rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 4 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Summit SUA-Rusia: Un dialog pragmatic, intens şi cu câteva rezultate concrete

Discuţiile între preşedintele american Joe Biden şi omologul rus Vladimir Putin, desfăşurate miercuri la vila La Grange, o clădire de secol XVIII de pe malul lacului din Geneva, au durat trei ore, mai puţin decât au spus consilierii lui Biden că se aşteptau să dureze, dar preşedintele SUA a declarat că acestea au fost intense şi amănunţite şi că "nu a trebuit să petrecem mai mult timp vorbind", transmite Reuters, citată de Agerpres.

Vladimir Putin, Joe Biden

În ceea ce priveşte tonul discuţiilor, Putin (68 de ani), l-a numit pe Biden (78 de ani) un partener constructiv, cu experienţă, şi a spus că au vorbit "aceeaşi limbă", precizând totodată că nu e vorba de nicio prietenie, ci mai degrabă de un dialog pragmatic despre interesele celor două ţări. La rândul său, Biden a declarat că i-a comunicat lui Putin următoarele:"avem nevoie de nişte reguli de bază pe care să le putem respecta cu toţii", adăugând pragmatic:"am făcut ceea ce am venit să fac".

Programarea unor conferinţe de presă separate reflectă absenţa jovialităţii care a însoţit întâlnirea din 2018 de la Helsinki între preşedintele rus Putin şi fostul preşedinte american, Donald Trump, când liderul de la Kremlin i-a dăruit lui Trump o minge de fotbal. Totodată, la întâlnirea de la Geneva nu a existat o cină de lucru, iar cei doi lideri nu şi-au adresat invitaţii de a efectua vizite la Washington, respectiv Moscova.

Într-o declaraţie comună emisă după cele două conferinţe de presă, cele două părţi au declarat că întâlnirea de la Geneva a arătat că "sunt capabile să facă progrese în perioadele de tensiune în ceea ce priveşte obiectivele noastre comune de asigurare a predictibilităţii în sfera strategică, de reducere a riscului de conflicte armate şi a ameninţării războiului nuclear".

Vladimir Putin, primul care s-a adresat reporterilor, a declarat că întâlnirea a fost constructivă, fără ostilitate."Nu am avut şi nici nu putem avea iluzii", a spus Putin."Întâlnirea noastră a avut loc într-o cheie a principiilor, evaluările noastre diferă în multe aspecte. Dar, din punctul meu de vedere, ambele părţi au demonstrat dorinţa de a se înţelege reciproc şi de a căuta o apropiere a poziţiilor", a spus el. Liderul rus a refuzat să prezică ce se va întâmpla după summit."Este dificil pentru mine să spun ce forţe vor prevala". Nu a exclus noi sancţiuni americane împotriva Rusiei, ceea ce ar însemna, în opinia sa,"o altă oportunitate ratată".

El a spus că este "greu de spus" dacă relaţiile cu SUA se vor îmbunătăţi, dar că există o rază de speranţă în ceea ce priveşte încrederea reciprocă. A rezumat întâlnirea cu Biden recurgând la un citat din Tolstoi: "În viaţă nu există fericire, există doar sclipiri ale acesteia. Apreciaţi-le"."Mi se pare că în această situaţie nu poate exista o încredere de familie, dar au existat nişte scântei", a conchis Putin, potrivit EFE.

Joe Biden, vorbind cu presa la scurt timp după omologul rus, a spus că "nu există înlocuitor pentru dialogul faţă în faţă. A declarat că i-a comunicat omologului rus că agenda lui "nu este împotriva Rusiei", ci "pentru poporul american". A subliniat că tonul discuţiei a fostul unul de afaceri:"nu este vorba de încredere, ci de interesul propriu şi verificarea interesului propriu", dar a adăugat că există o "perspectivă autentică" de îmbunătăţire a relaţiei bilaterale.

În ceea ce priveşte fondul discuţiilor, preşedintele rus a anunţat trei rezultate concrete ale summitului: 1. un acord pentru începerea consultărilor privind securitatea cibernetică, după acuzaţiile SUA de atacuri de pe teritoriul rus; 2. începutul unui dialog privind stabilitatea strategică şi 3. revenirea ambasadorilor la Moscova şi Washington.

