REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Sulfina Barbu: USL să retragă Pactul propus ONG-urilor, e ruşinoasă încercarea de a le cumpăra

Sulfina Barbu: USL să retragă Pactul propus ONG-urilor, e ruşinoasă încercarea de a le cumpăra

Replica API 28 ianuarie 2012 | 00:00 179

Preşedinta organizaţiei de femei a PDL, Sulfina Barbu, consideră drept "ruşinos" Pactul propus de USL organizaţiilor neguvernamentale, întrucât ar reprezenta o încercare de a le "cumpăra prietenia".

"Am luat act cu îngrijorare de modul în care USL a ales să răspundă platformei-program privind principiile morale pentru reformarea societăţii, stabilite de o serie de organizaţii neguvernamentale. Pactul propus recent de USL organizaţiilor neguvernamentale cuprinde mai multe propuneri care ne arată că Alianţa Socialistă a început "dialogul" cu societatea civilă promiţând bani publici. Astăzi a apărut în presa centrală un document, semnat de Crin Antonescu şi Victor Ponta, document adresat societăţii civile în care USL îşi prezintă, înainte de toate, oferta sa "financiară" către organizaţiile non-guvernamentale", susţine Barbu, într-un comunicat remis NewsIn.

Democrat-liberala trece în revistă ideile reţinute din document, care ar arăta "evidenta intenţie de a cumpăra prietenia ONG-urilor cu pielea ursului din pădure": "crearea unui fond special pentru sectorul nonprofit care să fie gestionat "independent""; "adoptarea unei legislaţii privind asigurarea finanţării publice a sectorului asociativ"; "finanţarea publică a sectorului asociativ, prin crearea unor mecanisme care să permită alocarea fondurilor de la bugetul de stat sau de la bugetele locale în baza unor criterii de performanţă asumate de autoritatea publică"; acces la alocarea cu prioritate a fondurilor publice, după consultări în cadrul dialogului social şi civic".

"Astfel, în schimbul sprijinului pe care societatea civilă îl poate oferi, socialiştii Ponta şi Antonescu pun, înainte de toate, banii publici pe masa dialogului. PDL consideră că acest Pact este un afront fără margini la adresa societăţii civile şi, în acest sens, cerem USL retragerea publică a acestui document ruşinos, atât pentru semnatarii lui, cât şi pentru clasa politică în ansamblu. Este nedemn pentru o societate democratică, în plină reformare, să mai fie martora unor astfel de practici renăscute, parcă, din epoca neagră a guvernării Năstase", consideră Sulfina Barbu.

"Considerăm că societatea civilă, prin toate intervenţiile publice ale reprezentanţilor săi, a cerut, întâi de toate, reformarea reală a clasei politice, transparenţă decizională şi participarea tuturor actorilor sociali la decizia publică. Răspunsul USL este simplu şi regretabil: bani de la buget şi subordonare politică. Le atrag atenţia domnilor Ponta şi Antonescu asupra faptului că, în Piaţa Universităţii, reprezentanţii societăţii civile nu au venit cu pancarte pe care să scrie "Vrem bani de la buget!", ci au cerut reformarea clasei politice. În acelaşi timp, nu i-am auzit vreun moment pe liderii USL să vină, în ultimii trei ani, cu soluţii concrete de îmbunătăţire a accesului organizaţiilor neguvernamentale la proiectele europene. De asemenea, deşi societatea civilă a semnalat necesitatea, nu am observat în documentul USL prevăzute şi angajamente legate de continuarea luptei anticorupţie sau despre intenţia de sprijinire a unor instituţii, precum ANI sau DNA. Motivaţia este lesne de înţeles pentru orice cetăţean", mai scrie Barbu.

În opinia sa, "reforma clasei politice este incompatibilă cu USL", iar obiectivele Uniunii sunt legate de "obţinerea cu orice preţ a puterii, prin orice mijloace, fie ele şi pecuniare". "PDL îşi exprimă toată încrederea că reprezentanţii societăţii civile nu se vor lăsa manipulaţi de acest mod de a gândi dialogul cu organizaţiile neguvernamentale şi consideră că acestea merită scuze publice din partea lui Victor Ponta şi Crin Antonescu", mai spus Sulfina Barbu.

sursa: newsin.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614