rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 22 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Sunt aditivii alimentari artificiali nocivi pentru sănătate?

Aditivii alimentari artificiali pot fi controversați, dar nu sunt atât de nocivi pe cât pot părea. Iată tot ce trebuie să știi despre aditivii alimentari artificiali, inclusiv siguranța, utilizările și riscurile potențiale pentru sănătate, precum și sfaturi utile pentru a reduce consumul, scrie doc.ro

După cum sugerează și numele lor, aditivii alimentari artificiali sunt ingrediente sintetice adăugate la alimente pentru intensificarea culorii sau aromei, pentru a le prelungi durata de valabilitate sau pentru a o îmbunătăți.

Food and Drug Administration (FDA) se asigură că toți aditivii alimentari de pe piață sunt siguri pentru utilizare. Totuși, te poți întreba dacă este mai bine să limitezi consumul acestor ingrediente.

Ce sunt aditivii alimentari artificiali?

Aditivii alimentari artificiali sunt ingrediente sintetice, ceea ce înseamnă că nu sunt derivați în mod natural, adăugați la alimente pentru a le îmbunătăți aspectul, textura, gustul și prospețimea.

Tipuri de aditivi alimentari

FDA utilizează următoarele două categorii de aditivi alimentari:

Direcți - adăugați pentru un scop specific, cum ar fi textura, dospirea, omogenitatea sau culoarea. De exemplu, aspartamul este un îndulcitor artificial folosit pentru îmbunătățirea gustului băuturilor răcoritoare și a alimentelor cu conținut scăzut de calorii sau fără zahăr.

Indirecți - pot deveni parte a alimentelor în cantități mici din cauza ambalării, depozitării sau altor practici de manipulare. În acest caz, producătorii trebuie să se asigure că toate materialele de ambalare sunt sigure pentru utilizare.

În cea mai mare parte, aditivii alimentari direcți sunt preocuparea consumatorilor. Ei pot fi clasificați în continuare în următoarele două categorii:

Naturali. Aditivii naturali provin dintr-o sursă naturală de hrană. De exemplu, sfecla roșie este folosită pentru a produce coloranți alimentari roșii naturali, în timp ce soia și porumbul sunt folosite pentru a produce lecitină - un tip de emulgator - pentru a lega ingredientele.

Artificiali. Aditivii artificiali nu sunt derivați din natură. De exemplu, majoritatea extractelor de vanilie sunt fabricate din vanilină, care este produsă într-un laborator.

Atât aditivii alimentari naturali, cât și cei artificiali trebuie să îndeplinească liniile directoare stricte de reglementare și siguranță pentru a fi aprobați pentru utilizare în alimente.

Tipuri de alimente în care se găsesc frecvent

Aditivii alimentari artificiali se găsesc în multe alimente populare, cum ar fi iaurturile, pâinea, sosurile pentru salate, băuturile răcoritoare, produsele coapte, chipsurile, batoanele cu proteine și alte alimente procesate.

De fapt, multe alimente de pe rafturile magazinelor alimentare conțin aditivi alimentari naturali sau artificiali sub o anumită formă. Unele alimente pot conține emulgatori, în timp ce altele pot conține îndulcitori sau coloranți alimentari.

Cu excepția cazului în care un aliment este complet neprelucrat, cum ar fi un măr, citește eticheta dacă ești îngrijorat de aditivii alimentari.

De ce sunt adăugați în alimente

Multe produse alimentare conțin emulgatori, stabilizatori sau agenți de îngroșare pentru a îmbunătăți calitatea produsului. Acești aditivi ajută la legarea ingredientelor, cum ar fi uleiul și apa, pentru a produce o textură și un aspect mai uniform.

Un aliment poate avea, de asemenea, aditivi artificiali pentru a-și îmbunătăți compoziția nutrițională. De exemplu, acidul ascorbic sintetic (vitamina C) și acidul folic (o formă sintetică de folat) sunt adăugate în mod obișnuit la alimente, deoarece sunt mai stabile decât omologii lor naturali.

Efectele potențiale ale consumului de ingrediente artificiale

În ciuda protocoalelor stricte de siguranță aplicate aditivilor alimentari artificiali, consumatorii se pot îngrijora de efectele pe termen lung ale acestor ingrediente asupra sănătății.

Sănătatea intestinelor

Până în prezent, există puține dovezi că aditivii alimentari artificiali aprobați pentru a fi folosiți de FDA afectează sănătatea intestinului sau digestia.

