REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Suc de roșii: cum îl poți prepara acasă și de ce să-l consumi?

Suc de roșii: cum îl poți prepara acasă și de ce să-l consumi?

Replica API 26 noiembrie 2020 | 00:00 944

Sucul de roșii poate fi preparat în casă și, pe lângă faptul că are un gust bun, este deosebit de bogat în licopen, un antioxidant puternic, cu beneficii impresionante pentru sănătate.

Sucul natural de roșii este plin de vitamine, minerale și antioxidanți și deosebit de bogat în licopen. E posibil să găsești și în comerț suc de roșii natural, fără aditivi, însă tot există riscul să aibă prea multă sare. Dacă vrei să-ți faci acasă suc de roșii, acesta poate fi pregătit destul de simplu, scrie doc.ro.

Cum poți face acasă suc de roșii?

Sucul de roșii de casă poate fi preparat cu ușurință. În funcție de cât de mult vrei să faci, spală roșii proaspete, feliază-le și fierbe-le timp de 30 de minute la foc mediu. După ce s-au răcit, pune roșiile într-un blender sau robot de bucătărie de mare putere și pulsează-le până când se atinge consistența dorită. De asemenea, roșiile fierte și răcite pot fi pasate cu un mixer vertical.

Roșiile pot fi combinate cu alte legume și cu ierburi, cum ar fi țelina, ardeii roșii și oregano, pentru a spori conținutul nutrițional și aroma. Un sfat util este să adaugi un pic de ulei de măsline atunci când gătești roșiile, în ultimele 5 minute. Deoarece licopenul este un compus solubil în grăsimi, este mai bine absorbit în organism în acest fel.

Ce beneficii are sucul de roșii?

Sucul de roșii are mai multe beneficii, cum ar fi îmbunătățirea sănătății inimii și posibila protecție oferită împotriva anumitor tipuri de cancer.

Sucul de roșii este foarte hrănitor

O cană de suc de roșii (240 ml) conține aproximativ 74% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C, 22% din DZR de vitamina A, 16% din DZR de potasiu, 13% din DZR de vitamina B6 și cantități mai mici de vitamina B9, mangan, vitamina B1, vitamina B3, vitamina K, magneziu și cupru.

De asemenea, sucul de roșii este o sursă concentrată de antioxidanți puternici precum licopenul, asociat cu beneficii impresionante pentru sănătate. Multe studii au arătat că sucul de roșii are efecte benefice asupra sănătății în special prin reducerea inflamației. În afară de licopen, sucul de roșii este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina C și beta-caroten, alți doi antioxidanți cu puternice proprietăți antiinflamatorii.

Un mic studiu¹ de două luni efectuat pe 30 de femei a constatat că acelea care au băut 280 ml de suc de roșii zilnic - conținând 32,5 mg de licopen - au avut reduceri semnificative ale nivelurilor sangvine ale proteinelor inflamatorii numite adipokine. Mai mult, femeile au înregistrat creșteri semnificative ale nivelului de licopen din sânge și reduceri semnificative ale colesterolului și ale circumferinței taliei.

Un alt studiu efectuat pe 106 femei supraponderale a remarcat faptul că un consum zilnic de 330 ml de suc de roșii timp de 20 de zile a redus semnificativ markerii inflamatori, cum ar fi interleukina 8 și factorul de necroză tumorală alfa, comparativ cu un grup de control.

Sucul de roșii poate reduce colesterolul și tensiunea arterială

Roșiile au fost asociate de mult timp cu îmbunătățirile aduse sănătății inimii. Aceste vegetale conțin antioxidanți puternici, cum ar fi licopenul și betacarotenul, care ajută la reducerea factorilor de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat și acumularea de grăsimi în artere.

O analiză² care a inclus 584 de persoane a descoperit că acelea care aveau o alimentație bogată în roșii și mâncăruri preparate din roșii aveau un risc semnificativ redus de boli de inimă în comparație cu cele care aveau un aport redus de roșii. O altă analiză a 13 studii a constatat că un supliment de licopen din roșii, luat în doze de 25 mg pe zi, a scăzut nivelul de colesterol rău LDL cu aproximativ 10% și a redus semnificativ tensiunea arterială a participanților la cercetări.

Sucul de roșii poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer

Datorită nivelurilor sale ridicate de nutrienți și antioxidanți benefici, sucul de roșii s-a dovedit a avea efecte anticanceroase în mai multe studii. O revizuire a 24 de studii a asociat un consum ridicat de roșii și produse pe bază de roșii cu un risc semnificativ redus de cancer de prostată.

Într-un studiu în eprubetă, extractul de licopen derivat din roșii a inhibat creșterea celulelor canceroase din prostată și chiar a indus apoptoza sau moartea celulară. Studiile pe animale au indicat, de asemenea, că produsele din roșii pot avea un efect protector împotriva cancerului de piele. Șoarecii care au fost hrăniți cu pulbere de roșii timp de 35 de săptămâni au prezentat o dezvoltare semnificativ mai mică a cancerului de piele după ce au fost expuși la lumina UV decât șoarecii din grupul de control.

Deși aceste rezultate sunt promițătoare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege modul în care roșiile și produsele precum sucul de roșii pot influența dezvoltarea cancerului la om.

Ce dezavantaje are sucul de roșii?

Cel mai mare dezavantaj poate fi că majoritatea tipurilor de suc de roșii care se găsesc în comerț, gata ambalate, sunt bogate în sodiu. De exemplu, 340 ml de suc de roșii din comerț poate conține 980 mg sodiu - ceea ce reprezintă 43% din doza zilnică recomandată.

Alimentația bogată în sodiu poate fi problematică, în special pentru persoanele care au anumite afecțiuni, cum ar fi tensiunea mărită. De asemenea, persoanele care suferă de boală de reflux gastroesofagian (BRGE) ar putea dori să evite sucul de roșii, deoarece poate agrava simptomele afecțiunii.

Un alt dezavantaj al sucului de roșii este că are mai puține fibre decât roșiile proaspete. Totuși, este mai bogat în fibre decât multe alte băuturi din fructe, cum ar fi sucul de mere și sucul de portocale fără pulpă.

De asemenea, unele băuturi din roșii care se găsesc în comerț au adăugate alte fructe, care pot crește conținutul de calorii și de zahăr, iar unele versiuni pot conține chiar și zaharuri adăugate. Prin urmare, pentru a te asigura că bei un suc de roșii sănătos și fără conservanți sau alți aditivi, cel mai bine e să ți-l prepari acasă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614