REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

SUA: Departamentul Justiţiei anchetează împuşcarea unui tânăr de culoare în Georgia, ca pe o crimă motivată de ură

SUA: Departamentul Justiţiei anchetează împuşcarea unui tânăr de culoare în Georgia, ca pe o crimă motivată de ură

Replica API 27 mai 2020 | 00:00 813

Ministerul american al Justiţiei anchetează uciderea prin împuşcare, în februarie a.c., a unui tânăr de culoare din statul Georgia ca pe o crimă motivată de ură, a anunţat luni avocatul acestuia, transmite dpa, citată de Agerpres.

Ahmaud Arbery

Autorităţile federale vor să stabilească de ce a durat peste două luni să se facă arestări în acest caz, în pofida existenţei unei înregistrări video a faptelor, şi dacă statul Georgia şi comitatul Glynn, unde s-a petrecut crima, au o istorie de încălcare a drepturilor civile.

Ahmaud Arbery, în vârstă de 25 de ani, a fost împuşcat mortal într-o altercaţie cu doi bărbaţi albi, Gregory McMichael, în vârstă de 64 de ani, şi fiul acestuia, Travis, în vârstă de 34 de ani, care l-au urmărit cu o camionetă în timp ce făcea jogging prin cartier.

În afară de cei doi McMichael, care au fost arestaţi şi inculpaţi, a mai fost reţinut şi bărbatul care a a filmat scena, William Bryan, acesta fiind la rândul său acuzat de omucidere şi tentativă de lipsire ilegală de libertate.

Gregory McMichael a susţinut că l-a luat pe Arbery drept un hoţ şi că acesta l-a atacat "violent" pe fiul său, care ulterior l-a împuşcat pe alergător de două ori.

Bryan s-a apărat spunând că nu are "nimic de-a face" cu crima, în afară de faptul că a fost martor la ea.

Implicarea guvernului federal american în acest caz este semnificativă întrucât mulţi consideră că Arbery a fost luat în vizor pentru că era negru. În acelaşi timp, Georgia este unul dintre puţinele state federale unde nu există legislaţie privind crimele motivate de ură.

O astfel de legislaţie, care poate însemna sentinţe mai severe în cazul celor care comit crime motivate de prejudecăţi faţă de o anumită categorie protejată, nu a putut fi adoptată până acum în legislativul din Georgia, dar moartea lui Arbery ar putea creşte susţinerea pentru o schimbare în acest sens.

Pe de altă parte, legislaţia federală acordă Departamentului Justiţiei autoritatea de a urmări infracţiunile motivate de ură în cazul în care acestea nu sunt acoperite de legile unui stat.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218