REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Sunt imaginile surprinse de camerele auto probe în dosare? Iată ce spun poliţiştii rutieri!

Sunt imaginile surprinse de camerele auto probe în dosare? Iată ce spun poliţiştii rutieri!

Replica API 24 iunie 2016 | 00:09 5610

Atenţe, constănţeni!

Atenţe, constănţeni!

Sursa foto: go4it.ro

Dubiile participanţilor la trafic în ceea ce priveşte imaginile surprinse de camerele video auto, dacă sunt sau nu folositoare, există la malul mării. Şoferii se întreabă dacă aceste gadgeturi pot fi omologate sau dacă imaginile pot fi probe în dosare. Poliţiştii rutieri constănţeni au explicat situaţia, precizând că sunt foarte folositoare, însă numai când sunt probe secundare, ci nu principale. Cât despre omologare… nu există aşa ceva.

Şoferii constănţeni s-au lansat în discuţii pe Facebook, pe grupul “Şoferi model vs Pericole în trafic”, subiectul fiind camerele video montate pe autoturisme. Mai exact, totul a pornit de la o persoană care a întrebat unde poate să omologheze un astfel de gadget. Părerile nu au întârziat să apară, conducătorii auto precizând că nu se pot omologa şi, în plus, imaginile surprinse nu se constituie probe în caz de vreun incident nefericit. De cealaltă parte, oamenii au susţinut că sunt folositoare şi că, în multe cazuri, sunt luate în considerare.

„Din câte am înţeles, există camere auto omologate de Poliţie… Înregistrările de pe ele sunt recunoscute că şi probe în cazul unor probleme în trafic sau chiar reclamaţii”, a scris Mirela B. pe grupul mai sus menţionat.

„Sunt omologate doar camerele de pe maşinile MAI. Ce avem noi nu pot fi omologate. Nici o instanţă nu va admite ca probă o filmare cu alte aparate decât cele ale Poliţiei, dar sunt obligaţi să ţină cont de înregistrare”, a răspuns Gabriel.

Un strop de adevăr există în toate aceste opinii, însă adevărul este cu totul altul. Înainte de toate, trebuie precizat că aceste camere video nu se omologhează.

„Orice contravenţie se constată ori direct de către poliţişti, ori prin intermediul unor mijloace tehnice certificate şi omologate ale Poliţiei, cum ar fi aparatul radar sau etilotestul. Dacă o persoană implicată într-un accident rutier vine la Poliţie, omul legii constată urmările producerii accidentului, adică avariile! În plus, dacă doreşte, poate să se uite şi pe imaginile suprinse de camera auto. Dacă are o nelămurire, un dubiu, se poate uita pe imagini. Cu sau fără imagini, el tot va trebui să cerceteze. Imaginile de pe aceste camere sunt folositoare! Însă, dacă vine cineva la Poliţie şi spune că un şofer a tăiat banda, nu a dat prioritate sau orice altceva, imaginile acelea nu sunt folositoare. Pentru că poliţistul nu a constatat. La accident se face constatarea prin avariile pe care el le vede. În celălalt caz… nu. Nu este vorba despre o constatare directă. Acele imagini pot fi mai vechi sau nereale. În concluzie, imaginile video sunt folositoare atât timp cât nu constituie o probă principală, ci una secundară”, au declarat, pentru „Replica”, poliţiştii rutieri.

Cât despre o posibilă omologare a unei camere video pentru vehicule, oamenii legii au precizat: „Nu există, noi nu omologăm aşa ceva”. Numai că, şoferii au depus şi o petiţie, crezând că poate - poate au noroc să se schimbe ceva.

„Potrivit art.109, alin.(2) din Ordonanţă de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, “constatarea contravenţiilor se poate face şi cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic, consemnându-se această în procesul-verbal de constatare a contraventiei”, iar potrivit art.102, alin.(3), lit. „e” din acelaşi act normativ, constatarea contraventiei pentru săvârşirea căreia a fost sancţionat petentul se face obligatoriu cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic. Respectiv, doar pentru că văd doar eu cu camera mea video auto cu wide, GPS şi filmare 2.7K la 60fps că un alt vehicul calcă un om al străzii, trece pe roşu/peste linia dublă contiunuă, merge pe contrasens, se urcă beat la volan etc. nu am martori, am doar o filmare şi e irelevantă ca proba în faţa unui judecător, e normal? Implică-te, poate aşa o să salvăm o viaţă a unui om, a unui părinte, a unui nevinovat. Semnează, eu am semnat”, scrie în petiţia de internet, care a adunat doar 12 semnături.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Da sunt de acord ca,orice proba video sa fie luata in considerare cu camerele video de pe masina personala...daca cel implicat in accident,adica cel care a produs accidentul din vina lui si are martor mincinos ca nu e vina soferului,si cel pagubit nu are martor,atunci cum i si declina nevinovatia ?????
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614