Preşedintele Putin a sugerat că dialogul nu a fost uşor şi i-a comunicat interlocutorului american liniile sale roşii.

Liderul de la Kremlin a negat astfel implicarea Rusiei în atacurile cibernetice care au vizat SUA şi a insistat că Rusia este, la rândul ei, ţinta unor atacuri similare.

"Este necesar să lăsăm deoparte tot felul de insinuări şi să începem să lucrăm la nivel de experţi în interesul SUA şi al Rusiei", a spus preşedintele rus despre securitatea cibernetică."În principiu, am ajuns la un acord în acest sens şi Rusia este pregătită pentru asta", a subliniat el.

Rusia şi SUA vor iniţia, de asemenea, un dialog privind stabilitatea strategică după prelungirea la începutul anului, până în 2026, a ultimului tratat de dezarmare nucleară în vigoare între cele două mari puteri atomice, Noul START. Confruntată cu apariţia de noi arme, inclusiv hipersonice, Rusia a propus SUA extinderea agendei şi includerea tuturor armelor ofensive şi defensive, atât nucleare, cât şi convenţionale, capabile să îndeplinească sarcini strategice.

Aici s-a a încheiat tonul pozitiv şi liderul rus a intrat în defensivă, mai ales atunci când un jurnalist a spus că Occidentul acuză Rusia că duce o politică imprevizibilă."Dacă Occidentul crede asta, nu înseamnă că este adevărat", a replicat liderul de la Kremlin.

A trecut apoi la contraatac, întrebându-se retoric dacă politica SUA este cumva una stabilă enumerând retragerea Washingtonului în ultimii ani din tratatul ABM (antirachete balistice), în 2002, din tratatul INF (forţele nucleare cu rază intermediară de acţiune), în 2019, şi din tratatul Cer deschis (acord multilateral ce garantează transparenţa în controlul armelor), în 2020.

Despre rolul Rusiei în estul Ucrainei, unde Moscova îi susţine pe rebelii pro-ruşi, şi consolidarea recentă a prezenţei militare la graniţă, Putin a reiterat în răspunsul său că a fost vorba de exerciţii care s-au desfăşurat pe teritoriul rus şi că, spre deosebire de Washington, Moscova nu efectuează manevre în apropierea SUA.

Preşedintele rus a ţinut să remarce că "avem o singură obligaţie în ceea ce priveşte Ucraina: să promovăm implementarea Acordurilor de la Minsk" pentru pace în regiunea Donbas.

Preşedintele Putin a reacţionat extrem de defensiv în faţa acuzaţiilor de încălcare a drepturilor omului în Rusia şi în special a represiunii împotriva liderului opoziţiei Aleksei Navalnîi şi a organizaţiilor sale, recent scoase în afara legii.

"SUA au cunoscut recent evenimente foarte dificile după uciderea unui afro-american şi crearea mişcării Black Lives Matter", a evidenţiat preşedintele rus."Ceea ce am văzut, jafuri, încălcări ale legii şi alte lucruri ..., simpatizăm cu americanii şi cu poporul american, dar nu vrem ca acest lucru să se întâmple în ţara noastră şi vom face totul pentru a nu permite acest lucru şi asta nu are nimic de-a face cu niciun fel de teamă faţă de Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK)" al lui Navalnîi.

Despre Navalnîi, care execută în închisoare o pedeapsă de doi ani şi jumătate pentru că a încălcat condiţiile eliberării condiţionate în timpul recuperării în Germania de pe urma otrăvirii în august 2020 cu un agent toxic din grupul Noviciok, Putin nu a admis discuţii. El a susţinut că opozantul a încălcat deliberat legea rusă conştient că pedeapsa va fi închisoarea."A pornit de la premisa că dorea să fie reţinut, era conştient de asta", a declarat ferm preşedintele Rusiei.

În ceea ce priveşte declaraţiile liderului de la Casa Albă, acesta le-a precizat jurnaliştilor că a petrecut mult timp discutând despre controlul armelor şi atacuri cibernetice şi că, pe acest ultim subiect, i-a comunicat lui Vladimir Putin că "infrastructura critică ar trebui să fie scoasă din calcul", oferindu-i o lista cu 16 sectoare strategice. Biden a declarat că lista organizaţiilor care nu ar trebui atacate include, printre altele, telecomunicaţiile, sectoarele medical, alimentar şi energetic.

