REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.5° Constanța Dum., 1 Oct. 2023
Anul XX Nr. 6503
26.5° Constanța Duminică, 1 Octombrie 2023 Anul XX Nr. 6503

Sunt agenții economici de pe litoral agasați de autorități? Ce spune Corina Ivanciuc, șef DSVSA Constanța?! Video

Sunt agenții economici de pe litoral agasați de autorități? Ce spune Corina Ivanciuc, șef DSVSA Constanța?! Video

Mirela PASCAL, Ana Maria LIPAN 3 august 2023 | 00:00 1891

Inspectorii de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța au o vară incendiară! Controalele la operatorii economici s-au intensificat și, pentru că sunt atât de multe, au fost detașați pe litorali inspectori din țară, pentru a veni în sprijinul colegilor din Constanța. În cadrul unui interviu acordat ziarului Replica, Corina Ivanciuc, Director Executiv Adjunct al DSVSA Constanța, a oferit mai multe detalii cu privire la controalele efectuate în această perioadă solicitantă, dar a dezbătut și alte subiecte de interes, precum focarele de pestă porcină izbucnite în județul Constanța. 

Sunt agentii economici de pe litoral agasati de autoritati? Ce spune Corina Ivanciuc, sef DSVSA Constanta?! Video

În debutul interviul, șefa DSV a vorbit despre Comandamentul litoral, care a început în iunie și va continua până la începutul lunii septembrie. „Comandamentul a fost instituit la sfârșitul lunii iunie. De atunci lucrăm încontinuu, putem spune chiar zi de zi, în fiecare zi a săptămânii, atât cu echipele DSVSA Constanța, cât și cu colegii detașați din țară, care ne sunt de un real ajutor. Comandamentul sezon estival 2023 s-a constituit prin ordin al președintelui ANSVSA. Este un grup de lucru. Acționăm pe 6 locații, începând cu Vama Veche și terminând cu plajele de la Corbu. Verificăm și consiliem operatorii economici din unitățile de alimentație publică, din unitățile de vânzare cu amănuntul. Cele șase locații sunt deservite de unul sau mai multe echipe, în funcție de numărul de unități, de cartografia și specificul zonei respective“, a declarat Corina Ivanciuc.

Sunt agentii economici de pe litoral agasati de autoritati? Ce spune Corina Ivanciuc, sef DSVSA Constanta?! Video

Directorul adjunct a precizat că sunt și controale comune cu celelalte instituții de control abilitate. Avem și controale comune. Colaborăm foarte bine cu instituțiile partenere, cu DSP Constanța, cu IPJ-ul, cu Jandarmeria. Avem o colaborare interinstituțională excelentă aș putea spune. Absolut și cu Protecția Consumatorului. Răspundem la adrese, ne dăm concursul dacă este nevoie. Toți lucrăm în sprijinul cetățeanului, deci nu există diferențe de opinie. Ca să ne înțelegeți modul de operare, în primul rând, când se efectuează controale oficiale, se realizează o analiză temeinică înainte. Avem catagrafia zonei respective. Știm ce unități permanente avem, ce unități temporare și ce unități se înregistrează între timp. De exemplu, Năvodari-ul îl considerăm o zonă stabilă, ca Mamaia Nord și Mamaia Centru. Sunt zone cu unități tradiționale, cu caracter permanent, deci acei oameni au beneficiat an de an de consilierea și sprijinul nostru. Sunt și zone precum Costinești și zona Mangalia cu stațiunile, unde sunt foarte multe unități cu caracter temporar. Oamenii vin, se înregistrează la noi în anul acela, depun dosarul, sunt evaluați, primesc document de înregistrare dacă îndeplinesc condițiile corespunzătoare, dar domnii respectivi nu au aceeași experiență în alimentație publică sau vânzare cu amănuntul, cum au ceilalți cu activitate permanentă. De aceea controalele și echipele sunt mai numeroase pe cele două zone, Costinești și Mangalia, spre deosebire de celelalte zone. Tot timpul intensificăm controalele pe acele zone, pentru a ne asigura că climatul de siguranță alimentară este stabil și se menține constant.", a continuat aceasta. 

Sunt agentii economici de pe litoral agasati de autoritati? Ce spune Corina Ivanciuc, sef DSVSA Constanta?! Video

