REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Sunt sau nu bani pentru plata salvamarilor?

Sunt sau nu bani pentru plata salvamarilor?

Replica API 14 mai 2014 | 00:00 145

Mazăre indică fondul de rezervă al Guvernului

Mazăre indică fondul de rezervă al Guvernului

Litoralul românesc este pregătit şi nu prea pentru sezonul estival. Deşi autorităţile centrale spun că totul este pregătit pentru a întâmpina turiştii, ei bine, aceştia nu ar fi luat în calcul un lucru foarte important: siguranţa celor care vin la mare. Ori, dacă salvamarii nu sunt plătiţi, aceştia vor refuza să-şi facă treaba. Au existat discuţii cum că Guvernul refuză să aloce bani pentru plata salvamarilor şi a posturilor de prim ajutor de pe litoral, responsabilitatea ajungând pe umerii administraţiilor locale. Însă, primarul Constanţei a negat zvonurile cu privire la situaţia staţiunii Mamaia.

Administraţiile locale nu au bani pentru plata salvamarilor, în cazul în care se va ajunge la aşa ceva. George Lipoveanu, administratorul firmei de scafandri şi salvamari "Callatis Club Nautic", care, timp de 12 ani, a subvenţionat statul, plătind salariile străjerilor plajelor, ei bine, anul acesta nu va mai putea să se ocupe de acest lucru. "Mulţi habar n-au pe ce pământ trăiesc, mă refer, inclusiv la Consiliul Judeţean. Există o hotărâre de Guvern care prevede că sursa de finanţare pentru salvamar şi prim ajutorul să provină din bugetul de stat, iar fiecare primărie care are în subordine plajele, cum este Limanu, Mangalia până la Năvodari, trebuia din timp să ceară buget pentru salvamari. Dacă n-au făcut-o, este o chestie de neglijenţă. Ne facem de ruşine. Eu am subvenţionat 12 ani salvamarii. Pentru sezonul acesta am 40 de salvamari. Dar nu o să-i mai pot plăti, nu o să mai pot să subvenţionez statul român. Până acum, subvenţionam până la 400.000 lei, dar aveam un contract cu primăria şi îi primeam. Dar, dacă acum nu am făcut contract...", ne-a declarat George Lipoveanu. Cât despre staţiunea Mamaia, primarul primarul Constanţei, Radu Mazăre, susţine că lucrurile sunt sub control. "Nu, nu le taie ministrul Voinea veniturile la salvamari. Eu am avut cu dumnealui o discuţie acum vreo 4 luni de zile când a făcut legea bugetului, m-a rugat să rămân aşa, urmând ca să plătească şi anul acesta din fondul de rezervă al Guvernului, la fel cum s-a plătit şi anul trecut. E nefiresc să plătim noi şi nici nu cred că e legal să plătim noi, de la autoritatea locală, atâta vreme cât nu administrăm plajele. Acela este domeniul public al statului, e administrat de Apele Române, şi nu pot să plătesc eu, să fac o cheltuială pe ceva ce nu administrez. Am discutat la telefon ieri, am discutat cu senatorul Nicolae Moga şi aproape sigur vor plăti din fondul de rezervă al bugetului", a spus Radu Mazăre.

Mirela PASCAL, Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218