Preşedintele Biden a mai estimat că, în opinia sa, Vladimir Putin este în mod autentic îngrijorat de faptul că este "încercuit" şi de faptul că Washingtonul vrea să "îl dea jos".

Joe Biden a afirmat că ultimul lucru pe care îl doreşte omologul său rus este un război rece şi a dat asigurări că, la rândul său, nu doreşte un nou război rece."Să sperăm că ne vom înţelege, dar în mod clar nu este în interesul nimănui" să există un război rece între SUA şi Rusia, a declarat Biden.

În ceea ce priveşte rezultatul summitului, preşedintele SUA s-a arătat realist, dar şi optimist în acelaşi timp, şi a afirmat că următoarele luni vor servi drept test pentru a vedea dacă conversaţia de miercuri va contribui la apropierea celor două ţări.

"Nu mă aflu aici să vă spun că eu şi preşedintele (Putin) am fost de acord că vom face acele lucruri şi că brusc ele se vor întâmpla, nu spun asta", a avertizat el. El a continuat însă, afirmând: "cred că există perspective autentice de îmbunătăţire semnificativă a relaţiilor dintre cele două ţări, fără ca niciuna să renunţe la niciun singur lucru bazat pe principiile şi valorile sale".

Preşedintele Biden a subliniat că în timpul summitului nu au existat "ameninţări" şi că a fost o discuţie "colocvială": "am vorbit despre lucruri de bază, elemente fundamentale de bază".

A menţionat că i-a comunicat omologul rus posibilitatea colaborării în "domenii de stabilitate strategică".

Una din problemele spinoase despre care au vorbit a fost Ucraina, asupra căreia, potrivit preşedintelui american, au fost de acord să recurgă la diplomaţie pentru a-şi rezolva viziunile diferite, în baza acordului de la Minsk. Cu toate acestea, i-am "comunicat totodată angajamentul neclintit al SUA faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", a precizat Biden.

În probabil cea mai puternică afirmaţie a sa din conferinţa de presă, preşedintele Biden a spus că vor fi consecinţe "devastatoare pentru Rusia" în cazul morţii liderului opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi.

Liderul american a declarat că a ridicat aspecte legate de drepturile omului deoarece ţine de "ADN" ţării sale să facă acest lucru, interesându-se de asemenea şi de soarta cetăţenilor americani închişi în Rusia.

Preşedintele Joe Biden părăsise deja podiumul unde a avut loc conferinţa de presă când s-a întors să corecteze categoric un reporter care l-a întrebat de ce este "încrezător" că Vladimir Putin îşi va schimba comportamentul. Nu sunt "încrezător că îşi va schimba comportamentul", a afirmat Biden.

vineri, 18 iunie 2021252
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Mapamond
4 aug 00:00MapamondAtacul asupra petrolierului Mercer Street - Blinken: „Va fi un răspuns colectiv“ împotriva Iranului

Statele Unite au promis luni un ''răspuns colectiv'' cu aliaţii lor împotriva Iranului după atacul mortal asupra...187

4 aug 00:00MapamondIranul va răspunde ameninţărilor, în contextul tensiunilor generate de atacul asupra petrolierului Mercer Street211
4 aug 00:00MapamondGermania: Afganii care comit infracţiuni trebuie trimişi acasă, declară Laschet126
4 aug 00:00MapamondCoronavirus: Cu o lună întârziere, SUA ating obiectivul de vaccinare fixat de Biden

Statele Unite au atins luni pragul de 70% dintre adulţi primind cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19, cu o...104

4 aug 00:00MapamondPoliţia italiană a arestat presupuşi membri ai mafiei calabreze, suspectaţi că acţionează în sistemul sanitar133
4 aug 00:00MapamondVarianta Delta a coronavirusului se răspândeşte în China. Oraşul Wuhan, din nou afectat de pandemie132
4 aug 00:00MapamondCoronavirus: Rusia raportează 785 de decese într-o singură zi; bilanţul total a depăşit 160.000 de morţi

Rusia a înregistrat 23.508 de contagieri şi 785 de decese de COVID-19 în ultimele 24 de ore, astfel încât bilanţul...149

