REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
18.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Sumă record încasată la bugetul de stat, din amenzile date de Protecţia Consumatorilor pe litoral

Sumă record încasată la bugetul de stat, din amenzile date de Protecţia Consumatorilor pe litoral

Replica API 16 septembrie 2017 | 00:00 336

Paul Anghel, Horia Constantinescu

Vara a trecut, turiștii au plecat acasă, așa că și comisarii de la Protecția Consumatorilor au tras linie și au făcut bilanțul Comandamentului Litoral 2017, privind acțiunile de control desfășurate, în acest sezon estival, pe litoralul românesc. Rezultatele sunt notabile, o recunosc și reprezentanții Autorității Naționale de Protecția Consumatorilor. Sute de agenți economici au fost verificați, majoritatea dintre ei au făcut investiții pentru a-și pune afacerile în regulă, iar în urma amenzilor aplicate, la bugetul de stat au ajuns aproape 2 milioane de lei.

Reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, respectiv Paul Anghel, directorul autorității, și Horia Constantinescu, comisar șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța au prezentat bilanțul Comandamentului Litoral 2017. În cifre, în vara care s-a încheiat, lucrurile au stat astfel: comisarii de la Protecția Consumatorilor au realizat 775 acțiuni de control, în urma cărora au fost sancționate 638 de agenți economici. Valoarea amenzilor aplicate se ridică la peste 2,6 milioane de lei, dintre care au fost încasate, deja, aproximativ 2 milioane de lei. Totodată, au fost aplicate 341 de avertismente.

Mai mulți bani la bugetul de stat, din amenzile aplicate de Protecția Consumatorilor

Suma încasată la bugetul de stat, din amenzi, este considerabil mai mare comparativ cu aceleași perioade din anii trecuți. Dar, așa cum a subliniat Horia Constantinescu, comisarii nu au urmărit aplicarea de amenzi, ci remedierea problemelor. „Am încercat să rentabilizăm toate acțiunile de control, să obținem rezultate, nu neapărat financiare, ci rezultate care să se simtă în piață. Mare parte dintre cei care au fost sancționați au remediat deficiențele. Faptul că în această vară s-au strâns mai mulți sau mai puțini bani, consider că interesează mai puțin. Interesează că majoritatea prestatorilor au înțeles că s-a stabilit un moment To, un moment inițial de la care trebuie să se pună la punct. Da, au fost mult mai mulți bani acumulați la bugetul de stat. Sunt bani care urmăresc o realitate a pieții, și anume că sunt probleme”, a punctat Horia Constantinescu. Ulterior, în spiritul său glumeț, a adăugat: „Nu am primit interdicții să nu controlez. Mi s-a spus doar să fiu mai puțin guraliv, dar nici asta nu am reușit. (...). Am introdus teama, dar în sensul pozitiv, că așa nu mai merge, că trebuie făcut ceva”.

Paul Anghel, directorul ANPC, a subliniat, referitor la comandamentul care s-a încheiat: „Am tras niște semnale de alarmă, vizavi de niște practici actuale întâlnite. Am întâlnit și niște situații deosebite, care trenau în conștiința colectivității, cum a fost cazul unității alimentare din Satul de Vacanță. Chiar ieri îmi spunea cineva că am acționat la ponturi. Nu, nu am acționat la ponturi, nu din câte știu eu. Au fost controale tematice, pentru că am vrut să atingem toate domeniile”. Referitor la controlul de la cofetăria Silvian, unde au fost găsiți, printre altele, coloranți vechi de 16 ani, Paul Anghel a explicat: „Nu am primit niciun pont, așa cum s-a spus. A fost un control la o unitate alimentară din Saturn, unde au fost găsite și trei tăvi cu prăjituri foarte colorate. Pentru că din documentele lor reieșea că proveneau de la niște cofetării din Constanța, am luat-o pe fir”.

Cea mai mare amendă aplicată vara aceasta a fost în cazul unității Cuptorul cu plăcinte, din Satul de Vacanță. Este vorba despre o amendă de 92.000 de lei, iar parte bună a sumei a fost dată pentru obstrucționarea controlului.

Pregătiri pentru sezonul estival 2018

Comisarii de la Protecția Consumatorilor consideră că încă mai este de muncă, pentru a pune în regulă litoralul românesc. Drept pentru care, Horia Constantinescu și-a luat angajamentul ca în această toamnă să poarte discuții cu agenții economici, „astfel încât la debutul sezonului estival următor să nu mai existe derapaje, care sunt mai greu de corectat ulterior”.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Guvernu a ajutat mediu privat sa creeze 100000 de slujbe ca sa zic domle astia sunt tari pe piata nu amenzi si impozitari auto,partidul care a facut este de centru stinga dreapta tehnocrati,voi muri si nu voi vedea asa ceva,nu ca au vindut cec sau aro etc.
1
0
Bravo ! Felicitari d-le Horia ! Intram in normalitate....deci se poate.
2
1
Bravo!Aceasta este normalitatea, sa consumam in conditii normale tot ceea ce cumparam.Nu placinta cu zet si gris facuta de machedoni!
1
2
pentru horia,multa rima de la cuie si lui si la toata familia
1
12
Urmare a controalelor dvs: magazinele de peste din piata tomis3 nu mai vand peste tinut in butoaie cu apa, la care noi plateam jumatate apa, ci il tin la rece si scurs de apa. Deci se poate sa respecte regulile din comert. Dar pana acum organele de control ori erau incompetente ori erau corupte. Astfel de oameni vrea Romania !!!
15
5

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369