REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Sucul de cartofi: 8 beneficii pentru sănătate mai puțin știute

Sucul de cartofi: 8 beneficii pentru sănătate mai puțin știute

Replica API 12 ianuarie 2021 | 00:00 1119

Cartofii sunt mâncarea preferată a multora dintre noi, dar iată că și sucul de cartofi poate fi o opțiune excelentă pentru consum, mai ales dacă ții ca alimentația ta să fie cât mai sănătoasă. Deși sucul de cartofi nu pare să sune la fel de delicios ca alternativa gătită a acestui ingredient popular, află că este bogat în vitamine esențiale și nutrienți. Mai mult, sucul de cartofi conține aproximativ jumătate din nutrienții conținuți de o porție de cartofi gătiți.

Sursă foto: Shutterstock

Cartofii, în sine, conțin substanțe alcaline, care pot reduce refluxul gastroesofagian și ameliora mai multe boli de stomac. Sucul de cartofi are aceleași proprietăți și poate servi drept alternativă naturală la băuturile cu rol tonic din comerț. Descoperă, în cele ce urmează, cele mai importante beneficia pe care sucul de cartofi le are pentru sănătate, scrie doc.ro.

1. Conține multă vitamina C

Poate părea surprinzător, dar cartofii conțin peste 100% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Această vitamină esențială pentru organism ajută în absorbția fierului și în formarea colagenului la nivelul vaselor sanguine, a musculaturii, cartilajelor și oaselor. Are, de asemenea, proprietăți antioxidante și poate îmbunătăți aspectul și sănătatea pielii, prin scăderea nivelului de inflamație și iritație cutanată și prin atenuarea petelor hiperpigmentare.

2. Conține complexul de vitamine B

Un singur pahar de suc de cartofi conține aproape 40% din doza zilnică recomandată de tiamină (vitamina B1) și niacină (vitamina B3). În plus, sucul de cartofi este bogat și în riboflavină, adică vitamina B2 și în vitamina B6. Complexul de vitamine B este vital pentru corp, susținând procesul de convertire a carbohidraților în glucoză, generând, astfel, energie. Vitamina B este responsabilă și pentru buna funcționare a sistemului nervos și al creierului, susține sănătatea părului și a pielii și contribuie la funcționarea optimă a ficatului.

3. Este bogat în potasiu

Cartofii conțin cantități ridicate de potasiu, de trei ori mai mult față de o portocală de dimensiune medie. Acest lucru se traduce prin 1,467 miligrame de potasiu per cartof, sau 31% din doza zilnică recomandată. Potasiul acționează ca un electrolit în organism, adică ajută în reglarea nivelului de fluide din corp și susține funcțiile musculare. De asemenea, electroliții sunt aliații rinichilor, ajutându-i să filtreze sângele.

4. Conține fier

Fierul este foarte important pentru menținerea vitalității corpului și reducerea stării de oboseală. În plus, fierul asigură sănătatea celulelor roșii din sânge și promovează fluxul oxigenului prin întregul organism, pe calea vaselor sangvine. Un singur pahar de suc de cartofi pe zi poate suplini pentru aproape 14% din necesarul de fier.

5. Conține calciu

Fără calciu, sângele nu ar putea să se coaguleze, ceea ce ar duce la fragilizarea dinților și a oaselor. Un pahar de suc de cartofi pe zi reprezintă echivalentul a aproape 5% din doza zilnică recomandată de calciu.

6. Este bogat în zinc

Pe lângă menținerea sănătății sistemului imunitar, zincul ajută la accelerarea vindecării rănilor. Un pahar de suc de cartofi conține aproximativ 1 miligram de zinc, ceea ce înseamnă aproape 9% din doza zilnică recomandată, pentru bărbați, și 11% din cea recomandată pentru femei.

7. Este bogat în vitamina K

Vitamina K este o vitamină solubilă în grăsime esențială pentru sănătatea sângelui și pentru prevenirea scăderii densității osoase. De asemenea, aceasta ajută la transportarea calciului la nivelul întregului corp. Cartofii cruzi conțin aproximativ 5% din doza zilnică recomandată de vitamina K.

8. Conține antioxidanți

Antioxidanții joacă un rol important în prevenirea multor afecțiuni, prin controlarea nivelului de inflamație în corp și prevenirea îmbătrânirii premature. Cartofii cruzi sunt bogați în numeroase tipuri de antioxidanți, care se regăsesc, în special, în pielița acestora și aparțin de familia carotenoidelor. Printre aceștia se numără luteina, zeaxantina și violaxantina. Cantitatea de antioxidanți regăsită în cartofi este aproape egală cu cea din spanac și varza de Bruxelles. De reținut este că soiul de cartofi albaștri este cel mai bogat în antioxidanți.

Cum se bea sucul de cartofi?

Sucul de cartofi se poate bea atât dimineața, pe stomacul gol, cât și în timpul zilei. Dacă suferi de probleme de ordin gastrointestinal, este recomandat să te consulți cu medicul curant înainte de a consuma suc de cartofi. Un pahar de suc (echivalentul a 250 ml) pe zi este suficient pentru a-ți lua nutrienții necesari din preparat.

Cum prepari sucul de cartofi?

Cartofii conțin aproximativ 80% apă, așa că vei obține o cantitate bună de suc din numai un cartof mai mare sau doi cartofi medii. În primul rând, va trebui să cureți temeinic cartofii cu apă călduță. Poți alege orice soi de cartofi preferi, toate sortimentele sunt bogate în nutrienți și benefice pentru sănătate. După ce i-ai spălat bine de tot, cu ajutorul unui burete sau al unei perii, elimină, cu blândețe, orice urmă de pământ sau praf de pe aceștia. Periajul ajută și la eliminarea urmelor de pesticide de pe cartofi. Ai grijă, însă, să nu cureți coaja, este foarte importantă deoarece conține cel mai mare aport de antioxidanți.

Atunci când alegi cartofii pentru prepararea sucului, evită-i pe cei care au nuanță verzuie, spori sau pete închise la culoare. După ce i-ai spălat bine, taie fiecare cartofi în fâșii, la fel ca atunci când prepari cartofi prăjiți. Poți opta pentru un storcător, care le va elimina pulpa, sau pentru un blender, pentru a obține un suc cu o consistență de smoothie. Orice ai alege, aportul de nutrienți va fi la fel de bogat.

Pentru a ușura procesul poți, în loc să feliezi cartofii, să îi dai prin răzătoare. În acest fel obții sucul mai repede, fără a suprasolicita storcătorul sau blenderul. Sucul de cartofi se servește proaspăt, imediat după preparare. Dacă nu îl consumi imediat, o bună parte dintre nutrienți, în special vitaminele și antioxidanții, se vor pierde.

Dacă nu îți place gustul de cartofi cruzi, poți să adaugi în amestec și alte legume, precum morcovi, broccoli, castraveți, sau fructe, cum ar fi mere, pere, mango, struguri, căpșuni sau affine. Sucul de cartofi poate fi, de asemenea, îmbogățit cu alte super alimente, precum chia, varză kale, spanac și semințe, cum ar fi cele de in.

Un alt truc pentru a face sucul de cartofi mai plăcut la gust este să adaugi fie o linguriță de miere în amestec, fie o jumătate de lămâie sau lime stoarsă. Câteva frunze de busuioc proaspăt pot da și mai multă savoare sucului, așa încât acesta să semene mai mult la gust cu o limonadă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614