, cu privire la faptul că în România a apărut un nou stupefiant, foarte periculos. S-ar numi "fantoma" şi ar face ravagii prin ţară, întrucât este foarte ieftin, dar extrem de periculos, fiind vândut ca şi ecstasy.

Însă, reprezentanţii Centrului Regional de Prevenire Antidrog Constanţa spulberă aceste zvonuri, întrebând pe baza a ce date au fost făcute acele declaraţii. "În baza a ce criterii au apărut acele informaţii? Când informăm populaţia, trebuie s-o informăm corect, pe baza unor date concrete. Noi avem o sinteză foarte bine pusă la punct, care este realizată pe baza mai multor indicatori. Dacă nu sunt capturi de droguri, prezentări în urgenţa spitalelor şi substanţele acelea depistate, prezentări pentru tratament, internări la Palazu Mare, dacă nu avem aşa ceva, atunci pe baza a ce se fac anumite afirmaţii? La fel, cum spunea acel domn că duce la deces, Medicina Legală Mina Minovici, prin serviciile de medicină legală strânge datele şi ni le furnizează şi nouă şi nu există nici o persoană decedată într-un astfel de mod", a declarat, pentru "Replica", Cristian Oprişan, şeful Centrului Regional de Prevenire Antidrog Constanţa. Prin urmare, astfel de cazuri nu au fost înregistrate cu privire la stupefiantul care ar fi invadat România, totul rămânând la stadiul de zvonuri şi speculaţii. Totodată, există posibilitatea să fie vorba de ecstasy, iar pe capsulă să fie gravată o fantomă, întrucât şeful Centrului Antidrog Constanţa ne-a specificat faptul că pilulele de ecstasy conţin astfel de semne, precum un cap de leu, dragon, scorpion, etc., iar acum să fi apărut acea fantomă de unde şi isteria provocată. În plus, Agenţia Naţională Antidro a transmis ieri, prin intermediul unui comunicat: "Specialiştii din domeniul reducerii ofertei de droguri nu au identificat, până în prezent, acest tip de drog. Combinaţia de substanţe invocată (metamfetamină, ketamină, PMA - para metoxy amfetamină) nu a fost pusă în evidenţă în analizele de laborator realizate de Laboratorul de analiză şi profil al drogurilor din cadrul I.G.P.R. În cadrul activităţilor specifice au fost identificate şi analizate comprimate având logo "fantoma", de culoare albastră, conţinutul acestora fiind doar MDMA (de tip ecstasy), fără a exista altă substanţă în compoziţie. Monitorizarea indicatorilor medicali (urgenţe medicale ca urmare a consumului de droguri, admitere la tratament) nu a evidenţiat cazuri care să fi solicitat servicii de asistenţă medicală, psihologică sau socială ca urmare a consumului acestui tip de drog".

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102