REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

SUA: Poliţistul găsit vinovat de moartea lui George Floyd cere anularea verdictului

SUA: Poliţistul găsit vinovat de moartea lui George Floyd cere anularea verdictului

Replica API 6 mai 2021 | 13:47 984

Fostul poliţist din Minneapolis Derek Chauvin, găsit vinovat de uciderea afro-americanului George Floyd, a cerut marţi anularea acestui verdict, acuzând juriul de 'comportamente nepotrivite', relatează AFP, citată de Agerpres.

Derek Chauvin

Cererea sa a fost depusă după apariţia în spaţiul public a unor fotografii cu unul din cei doisprezece juraţi la o manifestaţie antirasistă, ceea ce a provocat întrebări privind imparţialitatea sa, însă nu le menţionează.

Potrivit unui document trimis justiţiei, avocatul Eric Nelson solicită 'o audiere pentru anularea verdictului pe fond de comportamente nepotrivite ale juriului, de ameninţări, intimidări şi presiuni care au fost exercitate asupra sa şi/sau al eşecului său de a urma instrucţiunile în timpul deliberărilor'.

Este cerut un nou proces pe motivul că judecătorul a refuzat să mute procesul şi să izoleze juraţii în timpul audierilor, astfel încât aceştia au fost influenţaţi de acoperirea mediatică uriaşă a cazului.

La 20 aprilie, după trei săptămâni de dezbateri şi scurte deliberări, Derek Chauvin a fost declarat vinovat de moartea lui George Floyd şi imediat arestat. Pedeapsa va fi pronunţată în ziua de 25 iunie.

La opt zile după acest verdict istoric, unul dintre juraţi, Brandon Mitchell, un afro-american în vârstă de 31 de ani, a acordat mai multe interviuri, în speranţa de a-i încuraja pe afro-americani să facă parte din jurii la procese. 'La fel cu a vota, şi aceasta poate ajuta la o provoca o schimbare', a spus el.

Ulterior, pe reţelele sociale a fost distribuită o fotografie în care Mitchell apare îmbrăcat cu un tricou al mişcării Black Lives Matter, pe care scria 'Ridicaţi-vă genunchii de pe gâturile noastre'.

Mitchell a explicat presei locale că a fost fotografiat în această ţinută în marja unei mari manifestaţii antirasiste organizate la sfârşitul lunii august la Washington pentru aniversarea discursului istoric al liderului mişcării pentru drepturi civile Martin Luther King, 'I have a dream'.

Însă, în chestionarul adresat potenţialilor juraţi înaintea procesului, Mitchell a declarat că nu a participat la manifestaţiile împotriva violenţelor poliţiei în urma morţii lui George Floyd.

'Răspunsurile sale au fost tehnic corecte', dat fiind că era vorba despre o comemorare, a explicat pentru AFP un expert în selectarea juriilor, Jeffrey Frederick. 'Revine acum judecătorului să-l chestioneze din nou pentru a constata dacă avea idei preconcepute sau dacă a minţit, şi să decidă dacă faptul este suficient de grav pentru a afecta rezultatul procesului', a adăugat el.

'Însă pragul pentru anularea unui proces este foarte înalt şi anulările se întâmplă foarte rar', a subliniat expertul.

La rândul său, Steve Tuller, consultant în selectarea juraţilor, consideră 'puţin probabil ca aceste dezvăluiri să schimbe verdictul', însă 'nu există nicio îndoială că apărarea se va folosi de ele pentru a face recurs'.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ai omorat , ai luat viata la un semen de al tau acum asta e...las ca e bine dupa 25 de ani.
2
0
Asta a cazut tap ispasitor pentru propaganda infecta a lui Biden
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102