4 aug 01:55MapamondGuvernul britanic intenţionează să administreze o a treia doză de vaccin anticoronavirus pentru vârstnici110
4 aug 01:53MapamondGermania Autorităţile au interzis trei noi manifestaţii anticoronavirus prevăzute să se desfăşoare la Berlin102
4 aug 00:00MapamondPlanul de lucru al OMS pentru a doua fază a anchetei asupra originilor COVID-19 este politizat, consideră China

Planul de lucru al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru a doua fază a anchetei asupra originilor...102

4 aug 00:00MapamondCoronavirus: Germania va propune administrarea unei doze de rapel începând din septembrie125
4 aug 00:00MapamondCoronavirus: Emiratele Arabe Unite vor administra vaccinul de la Sinopharm minorilor de peste 3 ani113
Vremea
29.3°27.1° - 29.3° miercuri, 4 august 2021
ConstanțaUmiditate: 63%
Vânt: 5.63 m/s
Presiune: 1015 milibari

Loto
6/4953313113546
5/403618229825
joker15422645113
Horoscop
mai mult...SPSportRT
4 aug 00:00SportJocurile Olimpice - Alexandru Mihăiță Novac s-a calificat în finala probei de aruncarea suliței

Atletul român Alexandru Mihăiță Novac a reușit miercuri dimineața să se califice în finala probei olimpice de...106

4 aug 22:26SportLarisa Iordache, prima reacție după retragerea din finala de la bârnă

Gimnasta Larisa Iordache a scris un mesaj, marţi, după retragerea din finala la bârnă, în care afirmă cu durerea...570

4 aug 22:26SportLarisa Iordache s-a retras în finala olimpică de la bârnă, de la Tokyo

Laria Iordache nu va participa la finala olimpică de la bârnă, anunță Comitetul Olimpic și Sportiv Român într-o...577

4 aug 22:27SportAlexandru Chipciu S-A BĂTUT cu un coechipier și a fost EXCLUS din lotul CFR Cluj. Şumudică: Nu pot să accept

Mijlocaşul Alexandru Chipciu (32 de ani) a fost exclus din lotul echipei CFR Cluj şi a fost scos de pe lista UEFA...942

Local
4 aug 23:10LocalHală din incinta FABRICII de MOBILĂ din Constanța, inundată cu FUM

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, marți, 3 august a.c., în Constanța, pe strada...509

4 aug 23:10LocalCoronavirus la Constanța: 43.104 persoane infectate cu SARS-CoV-2

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 43.104 persoane...354

4 aug 23:10LocalCasă ÎN FLĂCĂRI, la Lumina. O femeie de 75 de ani a fost preluată de elicopterul SMURD

584

4 aug 23:09LocalMai mulți TURIŞTI, anul acesta, decât în 2020

Turiştilor străini le place pe litoralul românesc! Numărul turiştilor a crescut în perioada anului 2021 în...257

4 aug 23:10LocalCoronavirus: 696 persoane, verificate de polițiștii constănțeni, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...268

4 aug 11:13LocalSTATISTICĂ! Au EXPLODAT PREȚURILE la ALIMENTE

Prețurile mondiale la alimente au explodat! Vești extrem de proaste vin de la Direcția Județeană de Statistică...394

4 aug 23:11LocalAccident rutier la Viișoara. Un BICICLIST a fost RĂNIT

Cadrele medicale au fost solicitate marți, 3 august a.c., să intervină la Viișoara, acolo unde a avut loc un...479

4 aug 23:11LocalTrecerea de pietoni de pe strada Mircea cel Bătrân va fi desființată

Lucrările vor loc avea în această noapte. Echipele administratorului drumului public vor aplica marcajele care vor...649

4 aug 00:05LocalINCIDENŢA cazurilor de COVID, în CONTINUĂ CREŞTERE la Constanţa

2956

Politică
4 aug 00:00PoliticăMinistrul Mediului, întrebat cât se mai fură din păduri: Este imposibil de spus

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, a declarat că este imposibil de precizat "cât se mai fură...152

4 aug 19:31PoliticăSorin Cîmpeanu l-a DEMIS pe șeful ARACIP. ANI și Parchetul au fost sesizate

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat marţi că au fost găsite "nereguli grave" în urma unui control la...278

