REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
23.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

SUA şi Grecia îşi consolidează legăturile militare pe fondul tensiunilor în Marea Mediterană

SUA şi Grecia îşi consolidează legăturile militare pe fondul tensiunilor în Marea Mediterană

Replica API 16 octombrie 2021 | 00:00 619

Grecia şi-a consolidat joi legăturile militare cu Statele Unite, la scurt timp după ratificarea unui acord de apărare istoric cu Franţa, pe fondul tensiunilor cu Turcia în estul Mediteranei, relatează AFP, citată de Agerpres.

Foto: (c) Jonathan Ernst / REUTERS

Atena şi Washingtonul au semnat la Washington o prelungire cu cinci ani a acordului lor de cooperare în domeniul apărării, care a fost reînnoit până acum în fiecare an din 1990. Noua versiune prevede că acordul rămâne în vigoare pe termen nelimitat, cu excepţia cazului în care una dintre cele două ţări aliate se opune cu un preaviz de doi ani.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a salutat ''un aliat puternic şi de încredere'' la semnarea acordului, referindu-se în special la parteneriatul din Afganistan în cadrul NATO.

Nici el, nici omologul său grec Nikos Dendias nu au menţionat în mod explicit Turcia. ''În estul Mediteranei'', a spus ministrul grec, ''Grecia se confruntă cu un casus belli, o ameninţare de război dacă îşi exercită drepturile suverane''. ''Grecia se confruntă cu provocări zilnice'', a insistat oficialul grec, dând asigurări că Atena intenţionează ''să rezolve disputele pe cale diplomatică şi întotdeauna în conformitate cu dreptul internaţional''.

Parlamentul grec a ratificat în urmă cu o săptămână un acord de apărare istoric cu Franţa care prevede achiziţionarea a trei nave de război franceze pentru a face faţă provocărilor turce în Marea Egee.

Potrivit ministrului de externe grec Nikos Dendias, acest acord cu Parisul va ''contribui la consolidarea pilonului european al NATO''.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369