REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
14.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Substanțe de care să ne ferim și care ne cresc colesterolul

Substanțe de care să ne ferim și care ne cresc colesterolul

Replica API 13 iulie 2020 | 00:00 929

Grăsimile trans sunt cele mai periculoase grăsimi pe care le putem consumă, din două motive: cresc nivelul de colesterol LDL (colesterolul rău) și scad nivelul de colesterol HDL (colesterolul bun) în același timp. Această combinație nefericită este un factor important în producerea unor afecțiuni cardiace și a altor boli, scrie doc.ro.

Grăsimile trans, cunoscute și că acizi grași trans, au rolul de a oferi mâncării un gust mai bun, un termen de valabilitate mai lung, dar dau și un risc crescut de infarct miocardic, accident vascular cerebral, diabet și alte afecțiuni asociate cu inflamatia, pe care această dereglare o provoacă în corp. În concluzie, se află în topul celor mai periculoase substanțe des întâlnite în alimentele procesate.

Ce sunt grăsimile trans?

Grăsimile trans sunt un tip de grăsimi nesaturate, care se comportă că grăsimile săturate, datorită structurii lor chimice sau a modului în care sunt procesate. Mai mult decât grăsimile săturate, care au că efect creșterea colesterolului LDL, daunele create de grăsimile trans sunt duble, deoarece scad și colesterolul HDL.

Deși se pot găși în mod natural în cantități reduse în produse lactate și carne, cel mai des întâlnite sunt cele produse în mod artificial în producția alimentară, prin procesul de hidrogenare, care rezultă într-un ulei solid la temperatura camerei, care este folosit în industria alimentară, pentru alimentele prăjite și în componentă altor produse cu scopul de a le prelungi termenul de valabilitate.

Cum afectează grăsimile trans organismul?

Grăsimile trans au că principal efect îngroșarea arterelor, un binecunoscut semn pentru bolile inimii, cresc riscul infarctului și atacului cerebral. Unul din multele studii cu rezultate evidente în privința pericolului pe care îl reprezintă acestea a arătat că riscul de infarct a fost cu 50% mai mare pentru femeile participante la studiu care consumau cea mai mare cantitate de grăsimi trans, față de cele care evitau consumul acestora.

Alte studii arată că grăsimile trans cresc și riscul de diabet, înlocuirea acestora cu grăsimi polinesaturate reducând cu 40% riscul de diabet (potrivit Harvard School of Public Health). În concordanță cu studiile care nu dau niciun motiv de îndoială în privința efectelor negative ale consumului de grăsimi trans, autoritatea americană pentru reglementarea alimentației și medicamentelor, FDA, a stabilit în urmă cu câțiva ani (16 iunie 2015) că grăsimile parțial hidrogenate, sursă primară de grăsimi trans artificiale, sunt recunoscute a fi nesigure pentru consum.

Producătorii din SUA au 3 ani la dispoziție pentru a le elimina complet din lista de ingrediente. În Europa, doar 3 țări au adoptat legislația necesară eliminării grăsimilor trans din producția alimentară: Austria, Danemarca și Ungaria. Între timp, Comisia Europeană cântărește eventualele măsuri pe care să le ia pentru scăderea efectelor dezastruoase produse de grăsimile trans, iar în România găsim peste tot grăsimi trans mascate sub denumirea de grăsimi hidrogenate sau parțial hidrogenate, chiar și în produsele destinate copiilor.

Cum identificăm grăsimile trans pe lista de ingrediente?

Deși unii producători alimentari cu pretenții au eliminat benevol aceste grăsimi pentru a satisface clienții ceva mai pretențioși, produsele care le au în compoziție se întâlnesc la tot pasul. Personal, nu am întâlnit pe nicio eticheta până acum denumirea de grăsimi trans, care este ceva mai cunoscută, însă găsesc frecvent formularea: „grăsimi parțial hidrogenate”, „grăsimi vegetale hidrogenate”, „acizi grași trans”, iar lista continuă cu variațiuni care au în compoziție cuvintele hidrogenat și parțial hidrogenat.

Iată și o lista cu produse în care este foarte probabil să întâlnim grăsimi trans (hidrogenate sau parțial hidrogenate):

- Biscuiți, prăjituri, torturi, plăcinte, pateuri sau alte produse de patiserie

- Aluaturi, foietaje și pizza congelate

- Fast food și alte produse prăjite

- Snacks-uri (chips din cartofi, tortilla snacks, popcorn pentru microunde etc.)

- Frișcă pentru cafea

- Anumite tipuri de margarină. Unii producători de margarină au eliminat grăsimile trans din procesul de fabricație, însă nu toți.

Cum să evităm consumul de grăsimi trans? Citiți etichetele!

Căutați cuvintele polinesaturat și mononesaturat. Nu o dată am întâlnit produse care conțineau grăsimi vegetale, fără a fi menționat și tipul acestora. Când întâmpinați această situație, este mai bine să puneți produsul înapoi pe raft. Evitați produsele care conțîn pe lista de ingrediente cuvinte precum: trans, hidrogenat, parțial hidrogenat.

Atenție la produsele destinate copiilor! Dacă sunt create pentru copii, nu înseamnă că sunt făcute în beneficiul sănătății lor. Preferințele culinare se formează în copilărie, iar exemplele părinților sunt cele mai puternice pentru cei mici, așadar oferiți-le exemple demne de urmat pentru o viață sănătoasă!

Cum să reglezi aportul de grăsimi trans și de grăsimi săturate

Asociația Americană a Inimii recomandă că adulții care ar avea de beneficiat de pe urmă reducerii colesterolului LDL să își reducă aportul de grăsimi trans și să limiteze consumul de grăsimi săturate cu până la 5-6% din totalul caloriilor.

- Alimentația ta să conțină sau să pună mai mult accentul pe fructe, legume, cereale integrale, produse lactate degresate, carne de pasăre, peste și nuci. Totodată, limitează consumul de carne roșie și de alimente și de băuturi îndulcite cu zahăr.

- Folosește mai des uleiuri vegetale naturale (nehidrogenate), cum ar fi cel de răpită (canola), de floarea soarelui sau de măsline.

- Caută pe rafturile supermarketurilor alimente făcute cu ulei nehidrogenat (decât cele care conțîn uleiuri parțial hidrogenate sau uleiuri vegetale hidrogenate ori grăsimi săturate).

- Gogoșile, prăjiturile/fursecurile, crackersii, brioșele, plăcintele și torturile sunt exemple de alimente care pot conține grăsimi trans. Limitează consumul acestora.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102