REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Subalternii lui Stroe, în misiunea "Scutecul": poliţişti, jandarmi şi pompieri, în concedii de creştere a bebeluşilor

Subalternii lui Stroe, în misiunea "Scutecul": poliţişti, jandarmi şi pompieri, în concedii de creştere a bebeluşilor

Replica API 19 noiembrie 2013 | 00:00 445

2013, cu noroc: bărbaţii din MAI învaţă să încălzească biberoane

2013, cu noroc: bărbaţii din MAI învaţă să încălzească biberoane

Între lege şi scâncete de nou născut? Acestea sunt alternativele care au apărut şi în vieţile oamenilor legii ce sunt pe cale să devină tătici. Şi cine credea că un angajat al ministerului condus de Radu Stroe nu ar alege să stea acasă cu bebeluşul, s-a înşelat amarnic. Astfel de cazuri există şi în Constanţa, atât în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, Inspectoratului de Jandarmi, a Gărzii de Coastă sau ISU Dobrogea. Pentru cei care poate se vor simţi lezaţi de subiect sau de abordarea amuzată din titlu, le transmitem: sincere felicitări şi să vă trăiască micuţii!

De când Uniunea Europeană promovează echilibrul între viaţa de familie şi cea pofesională, încurajând tatăl nou-născutului să se implice activ în creşterea lui, iată că şi la Constanţa bărbaţii au început să apeleze la concediul paternal sau la cel pentru creşterea copilului. Vorbim aici strict de angajaţii din structurile subordonate Ministerului Afacerilor Interne, care au ales să stea acasă cu bebeluşii, fie doar până la două săptămâni, ceea ce înseamnă concediu paternal, fie până la doi ani - concediu pentru creşterea copilului. Prima dată vom poposi la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa, unde mai mulţi bărbaţi au renunţat la "lege şi ordine", pentru scurt timp, pentru a sta cu noul membru al familiei. Prin urmare, în momentul de faţă, în concediu paternal se află trei jandarmi, respectiv un ofiţer şi doi subofiţeri, care au ales să acorde atenţie 100% micuţului casei pentru o perioadă de două săptămâni. Însă, există şi angajaţi care au ales să stea ceva mai mult timp pe acasă şi să-şi lase soţiile la serviciu. În această categorie sunt trei cadre militare, care se ocupau cu paza obiectivelor. La Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, lucrurile nu stau altfel. Aici sunt 6 pompieri care sunt în concediu de paternitate. Ajungem şi la Garda de Coastă, unde în anul 2013, 23 de poliţişti, 22 de agenţi şi un ofiţer, au solicitat şi au beneficiat de concediu paternal, conform Legii nr. 210 din 31.12.1999 şi 15 poliţişti, 13 agenţi şi 2 ofiţeri, au solicitat şi beneficiat de concediu pentru creşterea copilului, aici fiind vorba şi de femei, dar şi de bărbaţi. În momentul de faţă, nici un angajat al Gărzii de Coastă nu se află în concediu paternal. La Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa există angajaţi care au lăsat de-o parte chiar investigaţiile criminale, spre exemplu, pentru două săptămâni cu bebeluşul. În prezent 3 poliţişti se află în concediu paternal, 2 agenţi de poliţie cu funcţii de execuţie, respectiv 1 ofiţer de poliţie cu funcţie de conducere, provenind din structurile de investigaţii criminale, ordine publică şi control intern. De asemenea, 7 poliţişti (bărbaţi) beneficiază de concediu plătit pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an/doi ani, fiind vorba de 6 agenţi de poliţie cu funcţii de execuţie, respectiv 1 ofiţer de poliţie cu funcţie de execuţie, provenind din structurile de investigaţii criminale, ordine publică şi poliţie rutieră.

În ce condiţii se acordă aceste concedii?

Concediul paternal, potrivit Legii nr. 210 din 31.12.1999, se acordă în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut. Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condiţiile prevăzute de prezenta lege. În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare. Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului. Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective. În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire al cursului de puericultură, durata concediului paternal, acordat în condiţiile art. 2, se majorează cu 10 zile lucrătoare. În ceea ce priveşte concediul pentru creşterea copilului, începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi: a.) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, precum şi de o indemnizaţie lunară; b.) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară. Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 3.400 lei, iar Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 1.200 lei, potrivit Ordonanţei de Urgenţă Nr. 111 din 8 decembrie 2010.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218