REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.2° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.2° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

SUA: A murit în închisoare Bernie Madoff, autorul celei mai mari escrocherii financiare din istorie

SUA: A murit în închisoare Bernie Madoff, autorul celei mai mari escrocherii financiare din istorie

Replica API 16 aprilie 2021 | 12:18 4342

Bernie Madoff, autor al celei mai mari escrocherii financiare din istorie, în valoare de mai multe zeci de miliarde de dolari, a murit la vârsta de 82 de ani în penitenciarul din Carolina de Nord în care ispăşea o pedeapsă de 150 de ani de închisoare, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al închisorii, relatează AFP, citată de Agerpres.

Bernie Madoff

Frauda piramidală "a la Ponzi" a acestei figuri a lumii financiare newyorkeze, descoperită în decembrie 2008, consta în folosirea depozitelor noilor săi clienţi pentru a rambursa investitorii mai vechi.

Purtătorul de cuvânt al închisorii din Butner, aflată în nordul Carolinei de Nord, a refuzat să comunice cauza decesului.

În 2020, Bernie Madoff a cerut să fie eliberat anticipat din motive medicale, însă solicitarea i-a fost refuzată în iunie. El afirma atunci că este în faza terminală a unei boli renale şi că nu mai are de trăit mai mult de 18 luni.

Provenit dintr-o familie modestă de evrei din cartierul newyorkez Queens, Bernard Madoff a înfiinţat o societate financiară când era încă la universitate, la sfârşitul anilor 1950.

El încarna o nouă generaţie de finanţişti, mai moderni, care capitalizau dezvoltarea informaticii.

Devenit o figură pe Wall Street, el a oferit pe lângă servicii de broker (vânzare şi cumpărare de titluri în numele clienţilor), un vehicul de investiţii, devenit rapid un succes.

Un număr tot mai mare de investitori instituţionali dar şi particulari înstăriţi i-au încredinţat miliarde de dolari pentru a-i gestiona, seduşi de promisiunea unui randament ridicat şi îndeosebi stabil, într-un univers al finanţelor prin definiţie imprevizibil.

Sumele solicitate de investitorii care au sesizat justiţia după izbucnirea scandalului ating 17 miliarde de dolari. Incluzând profiturile promise de Bernie Madoff, care s-au dovedit a fi doar virtuale, pierderile se ridică la 65 de miliarde de dolari.

Fondul de recuperare destinat despăgubirii victimelor acestei escrocherii fără precedent a rambursat până acum circa 2,7 miliarde de dolari.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Asa sper sa se intimple si pentru nastase,vintu,udrea,mazare si alti borfasi notorii!
3
0
Esti mic nea Bernie. La Cluj s-a inventat sistemul piramidal prin 1992 , iar beneficiarul zis si Ioan Stoica a primit o pedeapsa de cativa ani nu 150 .JUSTITIE nu gluma
5
0
L-au sinucis si p-asta.
1
2
Ce a luat dupa el? In afara de imagini urate, pareri urate si multe injuraturi si blesteme.
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614