REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Subvenţii de la Bruxelles pentru "agricultorii vopsiţi"

Subvenţii de la Bruxelles pentru "agricultorii vopsiţi"

Replica API 6 ianuarie 2013 | 00:00 259

În Europa Estică, subvenţiile oferite de Bruxelles pentru agricultură au ajuns, într-o covârşitoare majoritate, la "agricultorii vopsiţi". Săptămânalul satiric francez Le Canard Enchain a preluat, joi, un raport din noiembrie 2012 al Curţii Europene de Conturi şi a descris molima vopsirii agricole, relatează RFI.

Raportul Curţii de Conturi a arătat că, în estul Europei, o parte importantă a subvenţiilor agricole plătite de Bruxelles a fost direcţionată către activităţi care nu au de-a face cu agricultura. Raportul subliniază cazul Ungariei, României, Poloniei şi Bulgariei, situaţii bine cunoscute de comisarul european al Agriculturii, Dacian Cioloş, care a cerut, de mai multe ori, să fie schimbate prevederile legislative din domeniul subvenţionării agricole.

Aşa-zişii agricultori şi-au "arat" cluburi de golf, de pescuit sau de vânătoare, potrivit raportului Curţii de Conturi din noiembrie 2012. Pe de o parte, agricultorii par a-şi fi ales bine culoarea părului, căci ambiguitatea regulilor actuale ale Politicii Agricole Comune (PAC) nu precizează situaţia ca fraudă sau disfuncţionare.

În România, "circa o mie de municipalităţi şi de colectivităţi locale româneşti au încasat bani pentru aşa-numitele păşuni", spun auditorii europeni cu referire la anul 2010. Astfel, activităţilor în scopuri ne-agricole, dar fardate în sensul acesta, le-au fost oferite 23,5 milioane de euro.

Raportul Curţii explică faptul că molima vopsirii s-a extins şi în Polonia, unde 1.345 de asociaţii de pescuit au încasat 2,5 milioane de euro, adică două mii de euro fiecare, precum şi în Ungaria, unde 337 de asociaţii de vânători au încasat un milion de euro în subvenţii, respectiv 2.968 de euro fiecare. În Bulgaria, "sunt eligibile pentru fonduri pământuri necultivate sau pe care se exercită o activitate agricolă marginală sau care sunt doar traversate de vite şi de animalele sălbatice". Astfel, în categoria "agricultorilor eligibili", se găsesc patronii cluburilor de golf şi baze militare, care au încasat 4,25 de milioane de euro în 2010.

Noile state membre ale UE beneficiază până în 2014 de o aşa-numită "schemă de plată unică", ce permite o atribuire simplificată a subvenţiilor directe pentru fermieri. Altfel spus, fermierii nu sunt obligaţi să producă bunuri agricole şi nici să folosească mijloace de producţie, ci doar să dovedească faptul că pot întreţine pământul, pot respecta echilibrul ecologic şi sunt atenţi la normele în vigoare privind securitatea alimentară.

Comisia Europeană este de acord că situaţia "nu este satisfăcătoare", dar se spală pe mâini (de vopseaua pe care, pare-se, o acceptă) şi concluzionează că atâta vreme cât ideile sale nu au fost bine primite, le revine statelor membre obligaţia de a răspunde subiectelor raportului.

sursa: dcnews.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218