REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

SUA: Curtea Supremă refuză să anuleze legislaţia Obamacare

SUA: Curtea Supremă refuză să anuleze legislaţia Obamacare

Replica API 19 iunie 2021 | 00:00 551

Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat joi să anuleze legislaţia Obamacare care, introdusă de fostul preşedinte Barack Obama, a adăugat milioane de americani la 'plasa de siguranţă' a sistemului de sănătate al ţării, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Decizia Curţii Supreme, luată cu o majoritate de şapte din nouă judecători, reprezintă o respingere a posteriori pentru fostul preşedinte Donald Trump, care a încercat prin toate mijloacele să suprime legea emblematică a predecesorului său.

Trump a criticat costurile şi acoperirea asistenţei medicale prevăzute de Obamacare şi a promis încă din campania pentru alegerile prezidenţiale din 2016 să înlocuiască legislaţia respectivă cu un program diferit.

Decizia judecătorilor, a treia consacrată acestei legi, se bazează pe un argument procedural: în opinia lor, Texas şi celelalte state republicane care au înaintat apelul nu au fost justificate în acest sens.

Actualul preşedinte democrat Joe Biden a declarat anul trecut că această ultimă încercare a republicanilor de a anula o lege care s-a dovedit deosebit de utilă în timpul pandemiei de COVID-19 este "pur şi simplu o cruzime şi dezbină în mod inutil".

Dacă Obamacare ar fi fost anulată, un număr de până la 20 de milioane de americani şi-ar fi putut pierde asigurările de sănătate, iar companiile de asigurări ar fi putut refuza din nou să asigure persoane cu boli preexistente. Obamacare a extins programele de sănătate publică şi a creat pieţe pentru asigurări private, notează Reuters.

Un grup de state în frunte cu Texas, cărora li s-a alăturat apoi administraţia Trump, a înaintat acţiune în justiţie în 2018 în Texas pentru a obţine abolirea legii.

Un judecător districtual din Texas a decis în decembrie 2018 că Obamacare este neconstituţională în forma actuală în lumina unei modificări operate de Congres cu sprijinul republicanilor cu un an în urmă.

Această decizie a fost invalidată joi de Curtea Supremă. "Nu am tranşat asupra chestiunii validităţii legii, însă Texas şi ceilalţi reclamanţi nu sunt competenţi să o ridice", a scris judecătorul progresist Stephen Breyer în numele majorităţii colegilor săi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920