REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

SUA: Trump critică Acordul de la Paris invocând mişcarea "vestelor galbene"

SUA: Trump critică Acordul de la Paris invocând mişcarea "vestelor galbene"

Replica API 18 martie 2019 | 15:06 334

Donald Trump

Preşedintele Donald Trump a declarat sâmbătă pe Twitter că guvernul francez plăteşte factura sprijinului pentru Acordul de la Paris referitor la schimbările climatice, având în vedere durata protestelor "vestelor galbene" începute anul trecut, relatează EFE.

"Cum procedează Franţa cu Acordul de la Paris privind mediul? După 18 săptămâni de revoltă a protestatarilor în vestele galbene, cred că nu prea bine!", a scris Trump pe contul său de Twitter.

"Între timp, Statele Unite au urcat în topul fiecărei liste de mediu", a adăugat el.

De la începutul protestelor din Franţa la sfârşitul anului trecut, Trump a insistat asupra conexiunii dintre mişcarea "vestelor galbene" şi presupusa lipsa de popularitate a Acordului de la Paris, din care preşedintele a decis să retragă SUA.

În Statele Unite, conform datelor oficiale, emisiile de dioxid de carbon au scăzut cu 0,9% în 2017 faţă de anul precedent, însă această reducere nu este legată de decizia preşedintelui american de a retrage SUA din Acordul de la Paris, deoarece aceasta va intra în noiembrie 2020.

Mesajul preşedintelui Trump a venit după o nouă zi de proteste a "vestelor galbene" în întreaga Franţă, care de la prima oră a înregistrat altercaţii semnificative, menite să demonstreze că mişcarea îşi menţine forţa după patru luni de proteste.

Trump a legat aceste proteste de Acordul de la Paris deoarece la început "vestele galbene" au protestat împotriva majorării impozitelor pe combustibil, ceea ce a determinat guvernul francez să suspende creşterea taxei pe combustibil.

Mişcarea şi-a extins însă lista revendicărilor, care acum se concentrează pe aşa-numitul RIC (Referendum al Iniţiativei Cetăţeneşti), pe dizolvarea Adunării Naţionale şi formarea unui parlament provizorii "în timp ce sistemul se reorganizează".

Arcul de Triumf a fost epicentrul revoltelor de sâmbătă din Paris, care a atins un nivel de violenţă nemaiîntâlnit şi pe care forţele de securitate au încercat să le controleze prin utilizarea gazelor lacrimogene, a tunurilor cu apă şi arestarea a aproximativ 230 de persoane.

Magazine de lux de pe Champs Elysees au fost jefuite sau incendiate, a fost distrus restaurantul istoric Fouquet's, iar pe un bulevard din apropiere incendiul unei bănci a determinat evacuarea întregii clădiri, incident soldat cu rănirea uşoară a 11 persoane.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920