Acestea fiind spuse, tulburările intestinale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, boala Crohn și disbioza intestinală, asociate cu consumul alimentelor foarte procesate, i-a determinat pe mulți să se întrebe dacă există o legătură între sănătatea intestinului și alimentele cu aditivi artificiali.

Unele cercetări preliminare efectuate la șoareci sugerează că consumul de îndulcitori artificiali poate reduce diversitatea bacteriilor intestinale și poate duce teoretic la probleme digestive - deși nici o cercetare nu leagă în mod direct aditivii alimentari artificiali de afectarea sănătății intestinale la om. Reține că microbiomul uman diferă foarte mult de cel al animalelor, ceea ce poate duce la diferențe în modul în care sunt metabolizați îndulcitorii artificiali.

Dacă crezi că ai putea fi sensibil la anumiți aditivi alimentari, cel mai bine este să consulți un profesionist din domeniul sănătății, specializat în tulburări digestive.

Creșterea în greutate

Îndulcitorii artificiali sunt aditivi alimentari populari, dar în timp ce unii îi folosesc ca soluție la diete pentru slăbire, alții cred că pot face mai mult rău decât bine.

Cunoscuți și sub numele de îndulcitori non-nutritivi, îndulcitorii artificiali conțin zero calorii, dar adaugă dulceață alimentelor și băuturilor. Cei mai populari sunt aspartam, acesulfam K, zaharină și sucraloză.

Deși conțin zero calorii, se pare că îndulcitorii artificiali pot contribui la creșterea în greutate prin modificarea microbiomului intestinal, ducând la modificări ale metabolismului și dereglării hormonilor.

Cu toate acestea, majoritatea îndulcitorilor artificiali nu ajung în intestinul inferior unde există microbiomul intestinal. Prin urmare, este puțin probabil ca îndulcitorii artificiali să schimbe microbiomul intestinal și niciun studiu nu a arătat că îndulcitorii artificiali determină creșterea în greutate.

În multe cazuri, alți factori care pot produce confuzie (de exemplu, aportul alimentar total, istoricul dietelor și activitatea fizică) pot influența creșterea în greutate sau slăbirea.

Cancer

Unii aditivi alimentari artificiali pot fi asociați cu un risc mai mare de anumite tipuri de cancer.

În special, o dietă bogată în nitriți și nitrați, care se găsesc frecvent în carnea procesată, a fost legată de un risc crescut de cancer colorectal.

În 2015, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat carnea procesată ca fiind cancerigenă pentru oameni din cauza cercetărilor care arată o relație între consumul de carne procesată și riscul de cancer colorectal.

Bisfenolul A (BPA), un aditiv care se găsește în mod obișnuit în ambalajul alimentelor, a fost, de asemenea, legat de un risc crescut de cancer și perturbări endocrine. Deși acum este interzis în produsele pentru copii, acesta poate fi găsit în unele sticle de apă, cutii și alte ambalaje.

Cercetări limitate conectează direct alți aditivi alimentari la un risc crescut de cancer. Cu toate acestea, o dietă foarte procesată este asociată cu un risc mai mare de cancer în general, deși nu este clar dacă aditivii alimentari joacă un rol în acest sens.

Cele mai eficiente strategii pentru reducerea riscului de cancer includ evitarea fumatului, limitarea consumului de alcool, menținerea unei greutăți corporale sănătoase, menținerea unui stil de viață activ și adoptarea unei diete hrănitoare bogate în fibre, fructe și legume.

Sănătatea copiilor

Unii consumatori se întreabă dacă anumiți aditivi alimentari artificiali, cum ar fi coloranții alimentari, duc la hiperactivitate, tulburare de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) sau autism la copii.

Coloranții și aromele alimentare artificiale sunt folosite pentru a spori aspectul și gustul multor produse alimentare, în special cele destinate copiilor. Deși există opțiuni naturale, culorile și aromele artificiale sunt de obicei utilizate datorită cantității mici necesare și costului redus.

Deși multe grupuri și diete, cum ar fi dieta Feingold, susțin că aditivii alimentari artificiali provoacă probleme de comportament sau tulburări de neurodezvoltare la copii, puține cercetări susțin acest lucru.

Ar trebui să limitezi ingredientele artificiale?

Pentru majoritatea oamenilor, este aproape imposibil să se evite complet ingredientele artificiale, deoarece majoritatea produselor alimentare le conțin. Din fericire, nu trebuie să le eviți complet pentru a trăi un stil de viață sănătos.

Majoritatea aditivilor alimentari artificiali nu sunt dăunători sănătății umane, iar cei care prezintă riscuri pentru sănătate sunt interziși sau limitați de FDA.

