REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Suma "pusă la bătaie" pentru cumpărarea funcţionarilor a contat la arestarea lui Gruia Stoica

Suma "pusă la bătaie" pentru cumpărarea funcţionarilor a contat la arestarea lui Gruia Stoica

Replica API 1 februarie 2014 | 00:00 240

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) spun că, în luarea deciziei de arestare a omului de afaceri Gruia Stoica, a contat şi cuantumul "exorbitant" al sumei "puse la bătaie" de acesta pentru a cumpăra "bunăvoinţa" funcţionarilor publici, înaintea licitaţiei. În motivarea hotărârii prin care a fost dispusă măsura preventivă se mai arată că un alt argument în sprijinul acesteia a fost mentalitatea infracţională manifestată făţiş de către omul de afaceri, care "denotă modul în care (Gruia Stoica - n.r.) înţelege să-şi folosească toate relaţiile". Potrivit motivării deciziei CAB, pericolul social concret pe care îl prezintă Stoica rezultă din împrejurările şi modalităţile concrete de săvârşire a faptei acestuia. "În ceea ce priveşte absenţa pericolului concret pentru ordinea publică pe care l-ar prezenta lăsarea inculpatului în libertate, Curtea apreciază că această apărare nu este fondată", mai apreciază judecătorii Curţii, în acelaşi document.

În motivare se face referire şi la "denaturarea mediului concurenţial", prin faptul că omul de afaceri ar fi încercat să afle informaţii nedestinate publicităţii de la o societate de stat, pentru a-şi putea adapta oferta cu scopul de a obţine apoi "un câştig cert". "Trebuie menţionat că la conturarea acestor concluzii a contribuit şi mentalitatea infracţională manifestată făţiş de inculpat, care denotă modul în care înţelege să-şi folosească toate relaţiile, mai mult sau mai puţin cointeresate, pentru obţinerea unor sume de bani consistente, aspect întărit şi de cuantumul exorbitant al sumei "puse la bătaie" pentru a cumpăra "bunăvoinţa" funcţionarilor publici; denaturarea mediului concurenţial, prin încercarea de a obţine informaţii nedestinate publicităţii de la o societate de stat, pentru a-şi putea adapta oferta, astfel încât să nu existe riscul câştigării licitaţiei prin oferirea unui preţ care să nu garanteze un câştig cert pentru societatea controlată de inculpatul Stoica Gruia", a precizat Curtea de Apel Bucureşti. Mai mult decât atât, susţine judecătorii, la nivelul potenţialilor investitori ar fi putut fi creată o "percepţie negativă", ce putea fi interepretată drept o încurajare a unor astfel de "practici infracţionale". Judecătorii CAB vorbesc şi despre "lipsa de scrupule" a lui Stoica, evidenţiată de presiunea constantă generată asupra funcţionarilor CFR Marfă şi nu numai, în scopul adjudecării în mod ilegal a unor contracte care să asigure supravieţuirea societăţilor pe care le controlează. Omul de afaceri Gruia Stoica, acuzat că i-ar fi dat avocatului Doru Boştină trei milioane de euro pentru a afla, prin intermediul acestuia, ce preţ cere CFR Marfă la licitaţia pentru transportarea cărbunelui în beneficiul Complexului Energetic Oltenia, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. Decizia de arestare a fost luată joi de Curtea de Apel Bucureşti, la propunerea procurorilor anticorupţie. Hotărârea a fost atacată deja de Stoica, recursul faţă de măsura preventivă urmând să fie judecat de instanţa supremă. Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), este urmărit penal pentru cumpărare de influenţă, după ce i-ar fi dat avocatului Doru Boştină trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la o licitaţie pentru transportarea cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa şi GFR. Stoica a fost reţinut, miercuri seară, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar avocatul Doru Boştină a primit interdicţie de a părăsi ţara, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă.

Sursa: Mediafax

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218