REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

SUA: Democratul Joe Biden îi cere preşedintelui Trump să dezvăluie conţinutul unei conversaţii telefonice controversate

SUA: Democratul Joe Biden îi cere preşedintelui Trump să dezvăluie conţinutul unei conversaţii telefonice controversate

Replica API 23 septembrie 2019 | 17:38 319

Joe Biden, foto CNN

Favoritul democrat la alegerile prezidenţiale din SUA, Joe Biden, a solicitat ca Donald Trump să facă publică transcrierea convorbirii telefonice în care preşedintele american este suspectat că i-a cerut omologului ucrainean Volodimir Zelenski să înceapă o anchetă asupra familiei rivalului său politic, informează AFP.

Liderul de la Casa Albă a contestat acuzaţia formulată, iniţial, de un avertizor membru al serviciilor de informaţii americane.

"Dacă aceste acuzaţii se dovedesc a fi adevărate, atunci voinţa preşedintelui Trump de a abuza de putere şi de a ne umili ţara nu are limite" a afirmat Biden într-un comunicat.

Calificând presupusele fapte drept "corupţie patentată", el a cerut "cel puţin" ca Donald Trump "să publice imediat transcrierea apelului telefonic, pentru ca poporul american să poată judeca singur".

Acest dosar cu potenţial exploziv este învăluit încă în numeroase zone de umbră.

Congresmenii americani sunt curioşi în legătură cu o convorbire telefonică desfăşurată în iulie între preşedintele american şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. Conform informaţiilor publicate de Wall Street Journal, Trump l-a încurajat pe acesta "aproximativ de 8 ori" să ancheteze în legătură cu activităţile fiului lui Joe Biden şi să colaboreze în acest sens cu avocatul său personal, Rudy Giuliani.

Al doilea fiu al fostul senator democrat, Hunter Biden a lucrat pentru o companie ucraineană din domeniul gazelor începând din 2014, când tatăl său ocupa postul de vicepreşedinte în administraţia Obama.

"Este ridicol! E vorba de un avertizor partizan", a reacţionat Trump, care a dat asigurări că nu cunoaşte identitatea acestuia."Am avut discuţii telefonice cu mulţi lideri şi ele sunt toate ireproşabile" a continuat foarte hotărât preşedintele american.

A vorbit despre Joe Biden cu preşedintele ucrainean? "Ce am vorbit nu are importanţă" a replicat Trump, după care a adăugat că "cineva ar trebui să se aplece asupra lui Joe Biden", democratul care ar putea fi principalul său rival la alegerile prezidenţiale din 2020.

Favoritul alegerilor primare democrate a respins orice suspiciune referitoare la afacerile familiei sale din Ucraina, insistând asupra faptului că ''nicio presă credibilă nu a apreciat drept credibilă această afirmaţie".

Declaraţiile lui Donald Trump la adresa avertizorului i-au indignat pe şefii democraţi a patru comisii importante din Congres, care au denunţat "o tentativă neruşinată" de intimidare ce riscă "să aibă un efect de intimidare asupra viitorilor avertizori, cu consecinţe pentru democraţia şi securitatea noastră naţională".

Ei au cerut Casei Albe să pună imediat la dispoziţia Comisiei de informaţii conţinutul raportului realizat de avertizor.

Avertizorul, el însuşi membru al serviciului de informaţii, a apreciat drept îngrijorătoare o "promisiune" făcută de preşedinte unui lider străin şi a redactat un raport pe care l-a transmis, pe 12 august, inspectorului general al serviciilor de informaţii Michael Atkinson. Dar aceste informaţii nu au fost transmise Congresului în termenul prevăzut de proceduri, ceea ce a trezit întrebări în legătură cu posibile intervenţii menite să oprească transmiterea raportului.

"Nu avem raportul, nu ştim dacă informaţiile din presă sunt corecte sau inexacte", s-a plâns Adam Schiff, preşedintele democrat al puternicei Comisii de informaţii din Camera Reprezentanţilor.

În contextul acestor dezvăluiri, întrevederea tete-a-tete dintre Zelenski şi Trump care va avea loc miercuri la New York în marja reuniunii Adunării Generale a ONU va fi urmărită cu multă atenţie.

Pentru Nancy Pelosi, preşedinta democrată a camerei inferioare a Congresului, aceste informaţii "ridica probleme serioase şi urgente pentru securitatea noastră naţională".

Joi seara, avocatul lui Donald Trump, Rudy Giuliani, a recunoscut, la un moment dat, că a cerut Kievului să-l cerceteze pe fiul lui Joe Biden.

Hillary Clinton a preluat o postare pe Twitter cu următorul mesaj acuzator: "Preşedintele a cerut unei puteri străine să-l ajute să câştige alegerile. Încă o dată". O aluzie clară la suspiciunile privind existenţa unei înţelegeri secrete între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Rusia în 2016. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920