În loc să încerci să elimini complet aditivii alimentari artificiali din dietă, axează-te pe consumul unei diete cu alimente întregi, minim procesate, care va reduce în mod natural aportul.

Dacă simți că anumiți aditivi alimentari artificiali îți provoacă efecte secundare nedorite, discută acest lucru cu un profesionist din domeniul sănătății. Aceștia pot recomanda reducerea sau eliminarea anumitor ingrediente.

Sfaturi pentru reducerea aportului de aditivi

Dacă vrei să reduci aportul de aditivi alimentari artificiali, iată câteva sfaturi utile:

Citește eticheta. Conform legii, producătorii de alimente sunt obligați să enumere toți aditivii alimentari direcți (naturali și artificiali).

Fii conștient de nume și termeni. Unii aditivi alimentari au mai multe denumiri. De exemplu, Splenda este numele de marcă pentru sucraloză, un îndulcitor artificial.

Mănâncă alimente întregi, minim procesate. Cel mai bun mod de a reduce aportul este să mănânci alimente întregi, cum ar fi fructe, legume, nuci, semințe și carne slabă.

Bea apă. Alegerea apei este o modalitate ușoară de a reduce aportul de îndulcitori artificiali care se găsesc frecvent în băuturi răcoritoare, băuturi energizante și alte băuturi.

Evită o abordare de tipul ”totul sau nimic”. Eliminarea completă a aditivilor alimentari artificiali este dificilă și poate să nu fie durabilă. În schimb, modificările mici din dietă te pot ajuta să îți reduci aportul într-un mod mai ușor de gestionat.

miercuri, 29 septembrie 2021270
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
GANDUL.RO
Ultima oră! A murit Gelu Tofan
Comentarii
mai mult...Sănătate
22 oct 23:08SănătateOctavian Jurma: "Declararea Stării de urgență este singura noastră șansă"

"Declararea stării de urgenţă este singura noastră şansă, altfel vom căra morţii în camioane. Am ajuns în...454

22 oct 00:00SănătateTromboza venoasă profundă ar putea fi tratată printr-o tehnică imagistică192
22 oct 00:00Sănătate7 lucruri pe care trebuie să le știi despre bolile cu transmitere sexuală208
22 oct 00:00SănătateDr. Mihai Craiu: "Nu vă mai tratați, singuri, acasă, după reţete «faimoase»".

Medicul Mihai Craiu avertizează că pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2, care aleg să se trateze singuri acasă, după...213

22 oct 00:00SănătateUn tânăr cu transplant de măduvă osoasă, primul pacient cu COVID-19 căruia i s-au administrat anticorpi monoclonali191
22 oct 00:00SănătateChirurgii din SUA au transplantat pentru prima dată un rinichi de porc la un om169
22 oct 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii a repartizat Direcţiilor de sănătate publică 4.175 de flacoane de Tocilizumab

Ministerul Sănătăţii a anunţat că a repartizat, miercuri, 4.175 de flacoane de Tocilizumab de diferite volume la...163

22 oct 23:08SănătateValeriu Gheorghiţă: Vaccinarea reduce de cel puţin 20 de ori riscul de deces257
22 oct 23:09SănătateValeriu Gheorghiță, despre criza COVID: Sistemul medical nu e deloc lipsit de vină316
22 oct 23:09SănătateMinistrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, cere medici şi medicamente de la Uniunea Europeană

Ministerul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a cerut ajutorul Uniunii Europene, după dezastrul din spitalele...270

22 oct 23:10SănătateCseke Attila: Încă nu am ajuns în vârful valului patru al pandemiei276
22 oct 23:11SănătateMarea Britanie a descoperit o nouă mutație a variantei Delta: caz identificat și la un copil362
Vremea
15.4°15.4° - 17° vineri, 22 octombrie 2021
ConstanțaUmiditate: 62%
Vânt: 2.09 m/s
Presiune: 1017 milibari

Loto
6/49252124482
5/40392012342436
joker21918273920
Horoscop
mai mult...SPSportRT
22 oct 23:59SportArsenal Londra a transferat un COPIL de doar patru ani. VIDEO

Clubul de fotbal Arsenal a achiziţionat un preşcolar de patru ani, Zayn Ali Salman, el devenind cel mai tânăr...454

22 oct 23:54SportTenis: Simona Halep s-a calificat în sferturi la Moscova

Jucătoarea română de tenis Simona Halep s-a calificat, joi, în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la...451

22 oct 23:52SportTenis: Irina Begu s-a calificat în sferturile turneului de la Tenerife

Jucătoarea română de tenis Irina Begu s-a calificat, joi, în sferturile de finală ale turneului WTA 250 de la...283

