REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

SUA şi Turcia au ajuns la un acord privind o încetare a focului în Siria, a anunţat Mike Pence

SUA şi Turcia au ajuns la un acord privind o încetare a focului în Siria, a anunţat Mike Pence

Replica API 19 octombrie 2019 | 00:00 427

Mike Pence, Recep Tayyip Erdogan

Turcia îşi va suspenda ofensiva în nordul Siriei timp de cinci zile, iar ulterior îi va pune capăt dacă forţele kurde se retrag din sectorul vizat în acest interval, a anunţat joi vicepreşedintele american Mike Pence la Ankara, relatează AFP.

Pentru a permite o retragere a forţelor kurde "în interval de 120 de ore, toate operaţiunile militare în cadrul campaniei 'Izvorul Păcii' vor fi suspendate, iar ofensiva va fi complet oprită odată retragerea încheiată", a declarat Pence presei la finalul a patru ore de convorbiri cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Forţele kurde vor trebui să se retragă din sectorul care pătrunde 32 de km în teritoriul Siriei, care ar urma să se transforme la final în "zonă de securitate".

Numită "Izvorul Păcii", ofensiva turcă împotriva forţelor kurde YPG în nordul Siriei, lansată pe 9 octombrie, a provocat un val de indignare la nivel internaţional.

Şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu a confirmat acest acord.

"Suspendăm operaţiunea, nu îi punem capăt", a declarat Cavusoglu presei.

"Putem opri operaţiunea numai atunci când forţele kurde se vor fi retras complet din regiune", a adăugat el.

Occidentalii susţin miliţiile YPG pentru rolul lor crucial în lupta împotriva jihadiştilor grupării Statul Islamic (SI), dar Ankara le califică drept "teroriste" din cauza legăturilor lor cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este angrenat într-o luptă de gherilă în Turcia din 1984.

Donald Trump a părut să dea undă verde ofensivei înainte ca, confruntat cu reacţiile de condamnare ale ţărilor occidentale, să ceară Ankarei să pună capăt ofensivei şi să autorizeze sancţiunile împotriva Turciei.

Mike Pence a anunţat că sancţiunile vor fi ridicate atunci când Turcia va încheia complet ofensiva, în conformitate cu acordul încheiat joi. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cu ocazia eliberarii de isis a zonei respective kurzii sunt similari tiganilor de la noi au epurat etnic pe turcii autohtoni din zona si au colonizat kurzi,partea naspa a acadelei este ca ypg a acceptat trupele lui basar in zona controlata de ei ,cine mai crede ca o v-or mai parasii asa ca pkk este istorie
0
0
Bravo ,R.T.E ! Esti un,LIDER, adevarat !!!
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920