REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

SUBPREFECTUL CONSTANŢEI, TRIMIS ÎN JUDECATĂ DE DNA PENTRU DARE DE MITĂ

SUBPREFECTUL CONSTANŢEI, TRIMIS ÎN JUDECATĂ DE DNA PENTRU DARE DE MITĂ

Replica API 17 decembrie 2013 | 00:00 286

Dosar penal pe numele lui Selamet Iucsel

Dosar penal pe numele lui Selamet Iucsel

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a subprefectului Selamet Iucsel, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită unui agent de poliţie judiciară pentru a întârzia începerea urmăririi penale împotriva sa. Potrivit unui comunicat al DNA, în acelaşi dosar a fost deferit justiţiei şi Gelil Eserghep pentru favorizarea infractorului. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, că la data de 24 octombrie 2013, inculpatul Selamet Iucsel, subprefect al judeţului Constanţa, a promis bani şi alte foloase unui agent de poliţie judiciară în cadrul IPJ Constanţa - Serviciul de Investigaţii Criminale (denunţător în cauză) pentru ca acesta să întârzie începerea urmăririi penale împotriva sa într-un dosar înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa pe care îl instrumenta, să îi elibereze copii ale unor înscrisuri din dosarul respectiv şi să propună soluţii favorabile faţă de el. Pe 7 noiembrie 2013, inculpatul Gelil Eserghep l-a ajutat cu informaţii pe Selamet Iucsel, comunicându-i împrejurarea că discuţiile sale telefonice sunt interceptate şi că este supravegheat operativ, deşi cunoştea că acesta este cercetat în mai multe dosare penale. Informaţiile confidenţiale din ancheta penală au vizat îngreunarea urmăririi penale în prezenta cauză, împiedicându-l astfel pe Selamet Iucsel să dea efectiv mita promisă denunţătorului. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa. În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul ofiţerilor specializaţi din cadrul D.I.P.I. şi de cel al Serviciului de Operaţiuni Speciale Constanţa.

Subprefectul Volcinschi: Fiecare plătim pentru păcatele noastre

Facem precizarea că aceasta este o etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie. "Sunt surprins. Sper să nu fie adevărat, să nu fie vreo greşeală. Cunosc omul de ceva timp şi ca orice om are posibilitatea să se apere în instanţă. Dacă este vinovat, atunci să răspundă pentru ceea ce a făcut. Până acum nu ştiu să se fi primit ceva la Prefectură pe tema aceasta. Nu este implicată instituţia noastră, deciziile se vor lua la minister. Vorbim despre fapte făcute în afara Instituţiei Prefectului. Dacă te simţi vinovat, teoretic, îţi dai demisia şi nu te mai aperi în instanţă. Nu cunosc faptele, dar dânsul ar trebui să îşi spună punctul de vedere. Aşa este normal. (...) Fiecare plătim pentru păcatele noastre, dacă le avem. Dacă nu le avem mergem până în pânzele albe", a declarat, pentru "Replica", subprefectul Radu Volcinschi.

Bola: Mâine vom anunţa ministerul

Prefectul Constanţei, Eugen Bola, susţiune că instituţia pe care o reprezintă nu a fost informată în mod oficial de către DNA. "Dumnezeule mare, când era să primim de la DNA? Nu am primit nici un fel de înştiinţare de la DNA Constanţa sau din partea altei instituţii similare. Trebuie să văd exact despre ce este vorba, pentru ce a fost trimis şi cum a fost trimis în judecată", a spus prefectul Bola. Aflând că subprefectul a fost trimis în judecată "pentru dare de mită", prefectul a replicat: "Aste este. Dacă are bani... Ce o fi cu darea de mită? Eu am aflat la ora 16.00. Subprefectul Iucsel ne-a adus la cunoştinţă că este cercetat de DNA şi atât. Noi am luat act de acest lucru şi acum vorbim de această trimitere în judecată. Nu am crezut că se va ajunge la acest lucru. Este un dosar ca toate dosarele. Nu este cercetat pentru luare de mită, ci pentru dare de mită. Nu îl demitem nici în această seară, nici mâine dimineaţă. Nu este o situaţie limită. Dacă se va impune destituirea din funcţie, atunci va fi destituit. Mâine (miercuri -n.r.) vom anunţa şi ministerul că avem o asemenea situaţie. Vom face o adresă. O să vedem şi cu DNA-ul... Vrem să fim siguri. Nu este condamnat, ci este trimis în judecată, iar domnul Iucsel va avea şi probele care să-i dovedească nevinovăţia", a explicat Bola.

Eserghep: Abordez problema cu mult umor. Allah e mare şi cred că instanţa mă va achita

Preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, abordează cu umor problema. "Când auzeam de la alţii de dosare, credeam că mai şi exagerează. Abordez problema cu mult umor. Sunt trimis în judecată pentru că pe data de 7 noiembrie l-am sunat pe Iucsel şi i-am spus: "Ai grijă că telefonul îţi poate fi ascultat!". Atât i-am spus. O să fie de râs şi la proces, dar asta este. Dacă atenţionaţi pe careva că îi este telefonul ascultat, dacă divulgaţi marele secret al României, ajungeţi să fiţi trimişi în judecată că favorizaţi infractorul. Este exact ca în bancuri. Subprefectul nu a luat (mită -n.r.), ci a dat. Cui? Unui subofiţer, unui poliţist. Asta este. (...) Dacă tot există o vânătoare de corupţi în România, cel mai mare corupt din Constanţei este un subprefect care stă la ultimul etaj, la bloc. Este foarte corupt. Eu sunt favorizatorul infractorului. Dacă nu-l anunţam pe data de 7 noiembrie, nu reuşeau oamenii să-l prindă în flagrant. (...) Cred că este vorba de un exces de zel. Posibil ca cineva să vrea să avanseze. Nu este exclus şi faptul că mai sunt nişte reminişcenţe antimusulmane. Am văzut şi eu înregistrarea şi (subprefectul -n.r.) nu scoate nici un cuvânt că-i dă vreun ban ăluia (poliţistul -n.r.). Dimpotrivă, ăla (poliţistul -n.r.) zice: "Domnule, dar nu mă bagi şi pe mine în seamă?". E clar că-l instiga. (...) S-a găsit corupţia din Constanţa, stătea la UDTTMR, izvorul era subprefectul. Subprefectul s-a gândit să alimenteze marea corupţie dând şi el o şpagă. Ce şpagă? Nu ştie nimeni. Ca în filme", a declarat Gelil Eserghep. Cum au decurs declaraţiile? "La declaraţii am mers fără avocat. Nu mi-a venit să cred. După câteva zile am zis că nu e de glumă cu ăştia (procurorii -n.r.) şi am apelat la avocat. Allah e mare şi cred că instanţa mă va achita", a declarat Gelil Eserghep. Menţionăm că subprefectul Selamet Iucsel nu a dorit să facă declaraţii pe acest subiect.

L.C., A.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102