REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

SUA: Preşedintele Joe Biden va semna un ordin executiv pentru a facilita accesul la vot

SUA: Preşedintele Joe Biden va semna un ordin executiv pentru a facilita accesul la vot

Replica API 8 martie 2021 | 00:00 955

Preşedintele SUA, Joe Biden, va semna duminică un ordin executiv pentru a facilita accesul la vot americanilor cu ocazia comemorării a 56 de ani de la "Duminica sângeroasă" ("Bloody Sunday"), când un marş pentru apărarea dreptului de vot al minorităţilor a fost reprimat violent de poliţie la Selma (în statul Alabama), relatează AFP, citată de Agerpres.

Joe Biden

Această decizie intervine în timp ce mai multe parlamente locale, unde republicanii sunt majoritari, încearcă să restrângă accesul la vot ca răspuns la înfrângerea lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie. Miliardarul a susţinut, fără să prezinte probe, că scrutinul a fost viciat de fraude.

Camera Reprezentanţilor, unde democraţii sunt majoritari, a adoptat miercuri un proiect de lege vizând lupta împotriva obstacolelor la vot în ţară. Textul urmează să meargă în Senat (50 de democraţi împotriva a 50 de republicani), unde viitorul său este incert.

Decretul preşedintelui va cere îmbunătăţirea şi modernizarea site-urilor federale de internet care furnizează informaţii despre alegeri şi vot.

"Astăzi, zi de comemorare a 'Bloody Sunday', semnez un ordin executiv pentru a facilita înscrierea alegătorilor la vot şi a îmbunătăţi accesul lor la vot", urmează să afirme Biden într-o declaraţie transmisă în avans de Casa Albă, înaintea difuzării oficiale duminică.

"Orice alegător ar trebui să poată vota şi să-şi vadă votul luat în calcul", menţionează Biden în declaraţia sa. "Dacă aveţi cele mai bune idei, nu aveţi nimic de ascuns. Lăsaţi oamenii să voteze!".

La 7 martie 1965, sute de manifestanţi paşnici fuseseră reprimaţi violent de poliţie la Selma. După câteva luni, în august, Congresul a adoptat "Voting Rights Act", care suprima teste şi taxe pentru a deveni alegător.

Ceea ce rămâne din "marşul de la Selma este că deşi nimic nu poate împiedica un popor liber să-şi exercite puterea cea mai sacră în calitate de cetăţean, unii fac tot posibilul pentru a-i retrage această putere", conform declaraţiei lui Biden.

Potrivit preşedintelui, "responsabili aleşi în 43 de state au prezentat deja peste 250 de proiecte de lege pentru ca să fie mai dificil pentru americani să voteze". "Nu-i putem lăsa să reuşească", declară Biden.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920