Cât despre sancțiunile care s-au aplicat până acum și tipul lor, Ivanciuc a explicat că: „Au existat o suspiciune la Costinești. Am fost la o pensiune. Putem spune că am colaborat extraordinar de bine cu colegii de la DSP Constanța. Din fericire pentru noi, acea suspiciune nu s-a confirmat. A fost un caz izolat, dar unitatea nu era înregistrată sanitar-veterinar. Dacă ar fi fost înregistrată, noi speram să nu se întâmple așa ceva. Beneficiind de consiliere și control oficial, în mod oficial nu ar trebui să se întâmple așa ceva. Este obligativitatea agentului economic să își depună un dosar la DSVSA și să se înregistreze sanitar-veterinar, conform ordinului 118/2008. Trebuie să vină cu schița unității, cu documentele pe care le deține și să completeze o cerere în care să ne povestească despre ce activități vrea să întreprindă. Acel dosar ajunge apoi la colegul medic oficial de pe zonă, care verifică unitatea și poate să îi spună dacă poate să fie restaurant, pizzerie. De aceea, un punct important în controlul nostru este verificarea documentului de înregistrare sanitar veterinară a obiectivului, cu ceea ce desfășoară agentul economic la momentul respectiv. Se poate autoriza pentru fast-food și să-i găsim făcând ciorbă. Au fost și asemenea situații (n.red. restaurante închise în urma controalelor). Avem 11 interziceri de activitate și 5 suspendări temporare de activitate. Interzicerile de activitate la noi sunt cu ridicarea documentului de înregistrare sanitar-veterinară, agentul economic urmând să reia întreaga procedură, inclusiv la Oficiul Comerțului. Se anunță și instituțiile abilitate în acest sens. Pot fi două situații diferite. De exemplu, să ajungem cu echipa de control la respectivul agent economic, să nu corespundă structural și funcțional. Adică agentul să fi făcut modificări pe spații, care nu sunt incluse în schița depusă inițial la DSVSA Constanța. Sau există și cazul în care unitatea nu își poate desfășura în condiții de siguranță alimentară activitatea. Au fost restaurante închise pe întreg litoralul, și în Mamaia și în Costinești, Corbu. Nu știu să își fi depus documentația. Suspendarea de activitate are un alt regim. I se oferă agentului economic șansa să își remedieze problemele. Dacă sunt lucruri care se pot rezolva, i se oferă, de comun acord cu dumnealui, un termen de remediere. În acea perioadă nu funcționează. Au fost și agenți economici extrem de conștiincioși, care în 24 de ore și-au remediat problema, indiferent dacă aveau termen de o săptămână. Au făcut cerere de redeschidere, echipa s-a dus și a sesizat că ei corespund și au reluat activitatea. Scopul nostru nu este să îi închidem sau să îi obstrucționăm în vreun fel, ci să asigurăm climat de siguranță alimentară și să sprijinim agenții economici. Principalul scop este de a consilia."

Agenții economici se simt agasați

În cadrul interviului s-a atins și subiectul nemulțumirilor agenților economici, care susțin că numărul controalelor este unul exagerat de mare și că aceste verificări le cauzează de multe ori probleme în afaceri. Cu această ocazie, Corina Ivanciu a reiterat că principalul scop al DSVSA și al altor instituții abilitate este de a consilia operatorii, întregul proces de verificare fiind bazat pe o relație de colaborare. 

„Nu dorim să le stânjenim activitatea, dar nici nu o pot desfășura în afara cadrului legal. Din punctul meu de vedere nu sunt (n. red. controale multe). Controlul unităților se face în baza unor analize. Avem anumite grafice și urmărim anumiți parametri. În mod normal, o echipă trebuie să parcurgă toată catografia pentru o anumită zonă, de la primul beach-bar la ultimul restaurant. Prioritate o au taberele de copii și hotelurile cu capacitate mare. Nu consider că DSVSA Constanța pune presiune pe agenții economici. Nu suntem indulgenți. Noi urmăm o strategie și un plan. De exemplu, dacă observăm că într-o zonă s-au înregistrat foarte multe unități în ultima vreme și avem o singură echipă de control, vom adăuga o echipă secundară, pe un termen redus, până se încheie verificarea tuturor unităților. Comandamentul se încheie pe 3 septembrie.", a precizat Corina Ivanciuc, Director Executiv Adjunct al DSVSA Constanța. 

Sunt agentii economici de pe litoral agasati de autoritati? Ce spune Corina Ivanciuc, sef DSVSA Constanta?! Video

Focare de pestă porcină în județul Constanța

Directorul executiv adjunct a oferit informații cu privire la o altă temă de interes, anume izbucnirea mai multor focare de pestă porcină în Județul Constanța, iar în încheiere a dezvăluit câteva detalii despre proiectele pe care instituția și-a propus să se demareze. 

„Din nefericire, în ciuda tuturor avertismentelor transmise, campaniilor de informare, atât la primării prin postere și adrese, acum avem 11 focare. Toate gestionate. Trei au fost la Topalu. Am mai avut la Capidava, Dunărea, Seimeni, Ciobanu. Ultimul a fost la Năvodari. Din fericire, nicio fermă comercială nu a fost afectată. Au fost doar gospodării ale populației, iar soluția de ucidere preventivă a fost excepțională. S-a luat la Topalu cu acordul Instituției Prefectului Județului Constanța. Ne dorim să putem evita, ținând cont că este o boală virală, care nu are tratament. Măsurile de prevenire sunt în mâna gospodarilor. Trebuie să se limiteze mișcarea porcilor, să existe un control asupra lor, să se respecte regulile de bio-securitate, să aibă propriul padoc, să nu intre în contact cu alte animale. Crescătorii de animale sunt despăgubiți. Dacă porcii sunt uciși, gospodarii sunt despăgubiți în proporție de 100%. Nimeni nu își dorește să aibă echipe la ucis. În viitorul apropiat, proiectul nostru de suflet este dotarea în permanență a laboratorului DSVSA Constanța, mai ales pe partea de detecție a pesticidelor în legume și fructe, ținând cont că Portul Constanța este un punct important de intrare în țara noastră, atât a fructelor, cât și legumelor din țări terțe.", a spus Corina Ivanciuc în finalul interviului. 

Mai multe, în materialul video de mai jos:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
14113451724
5/49
1610388237
joker
11339203516