REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Sunteți alergic la arahide? Puteți consumă alte fructe cu coajă tare!

Sunteți alergic la arahide? Puteți consumă alte fructe cu coajă tare!

Replica API 9 septembrie 2020 | 00:00 882

Un nou studiu sugerează că a fi alergic la un anumit tip de fructe cu coajă tare nu înseamnă neapărat că trebuie să evitați consumul acestora în totalitate, pe tot parcursul vieții.

De fapt, peste jumătate din persoanele care erau alergice la un anumit tip de fructe cu coajă tare nu au înregistrat nicio reacție alergică la alte fructe cu coajă tare, au raportat cercetătorii. Printre fructele cu coajă tare se numără migdalele, nucile braziliene, fisticul, caju, nucile și alunele.

În mod surprinzător, cercetătorii au descoperit și că aproape niciunul dintre participanții la studiu alergici la arahide nu erau alergici la fructele cu coajă tare. Arahidele sunt de fapt leguminoase, nu fructe cu coajă tare.

Chiar dacă rezultatele analizei dermatologice sau de sânge este pozitivă pentru fructele cu coajă tare, acest lucru nu înseamnă automat că sunteți alergic, mai ales dacă nu ați consumat niciodată respectivul fruct cu coajă tare, au explicat cercetătorii.

În schimb, persoanele alergice ar trebui să realizeze un test de provocare orală, după cum susțin cercetătorii. Un astfel de test presupune consumul tot mai mare de alimente suspectate că vor cauza o reacție alergică pe parcursul a câteva ore și supravegherea de către un alergolog pentru a măsură reacția. Testul de provocare orală este mult mai exact decât analizele de sânge sau cele dermatologice, susțin cercetătorii.

„Rezultatele arată că există o marja de eroare mai măr decât se credea (în cazul analizelor de sânge și celor dermatologice)”, a precizat autorul studiului, dr. Christopher Couch, alergolog din Phoenix, care la momentul studiului era doctorand în alergologie/imunologie la Școală de Medicină a Universității Michigan. „Analizele de sânge și/sau dermatologice pozitive pentru un fruct cu coajă tare nu indică întotdeauna o alergie veritabilă”, a spus acesta, citează doc.ro.

Alergia la fructele cu coajă tare reprezintă una dintre cele mai des întâlnite alergii în rândul copiilor și adulților, afectând 3 milioane de persoane în Statele Unite, potrivit Food Allergy Research and Education, organizație non-guvernamentală care încearcă să crească gradul de conștientizare și să finanțeze cercetările privind alergiile alimentare.

Pentru realizarea studiului, Couch și colegii săi au examinat evidențele medicale a mai mult de 100 de persoane alergice la un singur fruct cu coajă tare pe care le-au testat pentru reacții alergice la alte fructe cu coajă tare. Participanții au efectuat analizele de sânge sau dermatologice și teste de provocare orală.

Deși au înregistrat o analizele de sânge și cele dermatologice au indicat anumită sensibilitate la unele tipuri de fructe cu coajă tare, peste 50% dintre persoanele testate nu au prezentat reacții alergice după testul de provocare orală, a precizat Couch.

„Analizele de sânge și cele dermatologice privind alimentele nu sunt 100% exacte și pot apărea rezultate fals pozitive”, a mai precizat acesta. „Testul de provocare orală este cel mai obiectiv test pentru a stabili dacă pacientul este alergic sau dacă nu tolerează anumite alimente.”

Rezultatele studiului au fost publicate online pe 27 martie în revista "Allergy, Asthma and Immunology".

Alergologii susțin că acestea confirmă ceea ce s-a demonstrat în studiile anterioare. „Nu este surprinzător”, a precizat dr. Jonathan Spergel, șeful secției de alergologie a Spitalului de Pediatrie din Philadelphia. „Știm asta de ceva timp.”

Spergel, care a publicat un studiu similar anul trecut, speră că pe măsură ce tot mai multe studii demontează mitul conform căruia alergiile la un anumit fruct cu coajă tare presupun eliminarea consumului de alte fructe cu coajă tare, oamenii vor introduce din ce în ce mai mult în regimul lor alimentar aceste alimente sănătoase. „Persoanele alergice la un fruct cu coajă tare”, spune Spergel, „trebuie să fie atente să nu cumpere amestecuri de fructe cu coajă tare. Acest lucru nu ar face decât să le agraveze problema.”

Ce simptome are alergia la arahide

Arahidele (sau alunele de pământ) reprezintă unul dintre alergenii alimentari cei mai asociați cu șocul anafilactic, o situație periculoasă care necesită îngrijire medicală imediată și tratament imediat.

Iată care sunt simptomele alergiei la arahide sau alune de pământ:

• mâncărimi cutanate sau urticarie, care pot să apară că niște puncte mici sau că niște semne mari pe piele

• o mâncărime sau senzații că niște furnicături în interiorul sau în jurul gurii sau gâtului

• greață

• rinoree (secreții nazale) sau congestie nazala

• anafilaxie (mai puțin comună), o reacție ce poate pune viață în pericol, care afectează respirația și care poate face că organismul să între în șoc.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367