22 oct 23:54SportFocar de COVID-19 la FCSB: 'Avem 11 jucători valizi, cu 2 portari'

Managerul general al FCSB, Mihai Stoica, a notat, joi, într-un mesaj postat în social media, că echipa bucureşteană...422

Local
22 oct 23:58LocalCoronavirus: Peste 4.000 de noi vaccinări, la Constanța, în ultimele 24 de ore

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 58.697 de persoane...634

22 oct 23:58LocalCOVID-19: 25 NOI DECESE, la Constanța

Până joi, 21 octombrie a.c., 43.487 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la nivel...1001

22 oct 23:58LocalAccident rutier în zona Gării

960

22 oct 13:03LocalUnul dintre ȘEFII GRUPĂRII ‘CHEI POTRIVITE’ s-a ales cu o pedeapsă mai mică!

Adrian Nicolae Matei este unul dintre membrii fondatori ai grupării care acționa prin metoda chei potrivite. Condamnat...720

22 oct 13:39LocalCONSTANȚA va avea DOUĂ NOI CREȘE, cu sprijin de la CNI

Consilierii locali municipali au fost convocați în ședință extraordinară pentru a vota predarea a două terenuri...962

22 oct 23:58LocalCoronavirus: 2.417 persoane, verificate de polițiștii constănțeni, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...305

22 oct 15:28LocalPARCUL de la GARĂ va fi REAMENAJAT!

Vești bune pentru constănțeni! Zona Parcului Gării intră în atenția Primăriei Constanța. În acest sens,...1186

22 oct 23:59LocalCei doi INSPECTORI ANAF, puși de DNA sub CONTROL JUDICIAR!

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în...2433

22 oct 23:59LocalCârjaliu semnalează diferenţele dintre numărul de persoane infectate aflat pe site-ul DSP şi cel comunicat către Primăria Agigea

732

Politică
22 oct 00:00PoliticăCioloş: Nu suntem confortabili cu un premier militar în rezervă

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, consideră că desemnarea unui fost militar ca premier este un semnal ''foarte...260

22 oct 23:14PoliticăCiolacu: Am luat decizia în cadrul BPN să ne vedem cu prim-ministrul desemnat

PSD a decis, în cadrul Biroului Permanent Naţional, să aibă o întâlnire cu prim-ministrul desemnat, Nicolae...379

22 oct 23:15PoliticăCiucă: Chem toţi actorii politici responsabili să ne sprijine pentru a depăşi criza medicală şi economică

228

22 oct 23:15PoliticăDacian Cioloș: 'Am putea avea rapid un guvern, însă decizia e la PNL'

Președintele USR, Dacian Cioloș, a vorbit, joi, după ce Nicolae Ciucă a fost desemnat pentru a forma guvernul,...236

22 oct 23:16PoliticăKelemen, despre varianta Ciucă: „E o problemă”

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, după consultările de la Cotroceni, că înțelege nominalizarea de...798

22 oct 23:16PoliticăFlorin Cîțu vrea șefia Senatului, după ce partidul a decis să îl propună premier pe Nicolae Ciucă

797

Interviuri
16 oct 00:08InterviuriDr. Constantin DINA: VACCINUL pe bază de ARN Mesager oferă cea mai mare PROTECȚIE! Video

Medicul Constantin Dina, consilierul personal al președintelui Comisiei de Sănătate din cadrul Camerei Deputaţilor,...7298

16 oct 00:08InterviuriBOURCEANU, PNL: Am avut un primar Mazăre care se ocupa de Mamaia și un Făgădău care se BARICADA în BIROU! VIDEO

Septimiu Bourceanu, senator și președintele Organizației Municipale a PNL Constanța, este dezamăgit de ceea ce se...2662

8 oct 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Constanța va intra în CARANTINĂ de NOAPTE deocamdată, nu în LOCKDOWN! Video

8483

7 oct 00:07InterviuriLucian LUNGOCI, un posibil CANDIDAT la Primăria Constanța. VIDEO

Moțiunea de cenzură depusă de PSD, pentru dărâmarea Guvernului Cîțu a trecut, așa că premierul și miniștrii...2044

24 sep 23:56InterviuriCÎRJALIU: Ciobanu a CUMPĂRAT un SUV cu 3.000 de lei și l-a vândut cu 65.000 de lei! Video

Primarul din Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, a fost prezent în studioul Replica, unde a discutat, în cadrul unui...4511

22 sep 00:03InterviuriDETALII INTERESANTE din CARIERA PROCURORULUI CRIMINALIST Zafer SADÎC! Video

4278

Monden
22 oct 00:00MondenFata cea mare a Angelinei Jolie, pentru prima oară îmbrăcată în rochie!