4 aug 19:25PoliticăSorin Cîmpeanu: "Toţi elevii şi studenţii se vor întoarce fizic la şcoală pe 13 septembrie"

264

Interviuri
16 iul 00:36InterviuriPSIHOLOG: Bullyingul în școli este urmarea FRUSTRĂRILOR din SUFLETUL unui COPIL! Video

Psihologul Gabriela Bâzâitu, care este și psihoterapeut, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, unde a...1299

24 iul 00:31InterviuriȘEFA DSP, Cristina SCHIPOR, ne spune de ce VIRUSUL Delta este mult mai VIOLENT! Video

Cristina Schipor, directorul DSP Constanța, a făcut față cu brio pandemiei de coronavirus, chiar dacă, la fel ca...2176

19 iul 00:32InterviuriViorel CATARAMĂ: În MAMAIA se mănâncă mai BINE ca la CANNES sau MONACO! Video

11610

26 iun 23:09InterviuriCRISTINA RIZEA, USR: Constanța NU a avut proiecte MATURE pe Sănătate, care să intre în PNNR! Video

Deputatul USR, Cristina Rizea, a fost prezent în studioul Replica, unde, în cadrul unui interviu, a vorbit despre...1506

25 iun 23:17InterviuriSeptimiu BOURCEANU, despre PSD Constanța: NU pot să-i contrazic că au fost INCOMPETENȚI! Video

Preşedintele Organizaţiei municipale a PNL Constanţa, senatorul Septimiu Bourceanu, a venit în studioul Replica,...2270

25 iun 23:14InterviuriPetre ENCIU, USR: Dacă problemele din Coaliție nu se rezolvă, IEȘIM de la guvernarea LOCALĂ!

2746

Monden
4 aug 00:00MondenPrimul film din 'La casa de papel Partea 5' va fi difuzat de Netflix pe 3 septembrie

„La casa de papel Partea 5” va fi lansat de Netflix în două părţi: volumul 1, pe 3 septembrie, iar volumul 2, pe...148

4 aug 00:00MondenFilmările la thrillerul 'Emancipation', cu Will Smith în distribuție, întrerupte după apariţia unor cazuri de Covid-19

Filmările la viitorul film cu Will Smith, „Emancipation”, despre fuga unui fost sclav afro-american, au fost...122

4 aug 02:20MondenAriana Grande va susţine un concert virtual în jocul video „Fortnite“

105

4 aug 00:00MondenCoronavirus: Solistul trupei Lordi, care a câştigat Eurovision 2006, vaccinat în timp ce purta un costum de monstru

Mr. Lordi, solistul trupei hard-rock finlandeze Lordi, a purtat celebrul său costum de scenă - cel al unui monstru -...129

4 aug 00:00MondenProducţia Disney „Jungle Cruise“ debutează pe primul loc în box-office-ul nord-american

Filmul de aventuri cu tente nostalgice ''Jungle Cruise'', prezentat în premieră pe marile ecrane din America de Nord...97

4 aug 00:00MondenPe Broadway, vaccinarea anti-COVID-19 şi măştile sanitare devin obligatorii la deschiderea viitoarei stagiuni

103

Mapamond
Sănătate
4 aug 00:00SănătateBăuturi detoxifiante care te ajută să scapi de grăsimea de pe abdomen

Fața și abdomenul sunt primele zone în care se vede când punem câteva kilograme în plus și nu avem o dietă...201

4 aug 00:00SănătateRozaceea – cauze, manifestări şi metode de tratament

Începutul perioadei însorite din decursul unui an poate semnifica şi debutul sau agravarea leziunilor de rozacee la o...133

4 aug 00:00SănătateEste crema de plajă sigur de utilizat?

103

4 aug 00:00Sănătate5 tipuri de mușcături de insecte pe care nu trebuie să le ignori

Orice mică umflătură sau pată roșie pe piele trebuie urmărită timp de câteva zile după apariție. În cazul...154

4 aug 00:00SănătateTop 10 alimente care îți protejează inima

Legumele și fructele proaspete, oleaginoasele, peștele gras și uleiurile sănătoase (precum uleiul de măsline,...163

4 aug 00:00SănătateSemințe de susan: nutriție, beneficii și contraindicații

Semințele de susan oferă multe beneficii pentru sănătate. Poți folosi aceste seminţe delicioase pentru a crește...119

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT