REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

SUA şi talibanii au negociat o propunere de reducere a violenţelor timp de 7 zile în Afganistan, anunţă şeful Pentagonului

SUA şi talibanii au negociat o propunere de reducere a violenţelor timp de 7 zile în Afganistan, anunţă şeful Pentagonului

Replica API 14 februarie 2020 | 18:58 314

Mark Esper

Secretarul american al apărării Mark Esper a declarat joi, la Bruxelles, că SUA şi talibanii au negociat o propunere de reducere a violenţelor pe o perioadă de şapte zile, relatează Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

Surse neprecizate au declarat pentru Reuters că un acord de pace între SUA şi talibani ar putea fi semnat în această lună dacă talibanii diminuează semnificativ violenţele, ceea ce ar putea duce la o eventuală plecare a trupelor SUA din Afganistan.

"SUA şi talibanii au negociat o propunere de reducere a violenţelor timp de şapte zile", a declarat Esper în cadrul unei conferinţe de presă de la sediul NATO din Bruxelles. "Mă consult astăzi cu aliaţii în privinţa acestei propuneri şi am avut o serie de întâlniri bilaterale şi colective privind calea de urmat", a adăugat el.

"Am spus mereu că cea mai bună, dacă nu singura soluţie în Afganistan, este un acord politic. Avem baza pentru unul pe masa de negociere şi îl analizăm cu atenţie. Cred că pacea merită o şansă", a mai spus Esper.

Anunţarea propunerii unui calendar de diminuare a violenţelor vine la o zi după ce preşedintele afgan Ashraf Ghani a vorbit despre o posibilă reuşită a discuţiilor dintre americani şi talibani din Qatar.

Convorbirile au fost blocate în parte de o solicitare a SUA ca insurgenţii să fie de acord să reducă puternic nivelul violenţelor în cadrul oricărui acord de retragere a trupelor americane.

În prezent sunt detaşaţi în Afganistan circa 13.000 de militari americani, la 18 ani după ce o coaliţie condusă de SUA a invadat ţara după atacurile Al-Qaida de pe teritoriul SUA de la 11 septembrie 2001.

"Va fi un proces continuu de evaluare, pe măsură ce mergem mai departe, dacă mergem mai departe", a mai spus Esper.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367