Fata-băiat a Angelinei Jolie a apărut pe pentru prima oară îmbrăcată în rochie. Până acum, Shiloh a fost...348

22 oct 00:00MondenTori Spelling, criză de nervi în plină stradă. Ce a păţit actriţa

Tori Spelling trece prin momente grele şi tensionate, aşa cum a fost văzută şi într-un material de tip paparazzi...311

22 oct 00:00MondenPriscilla Presley a avut o aventură cu Richard Gere. Povestea plină de detalii picante

286

22 oct 00:00MondenHalle Berry, strălucitoare la Gala Elle, în Los Angeles. Cele mai îndrăznețe ținute de la eveniment

Gala Elle a strâns și în acest an o mulțime de dive „sub acelaș acoperiș”. Printre cele mai strălucitoare...202

22 oct 00:00MondenJonathan Akeroyd părăseşte casa de modă Versace şi devine noul CEO al brandului Burberry

Brandul de lux Burberry l-a desemnat în funcţia de CEO pe Jonathan Akeroyd, fostul director al casei de modă Versace,...162

22 oct 00:00MondenMeryl Streep va juca într-un serial de televiziune despre criza climatică

135

Mapamond
22 oct 00:00MapamondCoronavirus: Polonia se confruntă cu o 'explozie' de cazuri, atenţionează ministrul sănătăţii

Ministrul polonez al sănătăţii a avertizat miercuri asupra unei ''explozii deosebite'' de cazuri de coronavirus în...198

22 oct 00:05MapamondLituania: Site-urile de informaţii blochează comentariile publice despre COVID-19

Cele mai mari portaluri lituaniene de informaţii au anunţat miercuri că suprimă comentariile publice la articolele...449

22 oct 00:09MapamondNATO va căuta dialogul cu Rusia în pofida scandalului de spionaj

152

22 oct 00:00MapamondSUA autorizează injecţia cu un vaccin diferit pentru doza de rapel anti-COVID-19

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA a autorizat miercuri utilizarea pentru doza de rapel a unui...217

22 oct 00:00MapamondLituania: Până la 7.000 de migranţi aşteaptă să intre ilegal în UE venind din Belarus

Un număr cuprins între 6.000 şi 7.000 de migranţi proveniţi din Irak, Siria şi alte ţări ar putea fi în...161

22 oct 01:08MapamondCoronavirus: Record de vaccinări anti-COVID după un număr mare de decese în Ucraina

Ucraina a anunţat miercuri că a înregistrat un record de vaccinări anti-COVID în 24 de ore, după ce cu o zi...143

22 oct 01:01MapamondPatru israelieni sunt acuzaţi că au păcălit milioane de germani

Poliţia din Israel a arestat, la solicitarea autorităţilor germane, patru cetăţeni israelieni acuzaţi că au...239

22 oct 00:10MapamondItalia: Berlusconi achitat într-o parte a dosarului legat de petrecerile "bunga-bunga"

Fostul premier şi om de afaceri italian Silvio Berlusconi a fost achitat joi de un tribunal din Siena (centru-vest)...399

22 oct 00:12MapamondTurcia, plasată sub supraveghere de către GAFI; Ankara califică decizia ca fiind „nedreaptă“

342

Sănătate
22 oct 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii a repartizat Direcţiilor de sănătate publică 4.175 de flacoane de Tocilizumab

Ministerul Sănătăţii a anunţat că a repartizat, miercuri, 4.175 de flacoane de Tocilizumab de diferite volume la...163

22 oct 23:08SănătateValeriu Gheorghiţă: Vaccinarea reduce de cel puţin 20 de ori riscul de deces

Vaccinarea cu schema completă reduce de cel puţin 20 de ori riscul de deces, a declarat, miercuri, preşedintele...257

22 oct 23:09SănătateValeriu Gheorghiță, despre criza COVID: Sistemul medical nu e deloc lipsit de vină

316

22 oct 23:09SănătateMinistrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, cere medici şi medicamente de la Uniunea Europeană

Ministerul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a cerut ajutorul Uniunii Europene, după dezastrul din spitalele...270

22 oct 23:10SănătateCseke Attila: Încă nu am ajuns în vârful valului patru al pandemiei

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, afirmă că România nu a ajuns încă în vârful valului pandemiei...276

22 oct 23:11SănătateMarea Britanie a descoperit o nouă mutație a variantei Delta: caz identificat și la un copil

362

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT